Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje teža v četrtem mesecu

teža v četrtem mesecu

Pozdravljeni!

Sem v dilemi in se obračam na vas predno obupam nad dojenjem…

Hčerka je stara 3 mesece in 1 teden. Porodna teža je bila 3080g, padla na 2790, velika je bila 50 cm. Po mesecih se je redila takole- merjeno v posvetovalnici:
1. mesec 3960g 56 cm
2. mesec 4930g 59 cm
3. mesec 5670g 62 cm

Jo polno doijm in me skrbi naslednje. V zadnjih desetih dneh gre teža zelo čudno… Namreč v zadnjih desetih dneh se je zredila le 60g (iz 5630 na 5690, s tem, da je imela vmes že 5750 pa je teža zopet padla…). Doma imam vago.
Ne opažam nobenih čudnih sprememb, morda edino malo več kaka, namreč vsaj trikrat dnevno zelo obilno, gorčične barve, z delci/ nitkami,… ( blato je že ves čas enako), prav tako normalno lula. Ne dodajam ji nobene tekočine, včasih morda po par žličk vode. Dudo uporabljam samo za potolažit in takrat, ko vem, da ni lačna (želim reči, da ne zavlačujem obroka z njo). Dojim jo na največ tri ure, večinoma čez dan na dve, eno, tri… v glavnem nikakor ne po urniku, tako, da pride čez dan okrog od 7 do 9 podojev, včasih tudi več. Podoji niso kratki, imam občutek, da izprazni dojki, vsaj prvo, namreč pri vsakem podoju ji ponudim obe. Je par res, da ko ne želi več jesti, se začne včasih zvijati in vztrajno odklanjati dojko. Ponoči spi večinoma od pol enajstih zvečer pa tja do pol šestih, pol sedmih v enem kosu. Zadnje dni, ko sem začela opažati čudno težo, sem ji čez dan želela ponudit več podojev, vendar ni želela jesti. Ni jokava, je zelo živahna, odzivna, lepo napreduje, skratka nikoli ne kaže, da je lačna… edina stvar, ki sem jo začela opažati zadnje 14 dni, je, da se ponoči enkrat do dvakrat prebudi, tako v pol snu. Takrat je do sedaj nisem dojila, ker je v roku par minut trdno zaspala… če bo potrebno, bom pa tudi to poskusila predno dodam po flaški… Naj omenim, da je bila ravno v tem času sprememb obvezno cepljena, to pred enim tednom, ko je teža začela nihati..
Prosim vas za komentar. Vse skupaj me spravlja v slabo voljo in se sekiram, da je bil ves trud treh mesecev zaman. Nočem prenehati z dojenjem in začeti dodajati preden ne poskusim z vsemi možnostmi. Pediatrinja me je zaradi tega naročila na pregled, se pa bojim, da bi mi prehitro svetovala flaško ( kot to zelo radi naredijo).

In rada bi se vam zahvalila za vaše nasvete, ki so mi mnogokrat pomagali, medtem, ko bi v prvem mesecu zaradi patronažne sestre kmalu začela dodajati, ker se en dan ni zredila. Pa bi bilo grešno, s tem ko se je potem prve tedne redila po 250 g na teden,… Žalostno, da take sestre hodijo na dom in dobro, da sem brala vaš forum, da nisem dodala flaške, sem pa vseeno zato kupila vago, ki me že 3 mesece živcira,… Upam na ugodno rešitev naše teže!

Lepo vas pozdravljam in vam želim vse dobro!

Draga angelica,

nisem svetovalka za dojenje :), zato mojih besed ne vzet za Biblijo, ampak že večkrat sem naletela na nasvet, da naj starši merimo napredovanje otroka po tem, ali se razvija, raste, je zadovoljen, vesel, zainteresiran za okolico, izgleda zdravo (ne hujša vidno, ni dehidriran itd.)… in ne po teži, saj vsak otrok napreduje v svojem ritmu in jasno, teža tudi variira glede na količino tekočin v telesu. Ob upoštevanju zgornjih indikatorjev lahko presodimo, ali je mleka dovolj, tako, da štejemo polulane pleničke (vsaj 8 bombažnih / 6 pampersk na dan) – pri tej starosti je že normalno tudi kakanje enkrat na več dni.

Morda bi pa res poskusili ponuditi podoj ponoči? Saj to ne pomeni, da se bo naenkrat razvadila in nikoli več ne bo prespala noči.

Vsekakor upam, da se stvari lepo uredijo.

Datelj hvala za odgovor!
Glede teh kil je tako, da imam, na žalost ;), doma vago in sem vagala vsak teden do zdaj in kaj takega še nisem zasledila, da bi teža v 10 dneh tako obstala. Poleg tega mi je res sumljivo, da se je začela ponoči buditi, medtem ko je že en mesec in pol spala celo noč… zdaj se dojimo tudi ponoči in bomo videli rezultate…

Tudi jaz upam, da se bojo stvari uredile pa lep dan! 😉

Zanima me še en vaš komentar. Vem, da ste o tem že pisali pa vendarle…
Pediatrinja mi je rekla, da dojenje na eno uro ali dve pride v poštev za novorojenčke in nikakor ne za tri mesece starega otroka ter da mora imeti svoj ritem in urnik hranjenja in da ji bom s takim načinom zmešala ritem… Nekako mi je to skregano z vso logiko. Kaj menite o tem? Zares sem že zmedena glede tega, ker ne vem več, kaj je prav in kaj ne. Je prav, da jo hranim na svojo pobudo? Bila sem namreč mnenja, da večkrat dojim, boljše bo za ohranitev dojenja… Sedaj pa se počutim, da še to delam narobe. Poleg tega mi je predlagala naj ji poleg dojenja ponudim še dodatek, češ da bom videla, koliko bo še pojedla in da bom tako sigurna, koliko mleka ji je pri meni zmanjkalo…
Lepo vas prosim za nasvet.

Hvala!

Pa lepo prosim, da obstajajo še pediatri, ki trosijo take neumne! Človek bi mislil, da so imeli vsaj kak informativni seminar na temo dojenja in se jih je mogoče kaj prijelo. (Se opravičujem, ampak kar podrgnila bi jih lahko, širijo takšne zgrešene informacije in s tem poskrbijo za to, da se pri marsikateri mamici dojenje ustavi.)

Torej: nikakor! Urnik (torej dojenje na 3-4 ure) je ‘smiseln’ samo zaradi mamice, če pač želi, da dan poteka po ustaljenih smernicah. Ne rečem, sčasoma je praktično, da ima otrok nek urnik, kdaj je, spi, itd., ampak vsekakor to ni neka nuja pri 3 mesecih. Še kasneje ni nuja, zgolj bolj udobno je za starše. (Naš nima urnika in nam ne manjka nič, edino včasih si mislim, da bi bilo bolj enostavno, če bi si lahko splanirala dan – po drugi strani pa sploh ni panike, če kje smo in ne more ob neki določeni uri spat, jest…vse ima svoje prednosti)

Kar se tiče dojenja 3-mesečnega otroka na pobudo, imate absolutno prav. In če deklica dobro napreduje, potem ni nobenega razloga, da bi karkoli dodajali. Kak enkrat začnete z dodatkom, ste na dobri poti, da bo dojenja kmalu konec. Po čem pa zdravnica sodi, da vam mleka primanjkuje?

In ja, čimvečkrat dojit, tako bo mleka več. Če obstaja torej bojazen, da deklica ne napreduje dovolj, dajte kvečjemu dojiti še bolj pogosto, ne pa zmanjšati količino podojev.

Samo ne se pustit. O dojenju se informirajte tam, kjer so za to res usposobljeni (torej tukaj :)) – pa ne mislim zdaj svojega komentarja; če znate angleško je tu še http://www.kellymom.org, pa LLL stran itd.). Pediatrinji pa, ali jo poslat nekam (vljudno, z informacijami podkrepljeno) ali pa modro kimat in naj misli, da upoštevate njene nasvete, če hoče, vi pa delate, kot veste bolje.

Pozdrav in vse dobro!

Vsekakor se z vami strinjam! Še dobro, da obstajajo svetovalke LLL, kajti brez tega foruma bi že zdavnaj nehala dojiti, namreč kot rečeno me je patronažna sestra že prvi teden prepričevala naj dodam, ker se hčerka en dan ni nič zredila. Traparija, v naslednjih dneh, torej celem tednu, je pa pridobila 300g, prav tako vse naslednje tedne… Ampak če bi poslušala njen nasvet najverjetneje ne bi dojila. Prav dobro se zavedam, da je že prva flaša dober začetek za konec dojenja. Me pa globoko žalosti neznanje zdravstva. Mi je pa jasno, zakaj mnoge mamice nehajo dojit…

Zakaj je pa pediatrinja posumila, da nimam mleka… Zgolj po tem, ker sem izrazila skrb glede dojenja, glede na to, da je v zadnjem tednu pridobila premalo. To je bil edini tak teden. Sedaj smo okrepile dojenje, odstranile moteče dejavnike 😉 in nenazadnje ugotovile, da je bil problem v obilnem odvajanju, morda zaradi cepljenja? Ne vem… upamo, da dojenje preživi, to je naša največja želja in bomo vse naredili, da dodatek ne bo potreben.

Skratka, odločanje po svoji materinski vesti in srcu najbolj koristi otročku 😉

Pozdravljeni, angelica, super, da ste že razrešili težavo, hvala, Datelj, da ste vskočili namesto mene in povedali vse, kar je bilo treba povedati. Nekaj misli bom vseeno dodala čisto na kratko.

Angelica, tvorba mleka je pri vas odlično vzpostavljena, deklica se učinkovito in dobro doji in krasno napreduje. Nikakor ni nobene potrebe, da bi dodajali. Imeli bi še vrsto drugih načinov, če bi morali dojenje izboljšati, okrepiti, steklenička bi vse skupaj samo ovirala in pokvarila, saj vaša deklica ni v krizi in ne napreduje npr. na spodnji meji. A kako to narediti, ste dobro vedeli že sami, tako da ste deklici večkrat ponujali in sledili njenim znakom. Kadar je šlo, sta se dodatno dojili, ko je zavrnila, pa je niste silili, saj je bila videti zadovoljna in živahna, pleničke pa polne.

Ker ni videti nobenega drugega vzroka, pa ste vse precej natančno razložili, sem ob napisanem tudi jaz pomislila, da bi lahko bilo povezano s cepljenjem. Če ste pri otroku zaznali tudi smrdeče (toksično) blato v tem času, potem je mogoče, da gre za reakcijo na cepivo, o kateri povejte zdravniku.

Najbolje v taki situaciji je, da se dojenje ohrani, nikakor ne opušča ali nadomešča z umetnim mlekom, saj otrok, ki ima po cepljenju kakršnekoli vidne težave, še veliko bolj potrebuje prav to moč zaščitnih imunskih dejavnikov, ki so prisotni samo v živem naravnem materinem mleku! Vsaka steklenička dodatka v taki situaciji lahko bistveno poslabša otrokovo črevesno floro in poslabša otrokovo zdravje.

Tudi če vam kdo svetuje stekleničko, je odločitev vaša in sprejeli jo boste vedno na podlagi informacij, ki jih boste pridobili iz več virov.

O teži še tole. Teža pri dojenčki ne raste zvezno, ampak v poskokih. Včasih pride kakšen slabši teden ali tudi mesec, sploh če otrok npr. kaj zboli (tudi cepivo je vnos bolezni, čeprav oslabljene, kajne) ali če je samo prehlajen, če ima kakšne bolečine, kot ob zobenju, če se hitro razvija in ima “premalo časa” za več dojenja, ipd.. Potem dojenčki pogosto dobijo poskok v rasti in vse nadoknadijo.

“Pediatrinja mi je rekla, da dojenje na eno uro ali dve pride v poštev za novorojenčke in nikakor ne za tri mesece starega otroka ter da mora imeti svoj ritem in urnik hranjenja in da ji bom s takim načinom zmešala ritem… Nekako mi je to skregano z vso logiko. Kaj menite o tem? “
***Vaš občutek je pravi. Kar žalostna sem, ker nekateri pediatri še vedno svetujejo dojenje po urniku in uvajanje urnika. Gosto hrano boste že uvedli po logiki družinskih obrokov, saj se otrok s tem družbeno-kulturno umešča v življenje družine, kajne, no, čeprav tudi tedaj boste verjetno ugotovili, da starejši dojenčki in malčki večkrat malicajo, bolj kot pa jedo obroke. Dojenje pa je nekaj povsem drugega in dojenje ni samo hranjenje. Urniki so eden najpogostejših vzrokov za prehiter konec dojenja v prvih mesecih, v naši kulturi. Več o tem smo že veliko pisali. O redu in urniku (razmaki med dojenjem):
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1675&t=16758 (zdravnik priporoča na 3h)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981859 (19d, čakati na razmak 3h?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6009186 (2m, stagnacija na teži zaradi urnika)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1725&t=1725 (4m, normalno še vedno na 2h?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6321810 (5m, želi na 2h, sicer joka, kaj narediti)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6369566 (6m, po bolezni, nima več urnika)

Zanesite se na svoje dosedanje znanje, ki je po tem, kar sem prebrala, zelo dobro. Da, prav je, da deklico hranite na njeno pobudo, ne glede na to, koliko je stara. Večkrat jo dojite, več vašega mleka bo dobila, dojenje pa bo lahko neovirano teklo tako dolgo, dokler bosta obe za to.

“Poleg tega mi je predlagala naj ji poleg dojenja ponudim še dodatek, češ da bom videla, koliko bo še pojedla in da bom tako sigurna, koliko mleka ji je pri meni zmanjkalo… “
***Dojke niso posodice, kamor se mleko nateka. Dojenčki, ki se krasno dojijo, lahko popijejo po steklenični enormne količine, včasih jih zvija, včasih bruhajo, a pijejo. In kaj to pove? Nič. Razen tega, da se na steklenički morda pomirijo, da jim ugaja, ker tako teče, da so požeruščki ali da imajo sesalni nagon, kot ga dojenček seveda idealno ima dobro razvitega. In dojenčki, ki slabo napredujejo, včasih zavrnejo stekleničko, čeprav bi dohranjevanje potrebovali. Kaj pa to pove? Nič koristnega. Morda to, da otrok ne zna sesati na steklenički ali da ve, da ga poskušamo ukaniti z umetnimi pripravki, ki pač niso prava stvar, morda tudi to, da je šibek (dohranjujemo, kadar je to potrebno, ko otrok ne napreduje vsaj na spodnji meji in dojenja ni mogoče okrepiti, in sicer ne po steklenički, ampak raje z lončkom, žličko, kapalko, brizgo, cevčico… če se da, naredimo vse, da bi se izognili steklenički). Predvsem pa nam to pove, da test s stekleničko sploh ne velja, da ne pokaže ničesar o tvorbi mleka pri materi in še manj o sitosti/lakoti otroka.

Lepo vas prosim za nasvet.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Vaš otrok ima normalno težo in dovolj rase tako,da nič ne skrbite, samo nene dojenčka vagite vsaki dan ,ker to ni normalno .Lep pozdrav.

New Report

Close