Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija tako hitro???

tako hitro???

Pozdravljeni, na Vas se obračam s sledečim v prašnajem. Očala (za daljavo)sem začela nostiti pri 18 letih (zdaj imam 27 let). Dipotrija se mi je postopno slabšala, vse v razumnih mejah. Januraja letos sem se odločila poskusiti z lečami in bila sem res zadovoljna. Nakar sem pred 14 dnevi opazila,da z mojim vidom nekaj ni v redu. Najprej sem mislila, da sem zamenjala leči (razl. dipotrija), nato sem mislila, da so kaj krive same leče, pa da imam mogoče utrujene oči) danes pa sem odšča k optiku (v našem malem mestu okulist dela enkrat na teden in začelo me je zares krbeti zato nisem zdržala). Nakar mi oprik izmeri dioptrijo (res se je potrudil) in ugotoviva da je le-ta -3, 50 in -3,75- prej je bila (januarja in po mojem cel čas razen zadjih 14 dni) -2,50 in -2,75. optik mi je takoj predlagal pregeld pri okulistu, takoj sem našla samoplčniškega, venda pa se bo ta pregled zgodil šele 22. 6., jaz pa sem izredno zaskbljena kaj se dogaja z mojimi očmi. Naj povem, da v širši družini nihče nima problemov s tem, v mojem življenju in splošnem počutju pa tudi ni nič drugače kot pred časom. Čemu taka spremeba? Kaj narediti?
Hvala za odgovor!

Glede na starost lahko rečem, da je sprememba dioptrije lahko mogoča in je čisto možno, da se je dioptrija spremenila tudi v tako kratkem času. Eden od vzrokov je lahko tudi veliko bližinskega dela, najverjetneje pa starost. To spreminjanje dioptrije je potrebno spremljati in v kolikor bi se dioptrija še spreminjala bi bilo smiselno narediti preiskavo površine roženice, strokovno rečemo temu topografija in na osnovi tega lahko rečemo ali gre samo za spremembo dioptrije ali pa morda še za kakšno drugo spremembo roženice, ki je lahko vzrok za spreminjanje dioptrije. Le te preiskave pa ponavadi nimajo pri optikih. V kolikor sedaj z novimi očali dobro vidite mislim, da ni skrbi za preplah, v kolikor pa bi želeli preveriti lahko pridete v našo ambulanto in vam opravimo to preiskavo.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close