Rada bi začela z vsakodnevnim daljšim tekom. Izkušenj nimam. Mi kdo lahko prosim razloži kako začeti, kakšna je tehnika oz. kako kar najbolj zmanjšam možnost poškodb? S kakšnimi vajami se na začetku ogrejem? Ali obstaja kakšna spletna stran ali knjiga o tem? Hvala, Aja

zdravo aja

Vsaka telesna aktivnost potrebuje predhodne priprave, zato je tudi pred pričetkom teka potrebno telo pripraviti na obremenitev.
Pred tekom, si vzemi 15 min za izvajanje prostih vaj za vse mišične skupine.
Sam način teka prilagajaj svojim sposobnostim, trudi se da boš imela kolikor se da enakomeren tempo, ko ti začnejo pojemati moči preidi v hojo in ko se spočiješ spet preidi v tek. Ni važno koliko pretečeš, važno je da telo enakomerno postopoma obremenjuješ in povečuješ vzdržljivost. že po kakšnem mesecu boš opazila viden napredek…

l.p.
Grega

Na zacetku se obvezno pocasi ogrej in se malce dinamicno raztegni (ni nujno!).

Tek ponavadi zacnes s hojo, ki jo stopnujes do hitre hoje, se hitrejse hoje in koncno pocasnega teka, ki ti ga tudi priporocam. Po nogah se toplo obleci, da bodo sklepi primerno topli (zunaj je vcasih se vedno kar mrzlo). Na koncu pa iztekanje (ne naenkrat nehat tect, ampak pocas zmanjsuj tempo) in koncno staticni stretching.

Knjig je veliko tudi v slovenscini. Pojdi v knjiznico in searchaj tek.

Hvala. Sem že začela teči (počasi), vendar sem opazila, da mi začne piskati v pljučih. Nisem kadilka in kondicijo imam čisto v redu (od drugih športov). Je to mogoče zaradi mrzlega zraka? Ali moram dihati na kakšen poseben način?

Aja!
Še nekaj: izredno pazi pri izbiri copatov za tek. Biti morajo dovolj veliki, imeti morajo mehek podplat, t.i. amortizer. Sedaj je veliko rekreacijskih tekov, kjer lahko tudi le hodiš, za začetek. Spoznala boš vse, ki tečejo, pa bo šlo samo od sebe. Videla boš, kaj obleči, kako dihati, kako paziti na poškodbe, pa še voljo boš dobila, to ti lahko zagotovim. Za kaj več pa v knjižnico po literaturo.
Pozdrav, Ali

New Report

Close