Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Tehnike za izboljšanje saturacije

Tehnike za izboljšanje saturacije

Partnerka ima težave z dihanjem pri večjih naporih, npr. odsekih bolj  strmih vzponov, kjer hitro pride do meje hujše slabosti in povsem pobledi v obraz. Govorimo o vzponih tipa strma pot na Blegoš.  Pljuča so pregledana in je izvid bp, covid sicer prebolela, a težave so bile pred tem. Imela je pa pogoste težave z železom, tako da sumimo anemično hipoksijo. Ob zadnjih vzponih smo uporabljali oksimeter in vrednosti so padle pod 90%.

Zanima me ali obstajajo kakšne recovery  tehnike,  ko nastopi kriza oziroma tehnike in prehranski dodatki na dan, ko se pričakuje napore?   Torej, ali možno kaj narediti, ko se oseba v hribih pobledela sesede in čakaš ali bo potrebno klicati reševalce, razen seveda počitka in predihavanja?

Dober dan,

kadar je problem padec saturacije (torej zmanjšanje količine kisika v krvi), takrat koža pomodri in ne pobledi. Merilci saturacije ne merijo neposredno saturacije, ampak obarvanost krvi. Dobro delujejo le, kadar je prekrvavitev kože (prstov, če je oksimeter na prstu) zelo dobra. Če ni, potem pokažejo lažno nizke števike.

Anemična hipoksemija se ne kaže z znižano saturacijo.

Preden začnemo iskati rešitev problema na napačnem koncu, bi bilo za opraviti posvet pri zdravniku. Na primer obremenitveno testiranje bi pokazalo, ali je kaj narobe.

LP

MK

Najlepša hvala za odgovor in pojasnila. Obremenitveno testiranje je verjetno res opcija, ki boi najhitreje pokazala na izvor težav. Hvala in LP

New Report

Close