Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija temenice pri starejšem otroku…

temenice pri starejšem otroku…

Pozdravljeni.

Prosila bi vas za nasvet glede pojavljanja temenic pri 2,5-letni punčki. Temenice ima praktično že od kar je bila majhnen dojenček, a nam jih nikoli ni uspelo zares odpraviti. Že kot novorojenček je imela precej goste lase, a sem ji vseeno mazala lasišče z oljem in jih poskušala odpraviti kolikor se je le dalo. Temenice pa so se vedno znova pojavile nazaj in sčasoma so lasje že toliko zrasli, da je bilo mazanje z oljem praktično nemogoče. Vparašala sem njeno pediatrinjo, ali naj jo zaradi temenic raje ostrižem čisto na kratko (jo morda celo ostrižem na balin), a je rekla, da se bodo verjetno sčasoma že same odpravile in naj ne skrbim preveč zaradi tega.
Sedaj je punčka stara 2,5 leta in ima lepe goste dolge lase, temenice pa so še vedno na lasišču. Predvsem jih ima na sprednjem predelu lasišča, zadaj na temenu jih ni.

Mene temenice sicer ne motijo (nje tudi ne), se pa sprašujem ali vseeno ni kaj narobe s tem, da jih ima- zaradi lasišča. In ker ravno prihaja poletje, zopet razmišljam o tem, da bi jo dala na “balin” in dokončno enkrat z oljem odpravila.

Kaj menite, je vredno odstriči vse lase? In ali se lahko potem vseeno zopet pojavijo? ALi pa je res vseeno, če jih ima in se bodo že same enkrat odpravile.

Hvala vam že v naprej, Ajda

Pozdravljeni, Ajda,
zaradi temenc ni potrebno striženje, so pa moteče take obloge na glevi, verjetno se kdaj tudi kakšna olušči in srbi.
V lekarni kupite Mustelin pripavek za temence, vaša pediatrinja pa vam lahko napiše 2% salicilno olje, s katerim mažete nekaj večerov zapored, zjutraj pa lase izčešete in s tem odstranite stopljene temence.

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

New Report

Close