testiranje na SPB

Pozdravljeni.

Želim se testirati na več SPB, a bolj ko iščem zanesljive in točne informacije v zvezi s tem, manj mi je jasno na koga se moram obrniti, saj je povsod zaslediti različne informacije, ki so pomanjkljive, večina pa jih je zastarelih.

Tukaj želim dobiti točne informacije in napotke v zvezi s samim testiranjem: KJE v Sloveniji se je možno testirati in KAKO izgledajo posamezna testiranja. Konkretno me zanima za HIV, gonorejo, sifilis, klamidijo, hepatitis in trihomoniazo.

Naj omenim, da sem do sedaj imela dva resna partnerja, s katerima sem po nekaj časa (letu ali dveh) spala brez zaščite. Oba sem dobro poznala in jima zaupala, ampak riziko vendarle obstaja, kajti zaupati (na besedo) pač ne moreš nikomur, saj ko spiš z nekom brez zaščite, spiš v podaljšku z vsemi njegovimi dosedanjimi partnericami. Za enega od njiju sem namreč izvedela, da je na začetku najine zveze (takrat še to ni bila, pač pa spoznavanje) večkrat spal s punco, ki je znana kot taka, da spi z vsemi v mestu, in takrat sem se resnično prestrašila, da skorajda več ne spim.

Torej, če sem izbrskala pravilne informacije (sicer iz leta 2005), se je za HIV možno testirati samo v Ljubljani, in sicer na Zavodu za transfuzijo in Infekcijski kliniki? Testirati se želim anonimno, nisem pa zasledila enotnega odgovora, torej ali je anonimno testiranje plačljivo ali zastonj? Nekdo je leta 2005 na nekem forumu zapisal, da je anonimno testiranje za HIV stalo takratnih 50 000 SIT. Je napotnica obvezna v vsakem primeru (tudi za druge teste oz. bolezni me to zanima)? Baje naj bi bilo tudi do napotnice pri osebnem zdravniku težko priti, saj jih ne “delijo” kar tako. Se pravi moraš biti z eno nogo v grobu, da dobiš napotnico in si upravičen izvedeti, ali si zdrav ali ne? Mislim, da bi morali še vzpodbujati testiranja in ne tega dojemati kot nekaj, kar naj bi opravljali samo ljudje, ki se kot po tekočem traku predajajo nezaščitenim spolnim odnosom, ker ima vsak človek pravico in odgovornost (vsaj čutiti bi jo moral sam do sebe), da izve kakšno je njegovo zdravstveno stanje.

Naj omenim tudi, da sem že imela genitalne bradavice, a so mi jih uspešno odstranili in se več ne pojavljajo. Imela sem tudi glivična obolenja, ko sem morala mazati kremo Canesten ali uporabljati nekaj dni svečke, da se je stanje pozdravilo. Herpesa še nisem imela, se mi pa zadnjih nekaj mesecev pojavlja (na vsake toliko) tik ob ustnicah oz. na robu neke vrste mozolj, ki pa mislim da to ni. Morda gre za herpes, a ne vem če je to to, saj na slikah na internetu izgleda kot mehurčkasta tvorba, pri meni je pa samo en mozolj.

Prosim, če mi odgovorite na vprašanja, predvsem za testiranja na HIV ter ostale bolezni, ali se testiranje na njih opravlja prav tako v LJ ali lahko tudi v MB in kje točno (v UKC ali kje drugje)? In kako je z napotnicami, če so nujne ali ne, ali se lahko samo pokliče in najavi.

Za odgovor se Vam zahvaljujem že vnaprej.

Lep pozdrav

Spoštovani,

ažuriran seznam izvajalcev testiranja na HIV je tukaj:
http://www.stop-aids.si/sl/testiraj-se/kje-se-testirati

Kar se tiče ostalih preiskav, se prosim pozanimajte pri svojem osebnem zdravniku/ginekologu. Čeprav se vam vaše vprašanje najbrž zdi enostavno, od mene pričakujete zelo veliko. Vsak zdravstveni dom in vsaka klinika ima to namreč urejeno po svoje, tako da bi katalog izvajalcev vseh teh preiskav za vso Slovenijo obsegal celo knjigo. Tega pa, tudi če bi vedela vse na pamet, oprostite, ne morem vsega tukaj tipkati … Pri osebnem zdravniku ali ginekologu boste izvedeli vse potrebno.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni,

sposodila si bom kar to temo, upam da nikogar ne moti. Zanima me ali se okužba s sifilisom 8 tednov po spolnem odnosu pokaže na testiranju ali ne? Je možno, da se okužba ‘skrije’ oziroma potuhne in je testiranje ne zazna? Hvala za odgovor.

Spoštovani,

v 8 tednih po okužbi je presejalni test za sifilis pri okužbi pozitiven. Preiskava je zelo zanesljiva in se na izvid v takšnem časovnem terminu, ki ga omenjate, zelo zanesemo. Sifilis se lahko “potuhne” v kliničnem smislu, torej da so v nekaj tednih po okužbi prisotni telesni znaki (razjeda, povečane bezgavke, izpuščaj itd.), vendar pa ga testiranje zazna. Test ostane doživljenjsko pozitiven.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Kaj pa po nekaj mesecih, letih? Test je torej vedno pozitiven?

Spoštovani,

da, test (VDRL, TPHA) je po okužbi vedno pozitiven, tudi po uspešnem zdravljenju.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Lahko torej sklepam, da sem po nekaj letih, če je bil test negativen zares negativna? Se opravičujem, če sem nadležna.
Imam pa še eno vprašanje: ko sem se testirala, sem dala tudi urin po PCR (upam da sem prav napisala), s katerim so ugotavljali prisotnost klamidije in gonoreje. Niso mi povedali, da morem dati prvi jutranji urin, prav tako sem po pomoti prvi curek malce zgrešila. Ko sem to povedala pri zdravnici, je rekla da to ni nič, saj so testi visoko občutljivi. Sedaj me pa vseeno skrbi, da sem imela negativne izvide, okužena sem pa vseeno zaradi nepravilno danega urina.

Hvala za odgovor.

Spoštovani,

negativen test za sifilis po več letih po domnevni okužbi je zelo zanesljiv.

Kar se tiče PCR za klamidijo, je to res zelo občutljiva preiskava. Vendar pa je za verodostojnost preiskave pomembno, da je vzorec pravilno odvzet. Klamidija se nahaja v epitelijskih celicah v steni sečnice in ne v urinu. Pri urinskem testu na klamidijo se zanašamo na to, da je v urinu vsaj nekaj celic, izluščenih s stene. Možnost za to je večja, če pacient že nekaj časa ni uriniral. Zaradi tega tudi svetujemo odvzem prvega jutranjega urina. Zanesljivejši je test z brisom sečnice, ko z vatirano palčko podrgnemo steno sečnice. Preiskava je sicer bolj neprijetna, je pa bolj zanesljiva. Če nimate nobenih težav, pustite stvari, kot so . Če pa imate težave, ki bi lahko bile posledice klamidijske okužbe (izcedek iz sečnice, težave pri uriniranju ipd.), pa svetujem ponovitev testa z brisom sečnice, ne s preiskavo urina.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Hvala za odgovor.

Problem je, ker sem prosila za bris pri ginekologu (povedala tudi za težave, ki jih imam in sicer s konstantnim pekočim občutkom v sečnici), pa sem naletela na gluha ušesa, med drugim tudi na to, da se, če je klamidijska okužba starejša, bakterije več ne nahajajo v sečnici, ampak so se preselile višje in jih tako več ni zaznati. In kako potem ugotovijo okužbo? Kaj pa pri gonoreji?

Spoštovani,

če je konstantni občutek pečenja ob uriniranju posledica klamidijskega uretritisa, so potemtakem bakterije prisotne v sečnici in jih bo preiskava tam tudi ugotovila. Žal vam pri komuniciranju z vašim ginekologom težko pomagam. Načelno pa lahko pripomnim, da če gre za ponavljajoče se težave ali za težave, ki se z določenim zdravljenjem ne razrešijo, je vedno bolje iti nazaj k zdravniku (istemu), znova načeti temo, znova potožiti o težavah, saj na tak način opozorite na to, da je težava res moteča in da potrebujete pomoč. Zdravniki vsak dan poslušamo številne pritožbe bolnikov, pri katerih gre marsikdaj za stvari, ki se v kratkem času uredijo same. Tudi zato včasih kakšen ukrep ali preiskavo odložimo in ga izvedemo čez čas, če situacija ni boljša.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni še enkrat.

Ponovno se oglašam, saj imam še nekaj vprašanj. Odločila sem se, po vašem nasvetu, ponovno oditi na testiranja za SPB, tokrat bi to rada opravila z brisom. Vendar se zavedam, da imam lahko klamidijo/gonorejo morda že celo eno leto ali celo več. Ali bo bris zaznal okužbo, ali so se bakterije že preselile na rodila? Ne vem namreč v kolikšnem času se to zgodi, vem pa da je eno leto kar dolga doba.
Prejšnjič sem pozabila omeniti, da mi je ginekolog brez potrditve predpisal Sumamed 1g (2 tableti naenkrat). Ali je možno da takšna doza klamidije ne pozdravi?
Imam namreč še vedno ponavljajoča se vnetja mehurja, ki pa po jemanju brusničnih tablet in čaja ponavadi izginejo.
In pa še morda smešno vprašanje pa vendar: ali se klamidija in gonoreja lahko naselita v grlu (z oralnim spolnim odnosom). Kako pa se potem ugotovi to? Ali lahko, če imamo klamidijo/gonorejo v grlu to širimo naprej s poljubljanjem?

Spoštovani,

Bris za klamidijo običajno opravimo iz sečnice in materničnega vratu. Preiskava, ki se običajno opravlja, je visoko občutljiv test, imenovan PCR (verižna reakcija s polimerazo). Test zazna tudi zelo majhno količino antigena (=klamidijske DNA) in njegova zanesljivost je okrog 95 %. Test je torej lahko lažno negativen tako pri klamidijski okužbi v spodnjem genitalnem traktu, kot tudi pri klamidijski okužbi zgornjih rodil. Tako pač je; ni ga testa, ki bi bil 100 % zanesljiv. Klamidija lahko naseli tudi sluznico žrela, lahko se širi s poljubljanjem (odvisno tudi od tehnike poljubljanja, ne zgodi se to ravno s suhim cmokom na ustnice). Bris lahko opravimo tudi z žrelne sluznice. 1 g Sumameda (azitromicina) običajno pozdravi klamidijsko okužbo, včasih pa tudi ne.

Vnetja mehurja, ki se kaže s pogostimi pekočimi odvajanji vode in lajša s pripravki brusnic, ne povzroča klamidija, pač pa ponavadi “črevesne” bakterije, med katerimi prednjači E. coli. So pogosta težava žensk v rodni dobi in nimajo povezave s klamidijo. Če je to vaša edina težava, je nesmiselno iskati klamidijsko okužbo kot vzrok, pač pa se osredotočite na dovolj pitja, ki izpira sečila, ter obvezno uriniranje pred spolnim odnosom in po njem.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Kako sploh izgleda test, izvid. kajti ko sem pred mesecem vprašal eno punco če je bila na testiranju mi je pokazala nek izvid ki pa me ni ravno najbolj prepričal. Razvidno bolj malo iz videnega.

Ima kdo kakšen papir pri sebi in mi lahko pokaže? ali pa pošlje na privat email [email protected]
Seveda lahko prikrijete osebne podatke itd.. samo izgled me zanima…

Pozdravljeni,
Sama nimam pri sebi vzorca kako izgleda izvid. Mogoče vam lahko pomaga kdo, ki ima s tem kakšne izkušnje.

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

Sramota je, da živimo v državi, kjer se moreš tako rekoč zlagati, da si imel odnose z okuženim partnerjem, da lahko dobiš napotnico ta testiranje SPB. Glede na to, da mi tisto testiranje na infekcijski za sifilis in hepatitis ter HIV ni dovolj, moram zdaj najprej h ginekologinji na posvet preden mi da napotnico, vendar mi je že vnaprej povedala, da moram imeti za to bodisi probleme ali pa da vem da sem imela odnose z okuženim partnerjem. Ne vem, a res še nismo splišali za preventivo?! Animamo pravici na podlagi zdravstvenega zavarovanja izvedeti al ismo zdravi ali ne?!

Pozdravljeni,

žal težko komentiram kako je s kritjem zdravstvenih uslug z zavarovalnico. Dejstvo je, da bo verjetno le-tega vedno manj in prav bi bilo, da bi si zavarovanje plačevali po individualni polici.

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

Kakšni individualni polici. Plačujemo osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje od rojstva, da bi potem doživeli to kar sem jaz danes. Ker sem ginekologinja zaprosila za napotnico za testiranje SPB, sem bila povabljena na posvet. Bilo mi je rečeno, da če nimam bolezenskih težav nimam pravice do preverjanja svojega zdravstvenega stanja. Ker sem vedela da sicer ne bom dobila napotnice, sem rekla da sem imela nezaščitene odnose z rizično osebo, za kar me je ginekologinja dobesedno nadrla. To še sprejmem, ker se mi res ne zdi OK, da to ljudje počnejo, ampak da pa ne vzpodbuja zdravstvo testiranja mi je pa skregano z vsako logiko – raje vidite, da se vse okužbe prenašajo, da nas potem lahko zdravite?! Glede denarja, vam pa noben argument ne pomaga, ker v sprejemnici moje ginekologinje vedno sedita dve sestri, ki se ukvarjata izključno z osebnimi zadevami, kot so pregledovanje svojih bančnih izpiskov, iskanje najboj sexi samca na internetu in podobno, pa to na glas in brez vsakega sramu. Počistite v svojih vrstah, da bomo mi lahko imeli storitve, ki jih plačujemo. Lep pozdrav.

Spostovana,
Pre par dni smo se moz in jaz testirali na SPB.Njegov izvid je vredu,na mojem pise clia anti-treponema pallidum reaktiven.Vse drugo je nereaktivno.Tist dan je bil prvi dan menstruacije in sem uzela 2 nalgesina.Imam veliko problem s Candidom.Ali je to moglo imati vpliva na izvid?Vem 100 % da miz in jaz nikoli nismo imeli druge partnerje pa me to vse moti.
Lp

Pozdravljeni,

ne razumem. Pa imate kakšne težave? Treponema pallidum je bakt., ki povzroča sifilis, a stega očitno že preboleli. Nallesyn nima nobenega vpliva.

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

Pozdravljeni, mene pa zanima kako je s testiranji za SPB v primeru da bom imela na dan, ko sem naročena, menstruacijo? Verjetno nožnični brisi in podobno ne bodo primerni? So potemtakem za vse SPB možni tudi krvni testi ali se v primeru menstruacije sploh ne morem testirati?
Najlepša hvala za odgovore že vnaprej!

New Report

Close