Tezave s prevlekami
Pozdravljeni,
hvalezna bi vam bila za nasvet. Pred dvema mesecema sem dobila prevleke na stirih zobeh. Ze dva dni po vstavitvi zacasnih prevlek so zacele dlesni otekati, po namestitvi stalnih je bilo samo se slabse. Dlesni so postale tudi rdeckaste in krvavele.
Zobozdravnik je ocistil ostanje cementa in po njegovih besedah ga je bilo kar veliko. Ali je to mozen pojav ob primerni skrbi pri namescanju prevlek?
Po tem ciscenju cementa je bistveno bolje. Na zalost pa ni v redu. Dlesni ne krvavijo vec, se vedno pa so otekle, ceprav manj kot prej. Tudi barva dlesni ni vec rdeckasta, ampak roznata, razen ob robu ene prevleke, kjer je tik ob dlesni ta se vedno rdece barve, ampak res samo na tankem robu tik ob dlesni. Menda naj bi se to scasoma izboljsalo, tako mi je bilo receno.
Sedaj je od ciscenja ostankov cementa ze tri tedne, od namescanja prevlek pa dva meseca. Ali res lahko pricakujem, da se bo to samo uredilo? Uporabljam Curasept in mehko scetko, nitko enkrat na dan (ob prevlekah seveda ne grem cisto do dlesni). Kolikor lahko ocenim, ne gre na bolje, ampak ostaja stanje enako
Kaj sedaj? Kaj bi moral zobozdravnik narediti, kako se lahko ugotovi, kaj je narobe, ali je to rentgensko slikanje ali je treba prevleko sneti?
Brusenje je bilo, ce sem prav razumela, krozno.
Lep pozdrav,
Kim
Spoštovana Kim,
po času, ki je minil od cementiranja prevlek, bi se stanje moralo izboljšati.
Glede cementa je tako, da je potrebno vse viške odstraniti takoj po cementiranju in ne šele ob naslednjem obisku!! Sicer je možno, da kje kakšnen delček ostane, veliko pa tega nikakor ne sme biti.
Glede na vaš opis težav bi sklepala, da prevleke niso povsem ustrezne in da na več mestih dražijo dlesen. Če so prevleke dokončno cememntirane, potem se v bistvu ne da veliko narediti – neustreznost prevlek se preverja pred cementiranjem (pri preizkušanju ogrodja,..), če pa sumimo, da kaj ni povsem dobro, prevleke lahko začasno cementiramo in tako puščamo še nekaj možnosti za popravilo.