Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja težave s hrbtenico po EA

težave s hrbtenico po EA

Pozdravljene!

Ker ste tukaj že vse mame, bi vas prosila, če imate mogoče tudi ve omenjene težave glede hrbtenice ali točno mesta med vretencami, kjer ste imele vstavljen kateter.

Res sem imela smolo in je anestezistu pri vstavljanju katetra dvakrat spodletelo in mislim, da moje sedanje težave izvirajo od poroda dalje.

Torej? Bolečina je bila skoraj 3 mesece neznosna, če sem se sklonila, močno pritisnila na vodo ali kaj podobnega v tej obliki točno na tistem mestu. Zdaj ko je najhuje mimo, me pa bolijo že tri vretenca zapovrstjo tud nekje blizu te točke.

Odločam se za kakršnokoli terapijo, vendar še sama ne vem kakšno. Kiropraktik, masaže, akupunktura????

Prosim za predloge, nasvete, izkušnje!

Stvar je zelo resna in si kar ne predstavljam, da bom zaradi EA celo življenje utrpela bolečine in posledice.

NEKAJ PA ME JE SIGURNO IZUČILO. NASLEDNJI POROD JE SPONTAN!!!!!

Živjo,

sicer nisem rodila z EA, tako da tovrstne izkušnje nimam in ne morem nič svetovati; morda pa bi povprašala dr. Pušenjaka na forumu ginekologija.

LP

NA žalost tudi jaz ne morem nič pomagati. Bi pa pohvalila to, da je končno slišati tudi drugo plat EA, ki jo večina kar zignorira oz. ne vzame preveč resno. Žal mi je, da se ti je to pripetilo, bi te pa povabila, da s svojo izkušnjo seznaniš tudi množico navdušenk na forumu Nosečnost, da bodo tudi one prej vedele, kaj se res lahko zgodi.
Upam, da boš kmalu našla pomoč.

raglja

Ja, se popolonoma strinjam z ragljo. Sama osebno imam že skoz pomisleke glede EA. Bojim se je. Želim ti čimhitrejše ponehanje bolečin.

Kje si rodila?

Tudi jaz sem pri porodu imela EA – epiduralno analgezijo. Bila je nepozabna izkušnja. Ves čas popadkov nisem imela bolečin, sem pa popadke čutila . Pri naslednjem porodu bi se ponovno odločila za to obliko lajšanja bolečine.
Tudi porod z EA je spontan porod. Zelo malo verjetno je, da bi bile bolečine v hrbtenici posledica vstavitve epiduralnega katetra, če ni bilo ob tem nobenih drugih težav – otekline, rdečine na mestu vboda.
Vsaka nosečnica, ki rodi v Ljubljanski porodnišnici in želi pri porodu EA, opravi prej posvet pri anesteziologu in dobi list z možnimi komplikacijami pri EA, ki ga odnese domov in v miru prebere.
Kar pa se tiče kiropraktikov – če se odločiš zanj pojdi k preverjnemu.
Upam, da bodo bolečine kmalu izzvenele. LP NR

živjo,

kaj pa če bi vprašala na forumu masaža tukaj na med.over.net?

Pa čim prejšnje okrevanje.

čao

Rodila sem v Postojni z EA (anestezist Sergej) in posledic zavoljo nje ni bilo čutiti. Niti takoj po porodu, niti kdaj kasneje. Hvala bogu!

Če se prav spomnim, so me še prav posebej opozorili na morebitne stranske učinke (glavobol, zoprni občutki zaspalih udov, bolečina v hrbtenici…), ki pa ne trajajo dolgo. Le kratek čas – par dni, največ deset dni in konec (tako pravijo, sama nisem doživela nič od tega). To, kar ti opisuješ, mora biti res grozno in nevzdržno.

Na tvojem mestu bi se dogovorila za pogovor z dotičnim anestezistom in ga prijazno vprašala za kao nasvet. Toliko, da bi slišala njegovo “strokovno” plat zgodbe. Morda te prav on lahko napoti na pravi naslov, kjer ti bodo pomagali.

Pregled pri zdravniku, vsaj pri splošnemu, v vsakem primeru ne more škoditi.

Če pa se odločaš za kakšno bolj alternativno varianto, ti toplo priporočam kiropraktika Kušca. Na najbolj naraven, predvsem pa učinkovit način zna pomagati. Če pa presodi, da ne more, to takoj pove (moje osebne izkušnje, izkušnje z mojim nekoč nepokretnim očetom, prijatelji…).

Kakorkoli, upam, da bodo težave minile. Držim pesti, da čimprej.

Mislim, da bi bilo najbolje, da se zaradi tvojih tezav obrnes na fizioterapevtke, ki vodijo telovadbo za nosecnice in tudi po porodu v stari porodniscnici drugo nadstropje z dvigalom. Tako ti bodo morda svetovale in s pomocjo ustreznih vaj premagale tvoje bolecine.
Pojdi najprej k njim, nato sele dalje. Telovadba je vsak cetrtek med 16-17 in 17-18 uro (cena 1000 sit). Mislim, da imajo dopoldan med 10 in 12.30 tudi moznost posveta in pregleda.

veliko uspeha in glavo pokonci!!

Za vse ostale!

Izkušnjo sem zelo, zelo podrobno opisala na forumu Nosečnost, pa so me nekatere 100 % v EA napadale! Porod je bil GROZEN!!!! Anastezija sploh ni prijela, s samih anastezistom smo se vsi pomenili od direktorice, osebnega ginekologa, jaz, mož,…babca,…. Ni pomoči!

Rodila v Postojni!!!!! Podpisala sama vse papirje, razumela situacijo, možne zaplete, kar je preveč, pa je preveč!!!! To je verjetno edina napaka v mojem življenju, sicer tudi ne prisegam na posege v človeško telo, če ni nujno potrebno, vendar dan danes sem si mislila zakaj pa ne. Bala sem se negativne-boleče izkušnje, ker si s partnerjem želiva 3 otroke. Ta je prvi! Hm,…..bolj negativne in boleče menda tudi ne more bit!!!

Težave sem imela ogromne že po porodu, da ne govorimo o šivih, mlahavih nogah,….no, edino glavobola ni bilo!

Torej, mislim, da po 5 mesecih bi že lahko okrevala, a ne???

Zanimivo pa je, da me točno na tistem mestu boli, kjer mi je trikrat prebadal predno je zadel pravi kanal med vretenci. Če verjamete al ne. Zdaj pa se ta bolečina samo širi po hrbtenici navzgor in navzdol!

Težave same hrbtenice omilim s sprehodi, telovadbo, domačo masažo, vendar bolečina ostaja. Kot, da bi imela poškodovano tkivo-nezaceljeno. Ne vem, ne znam opisat!

Splošna zdravnica mi je rekla:”Saj sem ti povedala, že predno si šla rodit!”, ker me je sama vprašala za obliko poroda.

Hvala za vzpodbudne besede!

Za NR:

mi lahko, prosim, poveš, kako si se lahko zmenila za EA v LJ porodnišnici? Si imela srečo, da je bil anastezist ravno prisoten ali pa so pripravljeni tudi na kakšne druge kompromise in dogovore?

Draga Marcell:

osebne izkusnje nimam, ker sem rodila brez sredstev proti bolecinam, vendar pa ti lahko povem izkusnjo moje svakinje, ki je rodila z EA. Porod je bil zelo hud, ker so ji EA vstavili prehitro, popadki so se ustavili, nasopali so jo z umetnimi, potem je EA popustila in imela je BUM, vso iztisno bolecino naenkrat, rodila s klescami. Mala dojencica je bila se celo prvo leto zelo nemirna, delno tudi zaradi stresa pri porodu.

Kar je najhuje, je imela moja svakinja hude probleme s hrbtenico se par let po porodu prav zaradi EA. Naredila je vse vrste terapij, nic ji ni bolecin odpravilo. Na koncu je sla se na pilates (neke vrste joga, ki je specializirana prav za hrbtne in trebusne misice), ki ji je se najbolj pomagal.

Prisegla je, da v zivljenju ne gre vec na EA, in je res drugic rodila povsem naravno, brez sredstev proti bolecinam, in brez komplikacij. Pa je bil drugi otrok veliko vecji kot prva.

No, to je toliko, kolikor ti lahko povem jaz. Tudi sama sem imela probleme s hrbtenico ze pred nosecnostjo, ki so se po porodu se stopnjevale (nepravilna drza, dvigovanje otroka). Pilates je tudi meni zelo pomagal.

LP,
Meli

Jaz sem tudi rodila z EA v Postojni in se poroda tako zelo bojim, da tudi v drugo ne bi rodila brez EA. Po porodu sem imela nekaj dni zelo visok pritisk in glavobol pa so mi rekli ( po pogovoru z anesteziologinjo, ki mi je dala EA), da to ni od EA. Potem je minil najprej glavobol, čez par mesecev pa se je tudi pritisk znormaliziral. Bolečine med samim porodom sem tudi jaz čutila- ful me je bolelo, zato se še bolj bojim kaj bi bilo brez EA in si sploh ne upam pomisliti na to da bi rodila brez. Zdaj si me pa malo prestrašila. Prosim zaupaj mi ime anesteziologa, da se ga izognem.

Očitno obema ni prijela EA. Meni tudi ne. Po porodu sem se 4 ure tresla (najbrž od napora – poroda dolgega 11 ur), naslednje jutro sem komaj prišla do wc-ja (noge so me komaj držale), stuširala sem se šele popoldan. V hrbtenici me je neprijetno špikalo prvo leto po porodu, vendar občasno. Od takrat je minilo 20 mesecev in težav ni več. Zdaj v drugo (čez 2 meseca) grem rodit v Lj, če bo EA na voljo, ne vem, če se bom odločila zanjo.

Asja

GROZA!

Škoda, da se taki z negativnimi izkušnjami ne javijo prej, a???? Sicer pa, ko sem se sama odločala, verjetno tudi ne bi brala negativnih posledic. Začrtala sem si mejo in jo speljala do konca.

katja5 :Anastezija ni prijela zagotovo obema. Zato ne misli, da bi bila bolečina kaj močnejša brez. O vsej mogoči literaturi sem se pozanimala na internetu, prebrala številna mnenja, izkušnje in kljub temu ostala razočarana. Nekaj je šlo pri obema narobe. Zase vem kaj, ampak o tem ne bi v javnosti. In vse to so posledice malomarnosti.

Meli*: Nekaj podobnega je bilo pri meni, na koncu še z umetnimi, ja. Hudo, hudo. Porodno bolečino že sprejmem za našega sončka in še jo bom, če mi jo bo življenje naklonilo. posledice pa postajajo neznosne!

Sem tudi že razmišljala v tej smeri, da bi potek poroda še enkrat pregledali skupaj s komisijo, potem pa vsi vemo kaj sledi…

Hm, no, zanimivo prebrat vse te izkusnje na kupu. Jaz v prvo nisem dosti razmisljala o EA (v stilu, najprej poglejmo, kako gre to brez, v drugo pa bomo presodili). No, lahko povem, da so bili popadki zelo zelo naporni in boleci, pri pritiskanju pa se mi je ze zdelo, da ne bo slo vec. Dva meseca pred porodom sem namrec lezala, tako da sem bila s kondicijo na tleh. Hci ni bila velika, tako da sem vseeno kar malo zacudena, kako mi je bilo to naporno. Skratka – za v drugo resno razmisljam o EA, ker sem med prvim porodom ze kar izgubila zeljo, da bi videla otroka, nekam vseeno mi je bilo (par ur pozneje je bilo vse ok, brez skrbi). Ma, skratka – zdaj pa res nimam vec pojma, kaj bom storila. Kljub bolecinam in poznejsi obupni utrujenosti (niti mene niso drzale noge, sivana pa nisem bila), bom verjetno sla brez EA, ceprav razmisljam, da ce bi porod zastal zaradi izcrpanosti, tudi ne bi bilo OK!!

Imela srečo, da je bil anesteziolog, ki to obvlada v službi.

Jaz sem rodila brez EA. Popadki boleči ko hudič.Vse to nekako prestala.
Najbolj pa je bilo boleče po porodu, ko so mi mojga tako težko pričakovanega sinčka odpeljali na intenzivni oddelek. Dam skozi vse bolečine, to kar sem pa doživljala še kar dolgo po porodu, ne privoščim nobeni.
Govorili so mi namreč, da bo mel mali cerebralno. Pa se mi nismo dali in telovadili 100 na uro, pa je danes vse ok.
Kaj bi bilo, če bi imela probleme s hrbtenico? Hm, nevem kak bi z malim telovadila.
Se opravičujem, da sem kar malce skrenila s poti. 🙂

Lp, Lian

Se strinjam. Jaz sem tudi rodila v Postojni z EA, nobenih stranskih učinkov in težav ni bilo. Če bi jih pa imela, bi se pa direkt na tega anesteziologa obrnila.
Lp, Sara:)

Jaz imam pa občutek, da so naši anesteziologi, babice in še kdo še “mejčkeno” neizkušeni pri EA. Sama sicer proti EA nimam predsodkov, v prvo sem rodila z njo in tudi drugič bom. Saj skoraj cel svet že vrsto let rojeva z EA, zato dvomim da bi lahko bilo toliko stranskih učinkov in slabosti… Sicer pa zgoraj opisanim dejstvom verjamem.
No, da pa vam opišem še mojo izkušnjo: rodit sem prišla v Postojno, porod je vodila babica z imenom Ančka (zoprna, nekomunikativna, ukazovalna.., vse kar sem naredila, nisem dobro naredila). Ker nisem imela svojih popadkov, sem dobila umetne. Po umetnih se še 3 ure nisem dovolj odprla za porod. Ko so bili popadki že siloviti, se je ga. Ančka odločila da je pa sedaj čas za EA. Pride anest. dr. Grmek, mi vstavi kateter… vse po proceduri, nakar mi pove: “Ja gospa, takole je, zdaj ste se pa kar naenkrat odprli. Rodili boste prej, preden bo EA prijela”. Jaz seveda v jok, saj sem se 9 mes panično bala poroda in se tolažila z EA. Dejansko sem rodila čez 20 min, EA pa je prijela takrat ko sem otroka izstisnila v zadnjem popadku(tega nisem čutila in pa šivanja)..
Potem, ko sem razmišljala o vsem tem, sem ugotovila, da očitno da zeleno luč anesteziologu babica in ona je očitno napačno precenila kdaj bom rodila. Ja, se zgodi, kaj hočem..
Seveda pa se potem nisem strinjala za zaračunanim zneskom za EA, 40.000. Prosila sem jih, naj bi obračunajo vsaj polovični znesek. Madona, saj nisem jaz kriva, da ni prijelo!! Ne, mi je direktorica postonjske porod. tak sarkastični dopis (poln pravopisnih napak..)napisala, da se mi pa res ni dalo več pričkati in sem šla plačat.
Lp, Sara:)

New Report

Close