test nosečnosti

Pozdravljeni!

Dobrih 7 mesecev po porodu imam še vedno laktacijsko amenorejo. Zanima me, do katerega tedna nosečnosti so komercialni testi običajno pozitivni.
Kdaj lahko pričnem z uporabo KT (moram čakati prvo M)? Otrok poje 2 obroka goste hrane, uvajava tretjega.

Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani,

dokler dojite 2x ali več, KT za vas niso primerne. Tudi M je lahko odsotna dokler dojite, tudi če ne gre za polno dojenje. V tem času se lahko odločite bodisi za injekcije Depo Provera (držijo po 3 mesece) ali pa za maternični vložek (Bakreni ali Mirena). Komercialni testi za nosečnost so občutljivi dovolj, tako da nosečnost zaznajo najkasneje pri 4 tednih, to je še preden se na UZ nosečnost lahko opazi.


Nisem dovolj jasno zastavila vprašanja – zanima me, kdaj test nosečnosti preneha biti pozitiven, se pravi, da beta-HCG v urinu ni več prisoten.
Hvala.

Spoštovani,

ne vem ali se mi samo zdi ali pa je res? Ali res mislite, da je v času laktacije ßhCG pozitiven? Ko iz maternice odstranimo posteljico, to pa je nekaj minut po rojsvu otroka, največ pol ure po tem, izredno hitro upade ßhCG in tega po 2 tednih v krvi ni več mogoče dokazati. Prisotnost ßhCG pa z dojenjem nima popolnoma nobene zveze, niti nima nobenega vpliva na amenorejo, saj rumenega telesca, ki je lahko odvisno od tega hormona itak ni več v jajčniku.


Vem, da ßhCG nima zveze z dojenjem 🙂

Sprašujem čisto na splošno: brala sem namreč (sicer ne v strokovnih revijah). da so komercialni testi nosečnosti pozitivni le v določenem oknu (od 4 t do ??). Zanimalo me je, če je to res, se pravi, če je lahko test lažno negativen, če je narejen prepozno.

Hvala.

Sem našla odgovor v Obstetrics by Ten Teachers: test ßhCG v urinu je lahko negativen po 16. tednu nosečnosti.

ne. Čeprav ßhCG po 14. tednu prične upadati, pa se okrog 20. tedna ustali na dovolj visoki ravni, da je vsak test nosečnosti pozitiven in tamvztraja do izločitve posteljice.


To bi moral biti pa zelo slab urinski test, da bi tako reagiral, saj je povprečna vrednost ßhCG po 20. tednu še vedno okrog 20.000 E/L, test pa je pozitiven že pri manj kot 1000. Omenjeni citat mi torej res ni razumljiv.


New Report

Close