Najdi forum

tametil spet

Pozdravljeni!Zanima me koliko časa lahko neprekinjeno jemlješ tametil tabletke?Jaz jih jemljem že 2,5 meseca in me je kar strah prekiniti,saj se bojim,da bi izgubila mleko.Nekako bi rada dojila vsaj 6 mesecev.
Hvala

Pozdravljeni, Marijanca!

Nimam ustrezne izobrazbe, da bi lahko pisala o zdravilih in o Tametilu. Kaj pa, če bi glede Tametila povprašali zdravnika, ki vam je zdravilo predpisal?

Marijanca, žal vem premalo, da bi lahko napisala kaj bolj konkretnega glede dojenja. Zelo koristno bi bilo vedeti, kako se z dojenčkom dojita, ali je bil donošen, so bili kakšni zapleti, kakšne težave so bile, kako jih rešujete itd.

Morda pa vam pride prav katera od naslednjih informacij:

Pri dojenju gre za zakon ponudbe in povpraševanja – po domače to pomeni: večje ko je povpraševanje s strani dojenčka, več mleka tvori materino telo (= pogosteje in intenzivneje ko se doji dojenček, več mleka nastane v materinem telesu, ki se na povečane potrebe dojenčka v običajnih razmerah odzove v približno 48 urah).

V praksi je stvar včasih malo bolj zapletena. Dojenček mora res aktivno sesati (t. j. dobesedno molzti mleko iz dojke), zelo pomembno je, da je pravilno pristavljen. V primeru, da želimo povečati zalogo mleka oz. da povpraševanje : ponudba še nista učinkovito vzpostavljena, naj bi se dojenčkova potreba po sesanju zadovoljevala izključno na dojkah (nobenih dud in cucljev, saj je tehnika sesanja v tem primeru drugačna). Dojenčka bi bilo treba pristavljati zelo pogosto (in kot že rečeno pravilno) – če je npr. zaspanček, bi ga bilo treba zbujati. Treba bi bilo ugotoviti, ali morda ne sesa prešibko… Ampak to so že ugibanja in nasvetov, kako vzpostaviti zadovoljivo dojenje, je kar nekaj.

Bi lahko, prosim, napisali kaj več? Ali se izključno dojita ali dodajate adaptirano mleko? Kako pa kaj napredovanje pri teži?

Morda bi vam bilo v tolažbo dejstvo, da se mleko samo od sebe ne “posuši”, kot včasih kdo zmotno trdi. Dokler se dojenček doji, je ta skrb odveč.

Upam, da se boste še kaj javili in vas prijazno pozdravljam.

Alenka

Draga Marijanca,
s pomočjo Tametila dojite že dva meseca in pol in popolnoma razumem vaš strah, da brez Tametila ne bo šlo in bo zmanjkalo mleka. Občudujem vašo voljo in željo, ter vztrajnost in trud, ki ga vlagate v dojenje.

V svetu so mnenja o jemanju učinkovine ki jo vsebuje Tametil, domperidon, zelo deljena. Žal vam ne morem odgovoriti na vprašanje, kako dolgo se lahko to sredstvo jemlje. Tametil je zdravilo, ki ga predpiše zdravnik, dobite ga lahko le na recept. Zdravnik ali farmacevt v lekarni bi vas morala podučiti o jemanju Tametila, možnih stranskih učinkih in previdnostne ukrepe, če morebiti jemljete tudi druga zdravila.

Tisočletja se že matere poslužujejo zelišč ali posebne prehrane ali pijače v času dojenja, da bi si izboljšale laktacijo. Seveda je dobra prehrana in hidriranost zelo pomembna, toda pri tem ne smemo pozabljati, da nobena hrana, pijača ali zdravila ne bodo pripomogli k uspešnejšemu dojenju, če ne bo dojenček dojen pogosto, pristavljen pravilno ter če mamica ne bo dovolj počivala.

Za spodbujanje količine mleka se pri nas zdravniki predpisuje zdravilo Tametil in za lažji iztis mleka sprej Syntocinon. Vendar sama zdravila BREZ kombinacije povečanja števila in trajanja podojev ali z iztiskanjem mleka niso vedno učinkovita ampak lahko le začasno dvignejo oz. olajšajo iztis mleka. Nekaterim materam pomagajo tudi razni pripravki in čaji na osnovi zeliščnih zdravil.

Tametil je “uradno” zdravilo proti slabosti, njegov učinek na laktacijo je pomemben zato, ker se mati ob jemanju le tega sprosti in ima vsekakor bolj učinek na materino psiho kot pa učinek na laktacijo. Mati, ki dobi Tametil meni, da je sedaj končno dobila rešitev za svoje težave, ob tem se sprosti in mleko navre. Tametil torej ni čudežno zdravilo in je učinkovit samo v kombinaciji s pravilnim pristavljanjem in pogostejšimi podoji.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close