Pozdravljeni,
to je moja prva tema tukaj, tako da bodite prizanesljivi.
Niti ne vem ce sem izbrala pravo rubriko, ampak vseeno.
Imam tezave z denarjem.. predvsem to da ne znam “vzeti” denarja od svojih strank.
Teoreticno se zavedam da mi je to kruh in sem posledicno zaradi teh popuscanj 3/4 casa brez denarja.
Svoje storitve zaracunavam zelo poceni, ker se ne cenim dovolj in ker zmiraj gledam da ne bi bila predraga. To se vse kaze tudi v zasebnem zivljenju, prijatelji me izkoriscajo za razne usluge in ce slucajno kateri vprasa koliko je dolzen/dolzna recem da nic. Sem se ze pogovarjala o tem z druzino ampak nasveti, v stilu, da naj zaracunam toliko kot moram, mi ne koristijo nic. Ne vem zakaj je morem preprosto reci: “ to pa stane 100€”. Namesto tega raje recem 50€. In potem sem ves cas v minusu.
Ko pogledam nazaj, sem zmiraj bila tista ko je vse placala; pijace, vecerje itd.
Pa hudo je ker vem da me ljudje izkoriscajo, v teoriji mi je vse jasno. Se pogovorim z druzino, grem oddelat stranko, in ne upam reci prave cene. Pa naj se povem da sem med najcenejsimi dalec naokoli. S tem kaj “zasluzim” si komaj pokrijem stroske s.p-ja itd., kaj sele da bi mi kaj ostalo.
Da sem zacela svojo obrt, je terjalo veliko zivcev, denarja, casa, ampak mi to nic ne koristi ker itak ne znam denarja “vzeti”.
Malo sem ze obupana, ko sem sama si vse nastudiram, malo se zjocem, potem pa pride naslednji dan pa je spet vse isto.
Zavedam se da na tak nacin ne bom v zivljenju nikoli nic imela, ampak preprosto ne gre. Razmisljala sem ze o tem da bi na mesto blagajnika, postavila neko drugo osebo. Ampak je treba to osebo placat. To pa si zdaj ne morem privoscit.
Tudi stranke so ze zacele to izkoriscat. Se “cenkajo” in vcasih spodbijajo kvaliteto, da bi dobile storitev cisto brezplacno.
Vrtim se v zacaranem krogu, nesrecna ker nikoli nimam denarja za sebe, nesrecna ker ne znam rokovati z denarjem..
Ko si pomislim, mi je bilo boljse takrat ko sem delala za nekoga, pa se takrat mi je bilo “hudo” koliko mi mora delodajalec placat.
Nikakor ne znam reci ne, nic mi ni problem za koga naredit. Obratno ni tako. Vsega tega se zavedam, ampak ko mene kdo kaj prosi, pozabim na vse in grem pomagat.

Pozdravljeni!

Glede na ime, ki ste si ga izbrali, se mi pred očmi slikajo podobe najrazličnejših sladkih marmelad, ki jih prodajate po polovični ceni. 🙂 Dokaj pogosta težava je to, kar opisujete. Tako kot pri vsaki težavi z odpori/blokadami, je tudi tukaj pot ven. Koliko časa bo trajala pot ven, se ne ve v naprej. Potrebno bo soočenje s čustvi, s telesnimi občutki, ki se porodijo, ko je potrebno dati ceno izdelku/storitvi. Ne bo prijetno. Zato priporočam, da se vključite v kakšno svetovanje, terapijo. Da ne boste sami v tem. Najprej je pomembno, da vsa ta občutja sploh opazimo, potem da jih sprejmemo s sočutjem, da se naučimo živeti z njimi in nato počasi delamo korake v smer, kjer nastaja naš odpor in kjer izberemo avtomatični – preverjeni odziv npr. znižanje cene kot nekaj novega – vztrajanje pri svoji ceni in posledično zdržati v frustraciji, ki se pri tem sproži v nas.
Lahko se odločite tudi zame in v teh časih, ko ne prihaja do stikov, lahko delava preko interneta. Če ste za, mi pišete na elektronski naslov: [email protected]

Lep pozdrav!

Mateja Debeljak www.vsedobro.si

Moj oče ima tudi s.p., ter je zelo podoben tebi. Ljudem si ne upa zaračunavati prave cene, raje naredi za ogromno dela skoraj zastonj, če ima kakšnega delavca ga plača več kot sebe, je cela dobričina človeka. Vendar ljudje to opazijo in zagrabijo in probavajo vedno bolj izkoristit take ljudi. Na koncu nisi več dobričina, ampak osel ki je šel že večkrat na led. Če imaš partnerja ali pa koga zelo blizu vedno preden zaračunaš imej nekoga ob sebi, da ti poda neko objektivno in realno mnenje in te v nekem stilu “bremza”, da ne ponavljaš svojih starih napak.

Seveda za blagajnika vzami koga drugega. Ti samo izdeluj, karkoli že. Vzami 3 osebo, ki bo naredila promocijo na interneru, bo pasja in znala prodat. Vsaj za test, za kratek čas. Poskusi. Verjetno imaš tudi premalo reklame. Pa če sam nekaj delaš, je težko rečt tole je top. Če pa drugi reče za tebe jedrugo.

New Report

Close