Telesna teža
Tokrat se oglašam s težavo, ki me počasi začenja strašiti. Zadnjih par tednov počasi a zanesljivo izgubljam telesno težo, kljub temu da dnevno pojem normalno količino (najmanj 4 obroke). Zadnje dni se sicer ubadam s prebavnimi motnjami, vendar sem hujšal že prej. Od odpusta iz bolnice konec avgusta sem shujšal 5 kg, vendar kot rečeno v zdnjih treh tednih. Je to znak za kakšno paniko? Poleg tega mi dneve še vedno grenijo črevesene težave. Smatram, da je kriv Medrol in bi ga najraje postopoma opustil. Ima kdo kakšne podobne izkušnje?
hvala/lp
Hej, Tom, ti ne bi priporočala opuščanja Medrola na svojo roko, res ne. Tudi sama sem bila par mesecev po presaditvi prava trlica. Jedla sem za tri, vsaj meni se je tako zdelo, teža je šla pa dol. Saj bo, kar potrpljenje imej !
Milena
Se pridružujem mnenju Milene. sicer pa, ko berem poste levkemčkarjev, ki so po presaditvi, bolj ali manj vsi jamrajo/jamrateo izgubi kilaže. Zato msilim, da je to pri “presajenčkih” kar pogost pojav.
Neglede na to pa bi jaz na tvojem mestu vsekakor poklicala tvojega hematologa, da še on pove, kaj meni. Že zato, da se ne boš zaradi tega preveč sekiral. Saj veš, že tako nas vleikokrat splašijo različne zadeve in če se kakšno da hitro eliminirati, je to potrebno storiti.
Pozdravček!
Hojla, Tom!
Se pridruzujem mnenju predhodnic. Jaz sem sicer imela ravno obratno izkusnjo in se po presaditvi in tudi prej prevec zredila, ampak vsak je svoj individuum. Ce sicer nimas vecjih tezav, je to res mogoce od crevesnih. Saj ves, ce imas kaksno crevesno virozo, ki traja tri dni, tudi izgubis 3 kg. Si poskusil s kaksnimi caji? Samo potrpljenje, vsaka stvar traja nekoliko dlje kot sicer.
Pozdravcek in pogum,
Dr.Pretnarju sem svoje težave opisal. Tole je njegov odgovor:
Spoštovani gospod Bertoncelj
Težave, ki jih navajate so lahko odraz črevesne GVHD, čeprav ni znakov
sočasne prizadetosti jeter in kože kar je sicer običajno. Zaenkrat bi
svetoval dokaj strogo črevesno dieto, se pravi nič svežega sadja in
zelenjave, hrana z malo vlaknin, pretežno kuhana ali dušena, ne pa
cvrta, zgolj soljena. V kolikor se ne bi umirilo oziroma bi se težave
stopnjevale, bi bilo potrebno opraviti pregled blata na patogene
bakterije in druge povzročitelje okužb, morda opraviti rektoskopijo in
pregled črevesne sluznice. Medrola zaenkrat ne zniževati. Prosim, da me
obvestite o poteku konec tedna. LP JP