Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Tablete Prenewel in jemanje vitamina D

Tablete Prenewel in jemanje vitamina D

Spoštovani,

zanima me, ali je varno, da bi svojemu očetu ponudila prehranski dodatek vitamina D (holekalciferol, 100mikrogramov/4000IU), jemlje namreč zdravilo Prenewel tbl. (terc-butilaminijev perindoprilat/indapamid, 2mg/0,625mg) zjutraj.

Lp

Spoštovani,

dodajanje vitamina D v primeru jemanja antihipertenzivnih zdravil je varno. Svetoval pa bi uživanje piporočene dnevne doze, ki je 1000 IE/dan. V kolikor imate na voljo prehransko dopolnilo z vitaminom D v odmerku 4000 IE, bi to pomenilo 1-2 tableti oziroma kapsuli 1 x tedensko.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani,
vitamin D je v obliki pršila (aplikacija bukalno/sublingvalno) – NORDAID D4000, če prav razumem, vsebuje en odmerek torej 4000IU/ 100 mikrogramov in se doze ne da razdeliti. Kaj priporočate?
Lp

Spoštovani,

imam še eno vprašanje. Sama si apliciram omenjen vitamin D enkrat dnevno (vsak dan). Bi torej morala spremeniti pogostost aplikacija, glede na prekoračitev dnevnega vnos že z eno dozo? Kaj predlagate? Trenutno sem na “poskusni” terapiji s pantoprazolom (Nolpaza 20mg) zaradi suma na atipični GERB. Druge terapije ne jemljem.

Lep pozdrav,
A.

Spoštovani,

kot že rečeno, tako vašemu očetu kot tudi vam svetujem 1-2 razprška 1-krat tedensko. Priporočeni dnevni vnos vitamina D je 1000 IE, kar pomeni, da je priporočeni tedenski vnos 7000 IE. V vašem primeru z 2 vpihoma v telo vnesete 8000 IE, kar je povem sprejemljivo, zlasti sedaj v času epidemije. Kasneje, ko boste verjetno tudi več izpostavljena soncu, pa lahko odmerek zmanjšate na 1 vpih tedensko.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close