Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija TEOAE niso izzivne – sluh 7-mesečnika

TEOAE niso izzivne – sluh 7-mesečnika

Pozdravljeni.

Imam sina, rojenega v 35t g.s. katerega test na naglušnost je bil ob rojstvu stabilen. Ker ima partner, njegov oče, probleme s sluhom oz. v obeh ušesih slušne aparate sva bila vabljena na dodaten pregled.

Takrat (pri enem mesecu) sva dobila izvid da TEOAE niso bile izzivne, zato so priporocali dodatno oreizkvo sluha cez en mesec.

No, glede na cakalne vrste pa sva t pregled imel sele zdaj, pri 7m starosti decka.

Tam me je zdravnica precej prestrasila, danes pa dobim izvid, ki oravi takole:

Oba bobnica sta cela, siva.Nosnici prehodni. Tonzili v nivoju lokov.

Timpanogram: A krivilji.

TEOAE obojestransko niso izzivne.

ADG odzivi otroka na zvok: desno od 50 do 55 dB, levo od 55 do 50 dB.

Predlagajo APMD z uspavanjem.

Prosim, če mi lahko razložite izvid. Na kontrolo sva narocena sele oktobra, mene pa skrbi za otrokov sluh.

Hvala, Monika

 

 

 

 

Pozdravljeni,

če prav računam, je zdaj vaš sin star 7-8 mesecev. ADG je pri tako majhnem otroku povsem nezanesljiv, saj opazujemo premike rokic in obračanje glave glede na zvoke, kar lahko otrok počne čisto naključno. Govorni razvoj seveda poteka ves čas, odkar je uho razvito pri plodu, po rojstvu pa še toliko bolj intenzivno.

Otoakustične emisije (TOAE) so izzivne pri prezračenem srednjem ušesu, v katerem ni tekočine in je timpanogram A,

– če je sluh normalen

– če je senzorinevralna izguba sluha do največ 30 dB

– Distorsion product (DP) emisije pa so izzivne še do zaznavne izgube 60 dB. Rezultata te preiskave ne omenjate

TOAE niso izzivne v primeru tekočine v srednjem ušesu, takrat je timpanogram B ali C.

APMD (akustični potenciali možganskega debla) meri prenos zvoka – klika  v uspavanju od ušesa do možganskega debla. Klik je mešanica vseh frekvenc, tako da je rezultat te preiskave le delno informativen.

Bolj smiselna in veliko bolj informativnn je preiskava ASSR (acoustic somato-sensory response), ki meri prenos zvoka od ušesa do možganske skorje (tam zvok zares slišimo) in to za vsako želeno frekvenco posebej- merimo vsaj 4 frekvence v govornem območju. prav tako se preiskava dela v uspavanju, daj je potrebno mirovanje otroka in čista tišina.

Za normalen otrokov govorni razvoj – da sliši govor in ga začenja tudi sam tvoriti, je pomembna čim prej (najkasneje v 2-3 tednih)  rehabilitacija sluha glede na rezultat preiskave ASSR:

– v primeru srednje do težje – stopenjske zaznavne naglušnosti predpis slušnih aparatov in njihova nastavitev glede na prag sluha na ASSR

– v primeru gluhosti operativna vstavitev polžkovega vsadka (pri cca 11-12 mesecih).

Priporočam pa vam tudi genetske preiskave pri otroku in pri očetu (če še nima narejenih), da bi se našel morebiten genetski vzrok okvare.

Srečno in lp,

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close