teza in hujsanje med nosecnostjo

Halo zivjo,

Mene pa zanima, ali lahko in predvsem kako “shujsati” med nosecnostjo?
Pa ne mislim hujsati v dobesednem smislu ampak, kako ne prekoraciti dolocen teze in kaksne vaje se lahko delam med nosecnostjo.

Moja tezave je predvsem v tem da sem ob zanositvi tehtala prevec (na 156cm visine 56,5kg), kajti ravno ko sem si rekla sedaj je pa odlocno prevec, punca shujsaj, pojdi na dijeto sem zanosila (tesko pricakovana nosecnost),in se sedaj bojim, da bom dobila prevec kilogramckov, ki se jih kasneje ne bom mogla znebiti. Pa se zogica ne bi bila rada.

Lepo prosim za pomoc (morda tudi kaksen pameten jedilnik:))

Lepo pozdravljeni

Manca

Manca,

Tale tvoja pa ni lahka veš. Praviš, da si ravno že bila odločena shujšati… potem pa si zanosila. Sedaj je hujšanje seveda problem.

Pri hrani, ti vsekakor odsvetujem kakeršnokoli strogo dietiranje. Če prej nisi imela urejen jedilnik, torej 5 obrokov dnevno enakomerno razporejenih čez cel dan, je sedaj vsekakor čas do to urediš. Kljub nosečnosti, ti ni treba jesti nezdravo hrano, to je jasno vsakomur. Pazi predvsem, da kaj zaužiješ. Sladkarij ne potrebuješ, potrebo po sladkorju posizkusi nadomestiti s svežim sadjem. Pij veliko tekočine, pripravljaj hrano na čim bolj nemasten način. Jej več kuhanega manj pečenega. Kar pa ne bi bilo dobro, če popolnoma črtaš maščobe iz svojega jedilnika.
Začni malo kontrolirati kaj ima koliko kalorij, ter kakšne so kalorije. Težko, bi bilo napovedati, koliko kalorij bo tvoje telo zahtevalo v času nosečnosti. Zaradi hormonskih sprememb v času nosečnosti, se spremeni tudi metabolizem in tvoja poraba kalorij čez dan.

Največji problem je po porodu, saj se v času poroda dvigne tvoja poraba kalorij, ješ več… saj tudi moraš. Po porodu, pa tvoje telo potrebuje znova bistveno manj kalorij, približno toliko kot v času pred zanositvijo. Ravno tu je ta nevarnost, ti si telo v času nosečnosti navadila na večjo količino hrane, in če po porodu ješ enako se boš zagotovo zredila v trenutku. Treba se je spomniti, da je treba čimprej po porodu spremeniti prehrambene navade nazaj na normalne. Kako hitro boš sposobna za pričetek telovadbe je tudi stvar individualnega primera. Navadno potrebujejo ženske za kaj takega 4 do 6 mesecev. Medtem, ko tiste ženske, ki so bile pred zanositvijo aktivne športnice, v času zanositve pa so ohranjale določeno stopnjo kondicije… te ženske znajo biti sposobne pričneti s treningom že dober mesec po porodu. Vendar, govorim o resnih športnicah, tekmovalkah.

Splošno povedano. Pojej točno koliko potrebuješ in ne več, sploh pa ne smeš pojesti manj. Gibaj pa se kolikor ti nosečnost dovoljuje.

Trening v smislu hujšanja tudi ne pride v poštev, redna telovadba v smislu stajanja v dobri kondiciji, razgibavanje, dolgi sprehodi, kolesarjenje, plavanje, in podobno… pa je zaželjena.

Popolnoma naravno je, da se zrediš v času nosečnosti, če boš ostala v tem času fizično aktivna, dokler seveda to še lahko (sedaj v prvih mesecih ni problem) boš mnogo lažje prestala porod, ter lažje shujšala po porodu.

Hvala za izcrpen odgovor. Bom poskusila, pa se vam bom se kaj javila 🙂

Lep pozdrav,

Manca

New Report

Close