Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Intimna nega in zdravljenje vaginalnih okužb Testiranje na spolno prenosljive bolezni

Testiranje na spolno prenosljive bolezni

Pozdravljeni,

po dolgotrajnem brskanju po spletu in klicanju na vse mogoče konce se obračam na vas. Zaradi spleta neprijetnih okoliščin sumim, da sem bila izpostavljena tveganju za okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi. Ker je del te situacije tudi to, da na žalost ne bom nikoli pridobila informacij od partnerja, če je imel katero od bolezni (vprašanje je tudi, če je to sploh vedel), se želim testirati za kar najširši spekter bolezni.

Moj ginekolog mi je povedal, da tovrstnih testov (niti samoplačniško) ne izvaja in naj se obrnem na Dermatološko ambulanto. Osebni zdravnik mi je nato dal napotnico za Dermatološko ambulanto, kjer pa so čakalne dobe absurdne! Najhitreje bi prišla na vrsto februarja 2018, kar je zame absolutno predolgo. (Zavedam se, da je to pač stanje našega zdravstva, se mi pa zdi to zelo zaskrbljujoče – da je do testa tako težko priti, če nimaš simptomov ali pa partner ni povedal, s čim je morebiti okužen. In to kljub zavedanju in številnim člankom, da ogromno SPB poteka v večini brez izraženih simptomov, dokler se ne razvije resen problem, težave s plodnostjo ipd.!)

Zanima me torej sledeče:
1. Kje se je mogoče najhitreje (pa tudi če samoplačniško) testirati na čim širši spekter SPB?
2. Ali je za katero od najpogostejših SPB (HPV, herpes, klamidija, gonoreja, sifilis) potrebno počakati določen čas, da so testi zanesljivi? Zadnji spolni odnos se je zgodil 24.8. Za testiranje na HIV sem zasledila, da je priporočljivo počakati 1 mesec, to drži?

Hvala vam za odgovor že vnaprej in lep pozdrav,
Anja

Pozdravljeni,

o testiranju na spolno prenosljive bolezni povprašajte pri privatnih dermatologih. Kot mi je znano dr. Korzika v Ambulatoriju v Ljubljani opravlja vsaj nekaj tovrstnih testov, če ne vse in gotovo tudi drugi dermatologi.
Mesec dni po spolnem odnosu bo dovolj dolg prosti interval.

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

Pozdravljeni.. Imam nekaj vprašanj o SPB nasploh in HIV, ker sem kar prestrašena oseba.. V četrtek sem imela izkušnjo, da je prišlo do oralnega sp. odnosa, z moje strani enemu fantu, s katerim se ne poznava dolgo. Prišlo mu je hitro, zato je tudi končala sperma v mojih ustih in imam sedaj strah pred možnostjo okužbe, predvsem s HIV. Rekel je sicer, da je s puncami, ki jih ni poznal uporabljal kondom in da je slučajno pred cca pol leta bil testiran tudi za SPB in je bilo vse okej. Ampak kot vemo skoraj nihče ne pomisli na zaščito pri oralnem zadovoljevanju, kjer tudi lahko pride do okužbe. Sama sem pred cca 4 leti že imela klamidijo, ki je bila pozdravljena; vendar me je zato vseeno še strah, ker sem takrat imela le 2 spolna partnerja in sem jo dobila. Je vseeno res, da je verjetnost okužbe z drugimi SPB večja od okužbe s HIV? In kakšna je verjetnost okužbe, predvsem s HIV pri takšnem enkratnem oralnem stiku? Po tem sem še razkužila ustno votlino z močnim alkoholom, sicer dvomim, da bi to kaj pomagalo, le svojo paranojo sem želela zmanjšati. Sicer pa me zanima tudi, ali bi bilo ob takšni izkušnji, glede na stranske učinke in vpliv na imunski sistem, smiselno jemati PEP, o katerem sem tudi brala te dni? Je res, da mi časa za to metodo ostaja samo še danes do 21h.. Simptomi katerekoli SPB pa se verjetno pojavijo šele po kakšnem tednu, dveh, če sploh se, predvidevam? Res najlepša hvala za vaše odgovore, saj strah kar preveč vpliva name.. Lep pozdrav!

Spoštovani,

če vas je strah HIVa, potem ni druge kot da greste v ambulanto za SPB na infekcijski kliniki in se tam pogovorite o vsem potrebnem. Ocenjevanje tveganja za okužbo s HIV nima veliko smisla. Ta je seveda ekstremno nizka, ampak kot ugotavljate sami, če te doleti, te 100%. Torej gre za odločitev ali se kar tako zdraviti preventivno ali pač verjeti, da se tokrat ni nič zgodilo. Glede na vaše pretekle izkušnje in nevrotičnost okrog SPB se mi zdi, da bi morali spremeniti predvsem življenjski slog, ker takole na dolgi rok zadev ne boste uspešno reševali brez posledic, bodisi za svojo psiho ali pa boste kar naprej jedli neka zdravila, ki tudi niso brez stranskih učinkov.


Brala sem, da zdravniki pogosto niti ne izdajajo napotnic za testiranje v primeru, če nimaš simptomov? So čakalne vrste če nimaš simptomov v primeru, če ti izdajo napotnico res tako dolge? Koliko je verjetnost okužbe pri nezaščitenem oralnem občevanju? Naj bi se res kao priporočalo testiranje na vsake pol leta ljudem,ki nimajo enega partnerja samo?

obstajata dve možnosti: dermatovenerolog ali pa infektolog. K obema vas usmeri osebni zdravnik (lahko splošni, lahko ginekolog), ampak v zadnjem letu so možnosti pri infektologih zelo omejene, ker se praktično ukvarjajo le še s covidom. Kolikšna je verjetnost okužbe s SPB vam res ne znam povedati, ker je odvisno od preveč spremenljivk. Najpomembnejša spremenljivka je okuženost partnerja. Če tega podatka nimate, je kakršnokoli ugibanje brez pomena.


New Report

Close