Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Termično obdelano

Termično obdelano

Živijo,

Imam eno vprasanje in sicer v nosečnosti sem malo preveč brala in sedaj me je obcasno strah ce so zivila varna.
In sicer brala sem da trdi siri niso problematični, ampak me je vseeno zmotili da je na ementalcu pisalo termično obelano mleko – termizirano (in ne pasterizirano) sedsj me skrbi predvsem kaksna okuzba z listerioZoo in me zanima ali je taksna obdelava dovolj da uniči taksne in podobne bakterije.

Listerija je tipični mikroorganizem, ki mu za rast in razvoj ustreza hladnejše okolje. Prej se torej z listerijo okužili z uživanjem sveže zelenjave in sadja ki je slabo očiščeno in oprano. Prav ej da ste previdni, preveč strahu pa tudi ni dobro.
Pazite da je mikrobiološko občutljiva hrana pravilno hranjena in sveža ob zaužitju. Izogibajte pa se kakšnim kremam iz surovih jajc iz previdnosti.
meso naj bo termično dobro obdelano, ločujte pribor za obdelavo mesa in zelenjave in termično obdelanih živil, da ne prenesete okužbe s surovega mesa na že kuhano živilo.
Poskrbite da prevrite hrano preden jo zaužijete, zelo pogosto se kvar kaže v obliki spremenjenega vonja okusa, videza, rast plesni…. naši čuti (senzorična ocena) so pri oceni hrane in živil zelo pomembni. Nič kar je staro ali sumljivega izgleda naj ne pristane na vašem krožniku.
Predvsem pa, glede na bližajoče se poletje, se izognite tudi odprtim sladoledom in se raje odločite za nakup pakiranega.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close