Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje težave pred zanositvijo

težave pred zanositvijo

Spoštovani,

stara sem 24 let in v fazi ko že malce razmišljamo o otročku. Oglašam pa se vam, ker mojo željo spremljajo tudi zelo hudi dvomi. Boleham za premajhnim delovanjem ščitnice in jemlčjem Euthyrox 50mg.
Zanima me sledeče ali je s to diagnozo res povezana:
1. težavna zanositev
2. kakršna koli okvara ploda
3. ali z UZ lahko to ugotovijo pravočasno
4. kretenizem (?!)

Ali so morda še kakšne posledice, ki bi se lahko poznale otroku?

Večinoma poznam mamice, ki so po porodu zbolele za ščitnico, nikogar pa ki bi imel s tem težave pred zanositvijo…izkušnje ostalih zalo zaželene, da mi spodijo slabe misli 🙁

Hvala!

Naj te pomirim. Vsi tvoji strahovi so odveč. Mogoče je še bolj nevarno preveliko delovanje ščitnice. Osebno poznam 3 ženske, ki so brez težav zanosile in rodile pred kratkim in nimajo otroci nikakršnih posledic. Tudi sama jemljem Eutyrox, 150 m dnevno, pa se zaradi tega ne sekiram in mislim v kratkem zanositi. SEveda gre s tvojim otročičkom kaj narobe, ampak mislim, da zaenkrat še nimaš osnove za strah. Na delo, da bo čimprej veselo!

Kolegica je brez ščitnice, pa je rodila zdravega otroka. Z ginekologinjo je bila dogovorjena, da se oglasi še pred poskusom zanositve in potem sta celo nosečnost nekaj kontrorirali hormone, pa je bilo vse vredu.

Pozdravljena,
tudi jaz sem brez ščitnice oziroma mi ščitnica skoraj nič ne deluje zaradi zravljenja z radiojodom. Po vseh preostalih problemih s ščitnico in srcem sem zanosila takoj.
Sem v 19t nosečnosti in so mi 1x kontrolirali hormončke, jutri se grem spet malo pošpikat in potem še enkrat.
V bistvu ti kontrolirajo TSH, ki ga potem urejajejo. Plodek je s tega stališča popolnoma zaščiten, saj umetno dobi vse hormone, ki jih potrebuje. Mogoče celo bolj kot ostali, ki teh težav nimajo, pa se jim mogoče pojavijo med nosečnostjo.
Torej ne se obremenjevat in veselo na delo.

Pozdravček,
Lučka

Tudi jaz nimam ščitnice in si želim zanositi. Pozanimala sem sem se tako pri ginekologinji kot tudi pri tierologu, ki pravita, da ni nobenih ovir in da je mnogo zensk imelo normalno nosečnost in rodilo zdravega otroka, tako da se ti ni treba bati. Po mojem otroku bolj škoduješ z negativnimi mislimi kot pa jim škoduje kontroliran vnos hormonov v telo. Bom pa imela (ko bom enkrat zanosila) redne hormonske kontrole. Verjetno jih boš imela tudi ti. Zdej pa kar pogumno in držim pesti!!

Jutro,

punce hvala za tolažbo. Danes izvem če je že kaj na tem, moram pa priznati da sem si zaradi samega strahu, pri vseh teh branjih o ‘kretenizmu itd..’ želela da test ne bi bil pozitiven.

Lepo se imejte.

Pozdravljena sandya,

Naj ti povem še jaz svoje mnenje. Tudi jaz že 10 let boleham za prmajhnim delovanjem ščitnice. Mislim, da je ščitnica malo povezana z zanositvijo (vendar ni nujno), pri meni je imela neko povezavo. Ko sem zanosila po enem letu sem šla na kontrolo hormonov in izvidi so bili porazni. Močno so mi povšali dozo Eutroxina (jemala sem 400 mg) in me takoj poslali na bolniško. Naj pa te pomirim. Kolikor sem se jaz posvetovala z zdravnikom je to tako, da so za otroka najbolj pomembni ščitnični hormoni v pvrih treh mesecih nosečnosti. Potem te hormonne začne prozvajati sam od sebe. Vse hormone nekako vzame od tebe, zato so takrat izvidi pri materi slabši kot ponavadi. Ampak redna kontrola in posvetovanje z tirologom o tem je najboljši način. Ko bšo vedela, da si noseča takoj na kontrolo in h tirologu, da ti pove kako naprej. No jaz sem raven hormonov spravljala v ”mejo normale” štiri mesece nakar sem potem čez 1 mesec imela preveliko dozo tablet in sem začela hujšati kar spet ni bilo dobro. Kar pomiri se in delaj kontrole redno, saj če si pod zdr. nadzorom mislim, da ne more biti preveč panike, saj so tam zato, da ti pomagajo.
Kar brez skrbi in veselo pričakuj, da ti začne rasti dete v tvojem trebuščku.
sandya napisal:

> Spoštovani,
>
> stara sem 24 let in v fazi ko že malce razmišljamo o otročku.
> Oglašam pa se vam, ker mojo željo spremljajo tudi zelo hudi
> dvomi. Boleham za premajhnim delovanjem ščitnice in jemlčjem
> Euthyrox 50mg.
> Zanima me sledeče ali je s to diagnozo res povezana:
> 1. težavna zanositev
> 2. kakršna koli okvara ploda
> 3. ali z UZ lahko to ugotovijo pravočasno
> 4. kretenizem (?!)
>
> Ali so morda še kakšne posledice, ki bi se lahko poznale
> otroku?
>
> Večinoma poznam mamice, ki so po porodu zbolele za ščitnico,
> nikogar pa ki bi imel s tem težave pred zanositvijo…izkušnje
> ostalih zalo zaželene, da mi spodijo slabe misli 🙁
>
> Hvala!