Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje terapija

terapija

Spoštovani!
Imam 60 let. Imam TIO ( nevrolog) in občasne napade angine pektoris ter povišan pritisk. Pred nekaj leti sem jemala Bioprexanil, Coryol in aspirin. Po epizodi zelo visokega pritiska in motnjah z vidom mi je zdravnik kardiolog zamenjal terapijo s Prenewelom, Assasantinom in Concorjem. Assasantin je osebna zdravnica zamenjala z aspirinom. Eno leto mi je bilo v redu. Ker sem stalno kašljala, je zdravnik pulmolog zahteval zamenjavo zdravil. , naj ne bi jemala ACE inhibitorjev in ne inhibitorjev angiotenzinskih receptorjev (prepisano z izvida). Občasno uporabljam Berodual. Zaradi hiatalne kile in bakterije tudi Nolpazo. Ker na pregled pri kardiologu čakam že več kot eno leto, mi je osebna zdravnica napisala Lacipil, Concor cor in zvečer Kornam. Dober teden jemljem Lacipil in zaradi aritmij Concor cor, a mi pritisk ne pade. Tudi težave s prekrvavitvijo glave so se ponovile (ob visokem pritisku). Kaj naj s Kornamom? Ali ob težavah, ki jih opisujem, obstaja kakšna uravnotežena terapija, ker mi ta zdravila ne pomagajo. Zanima me tudi, ali je jemanje Cornama varno, glede na to, da se primarno uporablja za hiperplazijo prostate?

Spoštovani,

v prvi vrsti vam svetujem, da prejemate celotno terapijo, ki vam jo je predpisal zdravnik in sicer v skladu s prejetimi navodili glede načina jemanja. Šele nato boste lahko videli ali je terapija ustrezna ali ne. Zdravilo Kornam se primarno uporablja kot antihipertenzivno zdravilo, res pa je, da ugodno deluje tudi pri moških, ki imajo težavo s prostato. Je varno in učinkovito antihipertenzivno zdravilo.

V kolikor bi se izkazalo, da vam predpisana terapija še vedno ne bi ustrezala oziroma z njo ne bi uspela ustrezno uravnati krvenga tlaka, bo potrebno razmisliti o ponovni spremembi terapije, o čemer pa vam žal ne morem svetovati preko interneta. Zato bi bil potreben temeljitejši pogovor in pregled celotne terapije, ki jo prejemate. Za podajanje mnenja glede spremembe terapije je potrebno poznati tudi vrednosti kliničnih parametrov. V ta namen posebej usposobljeni klinični farmacevti izvajajo tako imenovani farmakoterapijski pregled, kjer na podlagi zgoraj omenjenega lahko pripravijo mnenje o morebitni spremembi terapiji, ki je seveda namenjeno zdravniku. Vaš osebni zdravnik je namreč edini, ki pozna vašo celotno anamnezo in je tako tudi edini, ki se lahko na koncu odloči kaj je za vas najprimernejša terapija.

Kot že rečeno, v kolikor vam trenutno predpisana terapija še vedno ne bi ustrezala oziroma z njo še vedno ne bi uspela ustrezno uravnati krvenga tlaka, vam svetujem, da pri svojem zdravniku povprašate, če bi vas lahko napotil v ambulanto kliničnega farmacevta (farmacevta svetovalca), da zdravniku pripravi svoje specialistično mnenje glede terapije upoštevajoč vse vaše diagnostične in klinično laboratorijske parametre.

Za dodatne informacije sem vam na razpolago.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close