Pozdravljeni!
Problem je sledec: zagotovo vem, da si tasca po opravljeni potrebi na wcju be umije rok. Sicer se me njena higiena res niti malo ne tice in o tem niti nisem nikoli razmisljala, je pa situacija sedaj drugacna ko sem postala mama. Namrec postanem cisto nervozna ko vzame mojo enomesecno dojencico v roke, ko vem, da niso umite. Naj povem, da me celotna situacija zelo zalosti, saj imam drugace tasco zelo rada in zelo lepo se razumeva. Kaj naj naredim, ker glede na to, da je to bolj delikatna tema, ji ne morem kar rect?
Za nasvete se ze vnaprej zahvaljujem

Spoštovana Tinculinka!

Ob nehigieni in neumivanju rok se vam prebuja gnus, odpor in jeza. Razumem, da ne morete ostati mirni ob dejstvu, da te iste roke pestujejo in božajo vašo dojenčico. Ker gre za vašega otroka, imate vso pravico odločati komu in če in pod kakšnimi pogoji ga dajete ali pa ne dajete v naročje. Bistveno se mi zdi, da poslušate sebe in svoje občutke odpora ter tašči jasno poveste, da si želite, da ima vsakdo, ki pestuje vašo hčerkico umite roke. Tako jo lahko prosite, da si vedno, preden kakorkoli rokuje s hčerko, (ponovno) umije roke. In če tega (morda po več prošnjah) ne bo želela upoštevati (ali če se boste vi prepričali, da vas ne upošteva), ji lahko poveste tudi to, da boste morali sicer v nasprotnem primeru npr. omejiti stike (če boste lahko stali za takšno odločitvijo in jo tudi izvedli). Če se bo zelo izogibala ali nikakor ne bo razumela »kaj se greste« ji lahko kar direktno poveste, da ste večkrat opazili, da si po uporabi wc-ja ne umiva rok in da tega glede dojenčice nikakor ne morete tolerirati. Sram, ki bi ga morda ob tem začutili vi, ni vaš in spada k njej.

Verjetno bi se bilo pametno še pred tem o problemu pogovoriti z vašim partnerjem, ki je najbolj prava oseba, da s svojo mamo zelo jasno spregovori o tem in ji tudi odločno pove kaj oba skupaj pričakujeta od nje glede higiene in kakšne bodo posledice, če vaju ne bo upoštevala. Če ne boste dobili prave podpore partnerja in on ne bi bil pripravljen govoriti s svojo mamo, se odpre nov problem vajinega medsebojnega partnerskega sodelovanja, razumevanja in podpiranja,

Morda vam ni enostavno narediti takšnih odločnih korakov, toda v resnici gre za vas in vašega otroka in če vi ne boste mirni, bo to slabo za vse vas, tudi za otroka.

Vse dobro vam žeiim.
Lep pozdrav.

Jerneja Dimec Bratina, spec.zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka NOVO UPANJE, individualne,zakonske in družinske terapije in izobraževanje, Goriška cesta 17 5270 Ajdovščina 030/235 117 [email protected] www.novoupanje.si Facebook: https://www.facebook.com/terapije.novo.upanje/

Upam, da si ji povedala, pa tudi kljuke in stikala za luč razkužila z alkoholom !

New Report

Close