Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Endodontija težave s petico, abces?

težave s petico, abces?

Pozdravljeni,

imam težave ze 3 mesece s spodnjo petico, ki pa na zacetku niso bile tako intenzivne kot so sedaj in sicer :
Do zobozdravnika sem se odpravil, ker me je zob obcasno skelel (blago) in bolela kost na dotik pod zobu. Zdravnica mi je zob odprla, ker je blo malo gnojno je pustila zob odprt in narocila cez 1 teden. Cez 2 dni je ličnica na isti strani zatekla, tako da sem obiskal dezurnega zobozdravnika, ki mi je na novo precistil kanal in ugotovil da je bilo notri nekaj trdega, po vsej vrjetnosti odlomek od zdravnicine pilice. Po enem tednu grem po naročilu spet zobozdravnici, ki pa mi je zob pustila odprt še en teden, da otekline zgine. Čez en teden mi je zob zaprla z zacasno plombo in seveda vstavila zdravilo. Oteklina med tem na spodnji strani dlesni ni izginila ampak bi rekel da je mirovala, oziroma se je zelo pocasi manjsala. Po 3 tednih zaprtega zoba in vstavljenega zdravila me je v zobu začelo boleti in pod njim na dlesni se mi je naredila otekla bulica – iz nje ni tekel gnoj, niti kri, le prisotna je in boleca na dotik. Ko vzamem Diverin se stanje izboljša. Danes pa sem spet obiskal zobozdravnico, ki je pogledala RTG sliko zoba in rekla da je kar močno ‘poškodovan’. Zamenjala mi je zdravilo in me narocila cez 4 tedne in če takrat ne bo bolje, me bo napotila kirurgu ki bo dlesen odrezal, ocistil kost in zasil.
Zanima pa me : Kakšen rezultat je smiselno pricakovati v prihodnje? Je to pricakovan potek taksnega zdravljena in ali lahko sam kako pripomorem k izboljsanju stanja? Hvala za odgovor.

Spoštovani,

to, kar opisujete, je razmeroma običajen potek zapleta zdravljenja. Če se zob ne umiri po koreninskem zdravljenju, je operacija – apikotomija – dobra rešitev.
Žal pa vam le na osnovi Vašega opisa ne morem pojasniti razlogov za zaplet. Največkrat gre za okužbo, ki se ne odziva na zdravila (rezistentna okužba), ali pa kompleksno anatomijo kanalskega sistem, kjer zdravilo ne doseže bakterij. Poznamo pa še nekaj manj pogostih razlogov.

Mogoče bi vas – preden vas napoti h kirurgu – zobozdravnica lahko napotila k specialistu endodontu. Če tudi specialist endodont zoba ne bi uspel umiriti, pa je na vrsti operacija.
Sami kaj dosti ne morete pomagati.

Igor Potočnik

Hvala vam za hiter odgovor. Zdravnica je ob vstavljanju zdravila omenila da je zob oz. dlesen že zelo hitro občutljiva na bolečino… to pomeni da je vnetje že kar precej razširjeno? Zanima me tudi, kako dolgo je smiselno z zdravljenjem čakati, kajti dlesen pod zobu ima relativno veliko zatečeno bulo, ki me moti pri jedi in premikanju čeljusti, poleg tega pa še zmerno nadležno boli. Je za pričakovati da ta bula zgine v krajšem času, oz. kako bomo to dosegli, če se zob ne odziva na zdravilo? ker če prav razumem, me bo zdravnica čez en mesec šele napotila k specialistu in ob vseh čakalnih dobah je mogoče sklepati da bo sanacija omenjene okužbe nastopila šele čez 5 mesecev ali celo več? v takšnem stanju kot je zdaj, si to težko predstavljam… Hvala še enkrat za prijaznost.

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani,

občutljivost zoba je znak tega, da je vnetje trenutno aktivno, nič pa ne pove o velikosti vnetja. Kaj več pa brez kliničnega pregleda in RTG slike ne morem povedati.
Razlog, da težave ostajajo je to, da vnetja ni mogoče omejiti in umiriti. Ali se bo samo omejilo, je težko napovedati. Možno je oboje, da se umiri ali da se stanje poslabša.
Verjamem, da je stanje neprijetno, dolge čakalne dobe so žal trenutno slovenska realnost. Odgovor na to vprašanje ša ni več v moji domeni.

lp, Igor Potočnik

Pozdravljeni,

spet se javljam z vprašanjem : Danes sem bil pri drugem zobozdravniku, da še on oceni stanje in je dejal da je zob verjetno bil predolgo casa odprt in je malo možnosti da se bo rešil, predpisal mi je antibiotik, ker sem spet zatečen. Kot mi je jasno, bo antibiotik verjetno umiril posledice, vzrokov pa ne more odpraviti. Zanima pa me naslednje : Če se ob naslednjem obisku odločim za puljenje zoba, bo to dokončno rešilo vnetje, ali je prepozno tudi za to in bo vseeno treba kirurgu in ali je tako stanje rizično tudi za druge zobe v okolici tega?
Hvaležen bi bil za odgovor, saj me situacija že precej skrbi, predvsem pa nisem seznanjen v kaj se lahko ta situacija razvije in kako resno je. Hvala.

Spoštovani,

odstranitev zoba bo rešila težavo z vnetjem. Načelno se vnetje ne bo preneslo na druge zobe.

dr. Igor Potočnik

Pozdravljeni še enkrat… ob ponavljajočih težavah, mi je zdravnica zob danes zjutraj odstranila, vendar je zaradi slabe sestave zob ostala noter še korenina, oz. del nje. Zob se je od poizkusu ekstracije močno drobil. Napotnica za kirurga, kjer pa pridem na vrsto cez slabe 3 mesece. Zdaj pa je stvar takšna… Mene na območju izdrtega zoba že zdaj močno boli, je to mogoče posledica drobljenja zoba ob ekstraciji in je kaj ostalo notri poleg korenine? ali to boli omenjena korenina. Kakorkoli, jutri upam da me vzame kirurg samoplačniško. Hvala za odgovor. LP

Spoštovani,
zaradi dopusta odgovarjam z zamudo. Če korenina pri izdrtju ni bila odstranjena v celoti, je vzrok za bolečino enak, kot pred izdrtjem – vnetje ob konici korenine. Najbrž nekaj prispeva tudi rana po poskusu izdrtja. Amapk za rešitev težave ni pomembno, kaj od naštetih stvari bolj boli. Korenino in vnetne granulacije ob vršku korenine je potrebno odstraniti. Upam, da ste težavo v času moje odsotnosti že rešili.

LP, Igor Potočnik

Objava čaka odobritev

New Report

Close