test PAP – C4

Spoštovani –

pred 14 dnevi so me iz ginekološke ambulante obvestili, da je rezultat mojega zadnjega PAP testa C4 in so me naročili na nadaljnje preiskave. Pred tem sem bila nazadnje testirana pred letom dni in rezultati tega testiranja (in vsi prejšnji) so bili brez posebnosti. Sicer sem pred letom in pol tudi rodila.

Zanima me, kaj pomeni ta rezultat? Ali je nujno, da gre že za rakave spremembe?

Prav tako me zanima, zakaj lahko pride v tako kratkem obdobju do tako velike spremembe rezultata? Res je, da sem v preteklem letu zaradi večjih obremenitev bila tudi sicer veliko bolna in imela zelo poslabšan imunski sistem in krvno sliko. Kar pa se je v zadnjem mesecu bistveno izboljšalo. Lahko tudi to kakorkoli vpliva na poslabšan rezultat testa PAP?

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Spoštovani,

izvid PAP C4 ni kaj posebej nevarnega, treba pa je vseeno preveriti s pregledom v določenem času, običajno v 6 mesecih. Odkar imamo novo razvrstitev sprememb v izvidih PAP A,B,C 1-10 so ženske mnogo bolj vznemirjene, čim se v izvidu pojavi štvilka, višja od 2, čeprav ti dve razvrstitvi s prejšnjo PAP I, II, III, IV in V nima nič skupnega oziroma je prevajanje zelo težko, saj se spremembe v obeh razvrstitvah tekoče prelivajo in samo številka ne pove dovolj. Za vas je pomembno le, da bris ni povsem v redu in zahteva nekoliko pogostejši nadzor, poslabšanje pa je verjetno posledica okužbe s HPV in ima malo opraviti s stresom in drugimi težavami. Imunski sistem pa ima verjetno določeno vlogo a o njej v tej povezavi ne vemo kaj dosti. Vsekakor ni razloga za paniko.


Spoštovani –

najlepša hvala za vaš odgovor ki mi je bil resnično v pomoč in spodbudo pri čakanju na nadaljnje preiskave.

Na podlagi opravljene kolposkopije, kjer je ginekologinja ocenila, da bi res lahko šlo za blage spremembe MV, je naredila odščip.

V zvezi s tem me zanima, če pri analizi tkiva ugotavljajo tudi morebitno okužbo s HPV in določajo tudi tip tega virusa?

Prav tako me zanima, če je čakalna doba za rezultate odščipa res 14 dni do 3 tedne? To se mi zdi namreč precej dolgo obdobje – predvsem v tistih primerih, kjer gre za hujša obolenja in je verjetno čim hitrejši začetek zdravljenja zelo pomemben…

Najlepša hvala za vaše odgovore.

Spoštovani,

patolog pri pregledu odščipljenega tkiva lahko opazi tudi za HPV značilne vključke v celicah ter to takrat tudi opiše, ni pa nujno. Ob sumu na HPV pa se ga s to preiskavo ne tipizira temveč je to stvar nadaljnjih odločitev osebnega ginekologa. Za ustrezno pripravo histološkega preparata je potebnega najmanj 1 teden, včasih še kak dan dalj, za pregled in oceno pa tudi, torej 2 tedna najmanj traja ,da se lahko dobi dokončno diagnozo, kadar ni gneče ali ni pomanjkanja osebja, ki to dela. Sicer pa ni res, da bi bilo zdravljenje tako nuzjno potrebno takoj. Celo pravi rak na MV napreduje dovolj počasi, da je reakcijski čas 1 do 2 meseca še povsem nenevaren, predrakave spremembe pa se v raka spreminjajo še počasneje in za to potrebujejo leta in celo esetletja. Hitimo pravzaprav le zaradi izredno redkih primerov, ki kot izjeme potrjujejo pravilo.


Spoštovani,

Glede na ogromno količino podatkov ipd., sem malce zmedena, zato bi prosila če mi odgovorite na sledeče vprašanje;

v kolikor je bris ocenjen na C4, spremembe pa cin1-2, ali gre nujno za okužbo s hpv 16 18 ali je lahko prisoten tudi kateri drug izmed visokorizičnih hpv (visokorizičen je verjetno v vsakem primeru pri brisu c4)?

V kolikor bo bris ponovno patološki, svetujete tudi tipizacijo hpv?

Hvala za odgovor,

T.

spoštovani,

vsekakor bi tipizacija HPV po ponovljenem slabem brisu PAP dala koristen podatek (indikacija pa je relativna), čeravno so ukrepi neodsvisni od tega (kontrole na 4 do 6 mescev, eventualno LLETZ konizacija). Žal se tipizira le skupinsko, torej konkretnega tipa ne določamo, temveč se zgolj preverja, če je prisoten kateri od visokorizičnih iz skupine 9 različnih tipov, v kateri so tudi tipi 16,18 in 31.


New Report

Close