tetanus

Pozdravljeni,

za svoja leta (23) sem storila precej veliko neumnost, potem mi je pa še mama nagnala strah v kosti. S šivanko sem namreč poskušala predreti podkožni mozolj v nosu in seveda je pritekla kri…

In sedaj me zanima tole: Ali je možno, da dobim tetanus (šivanka je bila, to sem ugotovila pozneje, povrh vsega še umazana od črtala za oči)? Ali moram o tem obvestiti svojo osebno zdravnico?

Ali je cepljenje v SRŠ obvezno? Malo sem pogledala svoj kartonček o cepljenju in sem v poglavju “Cepljenje proti davici-tetanusu-oslovskemu kašlju”, pri Revakcinaciji pod oznako “Te” videla datum 4. 12. 1996. Ali to pomeni, da sem še zaščitena? Cepljenja samega se v bistvu ne spomnim.

Kaj pomenita oznaki DI-Te, ki sta v mojem kartončku obe brez vpisa datuma?

Najlepša hvala za odgovor,
Maja

Spoštovani!

Pri taki poškodbi ste zaščiteni še do deset let po zadnjem poživitvenem odmerku, tj. do 2006. Zaradi tega ni trea k zdravniku. Da ni datumov, gre za nevestno evidentiranje, kar se tu in tam ob načinu dela in velikem številu otrok pri skupinskem cepljenju zgodi. Problem odpravite tako, da pri zdravniku, ki naj bi vas takrat cepil to preverte in vam odtisnejo ustrezen datum. Pred iztekom 10 let se dajte ponovno cepit (oz. poživitveni odmerek). Di-Te pomeni difterija (davica) in tetanus; gre za kombinirano cepivo proti obema boleznima.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close