Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca težave in skrbi

težave in skrbi

Lep pozdrav!

Že kar nekaj let nazaj mi je bil ugotovljen refluks.Težav dolgo nisem imela nobenih, kakšno leto in pol nazaj pa sem cca 9 mesecev jemala lanzul, ker se mi je povračalo nazaj, pekla me je zgaga in imela sem občutek kot da je nekaj v grlu. (nekakšen cmok)Po tej terapiji z lanzulom je bilo vse ok,sedaj po cca 3 mesecih brez pa so se mi ponovno pojavile težave. Cmok v grlu, težko izločljiva gosta zelena sluz ….splošno zanič počutje.Vročine nimam. V ustih in nasploh je nekakšen čuden zadah, ki se ne odpravi z zobno ščetko ,,,– je to mogoče posledica dveh nadomestnih zob ki sta trenutno pripravljena za prevleko?????
Naj povem da imam 39 let, nikoli kadila, ne uživam kave niti nobenih gaziranih pijač ter ostrih začimb.
Zanima me kako je z lanzulom, kako dolgo se to lahko jemlje ali bi bilo
potrebno na kakšen ponoven pregled?
Prosim za nasvet, kajti zelo me moti ta ustni zadah in ta izločeh, ki ne gre ven v celoti in draži in draži.

hvala

Pozdravljeni!
Težave bi bile lahko istega porekla kot prej….torej refluksa, ostalo se mi zdi manj verjetno. Za ponoven predpis terapije boste seveda morali do zdravnika. Če se po umiritvi refluksnih težav s terapijo in saniranja omenjenih zob težave z zadahom ne uredijo, je seveda smiselno iskati naprej. Trajanje jemanja lanzula sicer ni omejeno (po podatkih proizvajalca pa je varnost in učinkovitost potrjena za 12-mesečno jemanje).
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Lep pozdrav!

Hvala za odgovor v prejšnjem postu.Ustni zadah je odpravljen po novih zobih in o njem ni ne duha ne sluha.Super…. Težave z kislino pa še vedno obstajajo oz se stopnjujejo, ker me sedaj še peče v predelu žličke in imam občutek kot bi bil notri ogenj.Včeraj sem zato vzela en ranital, ki je to bolečino po slabi uri popolnoma umiril. Glede na to da jemljem dnevno 1/2 tabletke propranulola me zanima samo to, če lahko pride do kakšnih stranskih učinkov in podobno. Alergijo sem dobila sicer na lendacim po zdravljenju zaradi klopa.
lep dan

Pozdravljeni. Če so težave stalne oz. se stalno ponavljajo, bi bilo verjetno smiselno razmisliti o gastroskopiji (če v zadnjem času ni bila opravljena). Določena zdravila za zdravljenje težav zaradi želodčne kisline, lahko zmanjšujejo (Al hidroksid) ali zvečajo (cimetidin) učinek propranolola, ranitidin (Ranital) naj ne bi bil problematičen.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Hvala za odgovor. Gastroskopijo sem opravila leta 2003 ali 2004 in takrat mi je bil ugotovljen refluks ,želodčna sluznica pa naj bi bila super lepa. Bi bilo kljub temu smiselno ponovno na gastroskopijo???

Verjetno bo smiselno ponoviti terapijo z zdravilom iz skupine, kjer je Lanzul (ki ste ga že jemali) in razmišljati o ponovitvi preiskav, če ne bo izbolšanja.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

POZDRAVLJENI

Najprej vse dobro v letu 2009.
Ob ponovljneni terapiji z lanzulom težav z želodcem in zgago nimam, tudi izloček prozorne lepljive snovi se bistveno zmanjšuje, imam pa trenutno druge probleme in sicer, da nekaj dni zapored in to zjutraj in zvečer v
izločeni sluzi opažam kot las tanke sledi krvi in sicer svetlo rdeče barve.Seveda me zato skrbi, ker tudi sicer nisem na splošno dobro.Izmenjujoči napadi vročine in mrazenja(kot nek srh po hrbtu),rahlo povišana telesna temperatura (0,5-1 stopinje) od sicer konstantno zelo nizke temperature (35,4 -35,8), spanje ponoči ni konkretno ( spim pa ne spim), splošno počutje pa slabo.
Zanima me vaše mnenje in nasveti…

Hvala in lep dan

Vse naj v tem letu tudi vam! O sluzi, kjer ste opazili kri……gre za izločeno z blatom ali izkašljano?
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

lep pozdrav

kri se pojavlja v izkašljani sicer brezbarvni sluzi.

Kri sicer ni nujno izkašljana iz spodnjih dihal, načeloma pa je bolj varno, da se oglasite na pregled do svojega zdravnika in mu omenite to težavo.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Hvala za odgovor!

Res sem se oglasila pri zdravniku (sicer ne moj izbrani) in sicer bolj
zaradi tega, ker se je pojavil grozen občutek slabosti – bruhala nisem,ter občutek napihnjenega trebuha in bolečin v njem. Po pogovoru in otipu trebuha, naj bi bila za te težave verjetno kriva kakšna viroza…
Toda priznam, da nisem potolažena, ker težave kar ne minejo in ne minejo.
Občutek v trebuhu je čuden, kot bi bil napihnjen in po jedi se po njem ful nekaj pretaka.Odvajanje blata je normalno, vročine nimam.Na otip trebuh ni boleč,tudi ta občutek je čuden (ne tiste vrste ko te npr.”zašraufa” ob driski ali podobno).
So lahko to kakšna vnetja -bodisi slepič, slinavka….,ali bi bili v teh
primerih hujši simptomi.

Prosim za odgovor,da malo vem pri čem sem…

Lep večer in nov delovni teden.

Pozdravljeni!
Slabost, opisana v zadnjem postu je lahko posledica virusne okužbe tako z bruhanjem kot tudi brez tega. Zgolj iz podatka, da vam je bilo slabo, pa ni možno povedati veliko več. Tako pri vnetju slepiča kot trebušne slinavke so težave praviloma veliko hujše, močno boleče in se vztrajno (in hitro) slabšajo. Težave, mi ste jih omenili vi, se mi ne za omenjeni diagnozi ne zdijo sumljive.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

pozdravljeni!

Lepa hvala za hiter in pomirjujoč odgovor.To vaše mnenje mi veliko pomeni, ker zelo nerada obiščem zdravnika, če pa berem po raznih knjigah in priročnikih pa imam itak vse mogoče bolezni.Po nekajdnevnem uživanju kamiličnega čaja moram priznati, da je slabost popustila in zmanjšalo se je tudi tisto čudno nelagodje v trebuhu.(ni ok ampak boljše…)Kljub temu pa me vseeeno skrbi še vedno ponavljujoče sledi krvi v izbljuvani sluzi.
Zdravnik pri katerem sem se zglasila je dejal, da je to posledica razdraženosti od bljuvanja ipd.Zanima me kako dolgo ponavljujoča stvar je to lahko,oz.kolikšna je verjetnost da bi bil vzrok te krvi v čem drugje
(lanzul jemljem dnevno zjutraj)? In če bi bila ta prisotnost krvi vzrok za karkoli drugega,kakšne količine krvi so to ponavadi.Pri meni denimo se pojavi kri zjutraj (pa lahko cel dan ali dva nič), pa potem zvečer, skratka ni nekega intervala.prisotne je lahko samo en lasek ,lahko mogoče kaplja…Mogoče se tudi sama preveč obremenjujem s tem strahom kaj bi to bilo in se stvar samo še poslabša. In se potem sredi noči zbudiš in gledaš v strop… Te stvari se mi pojavljajo od prejšnje nedelje v presledkih. Kašljam sicer ne, vročine nimam,kiham občasno, le tisto sluz izkašljujem zaradi refluksa.
Hvala za odgovor in lahko noč oz. dobro jutro.

Predlagam, da spanju namenite malo več časa :-)) (če pogledam na uro vašega pisanja)
Opažena kri je lahko posledica tega, kar je omenil vaš zdravnik, lahko pride tudi iz ust (dlesni) ali iz nosu (in zateče nazaj v grlo) in tudi sluz, ki jo izkašljate lahko priteče iz nosu in ni nujno posledica refluksa. Skrbi si delate vsekakor preveč, predvidevam, da bo minilo samo (sicer pa nazaj na kontrolo)
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Lep pozdrav !
Tokrat vam postavljam vprašanje v imenu prijateljice (starost 40 let)nekadilke , ki ima približno deset dni težave in sicer:kljub majhnemu uživanju tekočine zelo pogosto hodi na vodo (popije tekočine in že mora na vodo),pri odvajanju sicer ne čuti bolečin, (ponoči ne), vročina je le rahlo povečana,v predelu ledvic nima bolečin, par dni pa opaža da ima zjutraj pod očmi podočnjake. Pravi da jo skrbi, da bi bili to znaki resne ledvične bolezni ali celo odpovedi ledvic. Ji lahko pomagate z nasveti..

Lepo nedeljo želim

ŠE TOLE ČE DODAM PREJŠNJEMU POSTU V ZVEZI Z LEDVICAMI:
KAKO MI LAIKI LAHKO PREPOZNAMO TEŽAVE Z LEDVICAMI, SPLOH ČE RECIMO IMAŠ
ŠE TEŽAVO Z SPODNJIM DELOM HRBTENICE IN TEŽAVE V SPODNJEM DELU PRIPISUJEŠ
HRBTENICI.LEP DAN

Odvisno od tega, o kakšnih “težavah z ledvicami” govorimo. Pri vnetju j pogosto poleg bolečin zraven splošna prizadetost, vročina, če gre le za nekoliko oslabljeno delovanje ledvic, ni nujno, da čutimo kakršnekoli težave. Podočnjake pod očmi pri sbi zjutraj opaža marsikdo, pogosto odvajanje vode pa lahko povzroča marsikaj in ne nujno bolezen (npr pitje več tekočin), tudi če gre za bolezen, ni to nujno bolezen ledvic. Vsekakor bi bilo nujno vedeti precej več okoliščin omenjene težave za kaj več v odgovoru….sicer pa so njene skrbi precej bolj enostavno rešljive pri zdravniku.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Lep pozdrav dr. Rebolj!

Glede na ugotovljen refluks in ponavljujoće težave sem imela danes gastroskopijo. Pa bi lepo prosila za razlago “po domače” izvida:

požiralnik:GE stičnica na 36 cm:blage vnetne spremembe tik nad stičnico

želodec: spremenjena sluznica pordela in tlakasto zadebeljena sluznica korpusa;jezikast eritem grebenov gub antruma
prepilorično akutne erozije, peristaltika je pravilna, živahna;2×2 biopsiji za HUT

dvanajstnik ; bp, tudi v D2

poseg:ureazni test pozitiven

diagnoza:HBP gastritis:neerozivni refluksni ezofagitis

terapija:lanzul 2×30 mg 14 dmo nato 30 mg še 4 tedne,hiconcil 1000 mg/12 ur 7 dni, sumamed 500 mg/ 24ur 6 dni.

Prosim če mi obrazložite kako resna ali pač ne je ta stvar. In če je omenjena kombinacija antibiotikov lahko problem glede na alergijo po lendacinu.(starost 40 let nekadilka, ne uživam kave, ne gaziranih in ostro začinjenih živil)

Hvala in lep večer

požiralnik:GE (KJER SE STIKATA SLUZNICA ŽELODCA IN POŽIRALNIGA) stičnica na 36 cm (GLOBINA):blage vnetne spremembe tik nad stičnico

želodec: spremenjena sluznica pordela in tlakasto zadebeljena sluznica korpusa (TELO ŽELODCA);jezikast eritem (RDEČINA) grebenov gub antruma (DEL ŽELODCA)
prepilorično (PRED “PILORUSOM, KI JE DEL ŽELODCA, BLIŽE DVANAJSTNIKU) akutne (SVEŽE)erozije (PLITVE RAZJEDE), peristaltika je pravilna, živahna;2×2 biopsiji za HUT (HITRI UREAZNI TEST, KI JE BIL POZITIVEN, KOT JE NAVEDENO MALO NIŽE)

dvanajstnik ; bp, tudi v D2 (BREZ POSEBNOSTI)

poseg:ureazni test pozitiven (GLEJ ZGORAJ….TEST, KI POKAŽE OKUŽBO Z “ŽELOČNO BAKTERIJO” HELICOBACTER PYLORI)

diagnoza:HBP gastritis:neerozivni refluksni ezofagitis (VNETJE POŽIRALNIKA ZARADI ZATEKANJA ŽELODČNE KISLINE NAVZGOR, BREZ EROZIJ(RAZJED)

Zaradi ugotovljene okužbe z bakterijo, ki lahko sodeluje pri nastanku omenjenih sprememb ste dobili terapijo, ki ni problematična. Diagnoza vas ne ogroža, vsekakor pa se je vredno vestno držati predpisane terapije, nekaj po koncu zdravljenja se običajno preveri, če je okužba odpravljena.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Najlepša hvala za vaš izčrpen in razumevajoč odgovor ter lep večer !

New Report

Close