Pozdravljeni!

Zdravnik mi je predpisal tablete Asentra. Z njim nisem preveč razglabljala o stranskih učnikih, povedal mi je le, da se v prvih dveh tednih lahko pojavlja omotičnost, slabost.. sem pa šla potem brat malo po forumih in sem se malo prestrašila, ker je nekdo napisal, da je to zelo vplivalo na njegovo koncentracijo, zmožnost učenja, spomina, ter da je imel občutek da mu je iq zelo upadel. Navajal je tudi, da se mu je to pojavljalo več časa, ter tudi po koncu jemanja tablet. Ker sem sama študentka in ker se kmalu bliža konec šolskega leta ter izpiti, ne bi rada tvegala, da se mi kaj takega ponovi. Mi lahko prosim poveste kako zelo lahko jemanje teh tablet vpliva na učenje in koncentracijo.H
Hvala.

Lp

Pozdravljeni,

kolikor sem uspel pregledati možne nezaželene stranske učinke, nisem našel, da bi vplivale na zmožnost učenja, IQ-ja, spomina. Spodaj imate navedene možne nezaželene stranske učinke.

Kakšen je bil razlog iskanja pomoči?

Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilo Asentra neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.

Če katerikoli neželeni učinek postane resen ali če opazite katerikoli neželeni učinek, ki ni omenjen v tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.

Najpogostejši neželeni učinek je slabost. Neželeni učinki so odvisni od odmerka in v nadaljevanju zdravljenja pogosto izginejo.

Takoj povejte zdravniku

Če se po zaužitju tega zdravila pojavi kateri od naštetih simptomov, to takoj povejte zdravniku, saj so ti simptomi lahko resni.

Hud izpuščaj na koži lahko povzroči nastanek mehurjev (multiformni eritem), prizadene pa lahko tudi usta in jezik. To so lahko znaki bolezni, imenovane Stevens-Johnsonov sindrom ali toksična epidermalna nekroliza (TEN). Zdravnik bo v takšnem primeru prekinil vaše zdravljenje.
Alergijska reakcija ali alergija, ki lahko obsega simptome, kot so srbeči izpuščaj na koži, težave z dihanjem, piskajoče dihanje, oteklost vek, obraza in ustnic.
Vznemirjenost, zmedenost, driska, visoka telesna temperatura in visok krvni tlak, čezmerno potenje in hitro bitje srca so simptomi serotoninskega sindroma. V redkih primerih se ta sindrom lahko pojavi, če hkrati s sertralinom jemljete določena druga zdravila. Zdravnik bo vaše zdravljenje verjetno prekinil.
Porumenelost kože in očesnih beločnic je lahko znak jetrne okvare.
Simptomi depresije z mislimi na samomor.
Občutki nemira, ko ne morete sedeti ali stati pri miru. Če se začnete počutiti nemirni, morate to povedati zdravniku.
Epileptični napadi.

Neželeni učinki, ki so jih opazili v kliničnih preizkušanjih pri odraslih

Zelo pogosti neželeni učinki (pojavijo se lahko pri več kot 1 od 10 bolnikov)

Nespečnost, omotica, zaspanost, glavobol, driska, siljenje na bruhanje, suhost ust, nezmožnost ejakulacije, utrujenost.
Pogosti neželeni učinki (pojavijo se lahko pri največ 1 od 10 bolnikov)

Vnetje žrela, neješčnost, povečan apetit,
depresija, čudno počutje, nočne more, tesnobnost, vznemirjenost (agitiranost), živčnost, zmanjšano zanimanje za spolnost, škrtanje z zobmi,
odrevenelost in mravljinčenje, tresenje, napetost mišic, nenormalen okus, pomanjkanje pozornosti,
motnje vida, zvonjenje v ušesih,
razbijanje srca (palpitacije), navali vročine, zehanje,
bolečine v trebuhu, bruhanje, zaprtje, razdražen želodec, vetrovi,
izpuščaj, povečano znojenje, mišične bolečine, spolna disfunkcija, erektilna disfunkcija, bolečina v prsih.

Občasni neželeni učinki (pojavijo se lahko pri največ 1 od 100 bolnikov)

Bronhitis, izcedek iz nosu,
halucinacije, premočan občutek veselja, zanemarjanje skrbi zase, nenormalno mišljenje,
napadi krčev, nehotno krčenje mišic, nenormalna koordinacija, veliko premikanja, amnezija, zmanjšano zaznavanje, motnja govora, omotica po vstajanju, migrena,
bolečine v ušesu, hitro bitje srca, visok krvni tlak, zardevanje,
težave z dihanjem, lahko s piskanjem, kratka sapa, krvavitve iz nosu,
težave s požiralnikom, težave s požiranjem, hemoroidi, močnejše slinjenje, motnja jezika, spahovanje,
otekle oči, vijoličaste pike na koži, izpadanje las, hladen znoj, suha koža, koprivnica,
osteoartritis, mišična šibkost, bolečine v hrbtu, trzanje mišic,
uriniranje ponoči, nezmožnost uriniranja, povečano uriniranje, pogostejše uriniranje, težave z uriniranjem,
krvavitev iz nožnice, spolna disfunkcija pri ženskah, splošno slabo počutje, mrzlica, zvišana telesna temperatura, šibkost, žeja, zmanjšanje telesne mase, povečanje telesne mase.

Redki neželeni učinki (pojavijo se lahko pri največ 1 od 1.000 bolnikov)

Težave s črevesjem, okužba ušesa, rak, otekle bezgavke, visok holesterol, nizek krvni sladkor,
telesni simptomi zaradi stresa ali čustev, odvisnost od zdravila, psihična motnja, agresivnost, paranoja, misli na samomor, hoja v spanju, prezgodnja ejakulacija,
koma, nenormalni gibi, težave s premikanjem, močnejše zaznavanje, motnja zaznavanja,
glavkom, motnje solzenja, pike pred očmi, dvojni vid, preobčutljivost oči za svetlobo, kri v očesu, razširjeni zenici,
srčni infarkt, počasno bitje srca, težave s srcem, slaba prekrvavitev rok in nog, zapiranje žrela, hitro dihanje, počasno dihanje, težave pri govorjenju, kolcanje,
kri v blatu, vneta usta, razjeda na jeziku, težave z zobmi, težave z jezikom, razjeda v ustih, motnje delovanja jeter,
kožne spremembe z mehurji, vnetje mešičkov dlak ali las, nenavadna struktura las, nenormalen vonj kože, bolezen kosti,
zmanjšano uriniranje, inkontinenca urina, zastajanje curka urina,
čezmerna krvavitev iz nožnice, suhost v predelu nožnice, rdeč, boleč spolni ud in kožica, izcedek iz spolovil, dolgotrajna erekcija, izcedek iz dojk,
kila, brazgotina na mestu injiciranja, zmanjšana toleranca za zdravilo, težave s hojo, nenormalni izvidi laboratorijskih preiskav, nenormalno seme, poškodba, proces razširitve žil.

Po prihodu sertralina na tržišče so bili opisani naslednji neželeni učinki

Zmanjšanje števila belih krvnih celic, zmanjšanje števila trombocitov (krvnih ploščic), nizka raven ščitničnih hormonov, endokrine motnje, nizka raven natrija v krvi,
strah zbujajoče nenormalne sanje, samomorilno vedenje,
težave z mišičnim gibanjem (npr. veliko premikanja, napete mišice in težave pri hoji), omedlevica,
nenormalen vid, krvavitve (npr. krvavitev iz nosu, krvavitev v želodcu ali kri v urinu), vnetje trebušne slinavke, resne težave z delovanjem jeter, zlatenica,
oteklost kože, reakcija kože na sonce, srbenje, bolečine v sklepih, mišični krči, povečanje dojk, nepravilnosti menstruacije, oteklost nog, motnje strjevanja krvi in huda alergijska reakcija.

Pri bolnikih, zdravljenih s to vrsto zdravil, so opazili povečano tveganje za zlome kosti.

Neželeni učinki pri otrocih in mladostnikih

V kliničnih preizkušanjih pri otrocih in mladostnikih so bili neželeni učinki praviloma podobni kot pri odraslih (glejte zgoraj). Najpogostejši neželeni učinki pri otrocih in mladostnikih so bili glavobol, nespečnost, driska in slabost v želodcu.

Znaki, ki se lahko pojavijo, če prenehate jemati zdravilo Asentra

Če zdravilo nehate jemati nenadoma, se lahko pojavijo neželeni učinki, npr. omotica, odrevenelost, motnje spanja, vznemirjenost ali tesnobnost, glavoboli, slabost, siljenje na bruhanje in tresenje (glejte poglavje 3., odstavek Če ste prenehali jemati zdravilo Asentra).

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Hvala za odgovor. Sem se vseeno odločila jemati in sem tako včeraj zvečer vzela prvo tableto, pa zaenkrat ni nekih hujših stranskih učnikov. Zdravnik mi jih je predpisal pa predvsem zaradi tesnobe in nemira.

Lp

Pozdravljeni,

tesnoba in nemir sta simptom, ki imata svoj vzrok. Zdravila ublažijo ali (začasno) odpravijo simptome in ne odpravijo vzroka. V primeru, da boste imeli voljo in željo, da raziščete in predelate vzroke vaših težav, vam priporočam, da poizkusite s psihoterapijo.

Lep pozdrav in srečno,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Pozdravljeni,

hvala za odgovor. Imam namen poiskati psihoterapevta, moram sicer še malo raziskati, da dobim primernega, ki bo blizu mojega kraja.
Imam pa še eno vprašanje. Že nekaj časa opažam, da imam že od malega nekakšne čudne navade … Začelo se je že zgodaj v osnovni šoli, da sem imela obdobja, ko sem neprestano žmigala z očmi, imela kakšne čudne kretnje z roko, usti.. nikoli se sicer nisem zamislila nad tem, ampak dejansko opažam da imam to še vedno,.. sedaj imam že kakšen mesec to, da me kar naenkrat nekaj “zagrabi” in “moram” premakniti desno ramo naprimer (samo desno),.. po navadi se to po nekem obdobju neha, ampak vedno dobim potem nekaj drugega… predvsem so to razni premiki in dotiki telesa. Ne vem zakaj se mi to dogaja niti ne vem ali je to sploh problem. Zanima me samo Vaše mnenje glede tega.

Hvala,
lp

Pozdravljeni,

Opisujete morebitna obsesivno-kompulzivne dejanja. Vzrok je načeloma psihološkega izvora, ki se manifestira v prisilnih dejanjih. Za psihično razbremenitev je pomembno, da ozavestite nezavedne vsebine, ki pritiskajo na vašo psiho. Še vedno menim, da je za vas dober naslov psihoterapevt.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Pozdravljeni,

tablete zoloft jemljem že 6 let, nato pa je prišla asentra brez doplačila, ki jo jemljem kako leto in pol. V zadnjem letu imam vedno več želodčnih problemov. Je kakšna možnost, da bi asentra imela kak negativen učinek? Kako dolgo se lahko antidepresivi jemljejo? Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

V navodilih za uporabo so navedeni tudi naslednji neželeni učinki:


bolečine v trebuhu, bruhanje, zaprtje, razdražen želodec, vetrovi,

Torej je možno, da so vaše težave povezane z jemanjenjem Asentre.

Glede časa trajanja jemanja antidepresivov se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom oz. psihiatrom. Antidepresivi lahko pomagajo pri zmanjševanju simptomov, ampak vzrok za nastanek simptomov oz. težav ne razrešijo. Za razreševanje konfliktov in/ali travm, ki povzročajo simptome je potrebna psihodinamska obravnava (npr. psihoanalitična psihoterapija).

S prijaznimi pozdravi,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Pozdravljeni,
Sem mamica 6 mesecnega sinkota. Ze vec let se borim z panicnimi napadi, raznimi strahovi. Sem nasplosno zelo obcutljive narave. V povezavi s svojim otrokom imam grozen strah, da dobim paranojo, da se mi “zmesa” in mu tako kaj naredim. Kot pise tudi v stranskih ucinkih halucinacije, paranoja. In sem zdaj cisto prestrasena. Bi najrajsi kar nehala jemati Asentro. Jemljem jo od novembra. Kaj menite? V bistvu sem zdaj bolj prestrasena kot pred jemanjem… A je mozno, da se ti zaradi ad zmesa in tako komu skodujes?

Pozdravljeni,

glede stranskih učinkov zdravil vam priporočam, da povprašate zdravnika oz. psihiatra, ki vam je zdravilo predpisal. Si pa predstavljam, da so v navodilih za uporabo napisani vsi MOŽNI stranski učinki, kar pa ne pomeni, da jih boste vi imeli. Tudi če bi do njih prišlo, bi lahko takrat opustili oz. zamenjali zdravilo. Ne verjamem pa, da se vam lahko zaradi AD zmeša ali, da bi komu škodovali.

Glede na vašo trenutno situacijo imate verjetno težko obdobje? Z 6-mesečnim dojenčkom ni lahko in normalno je, da ste tudi pod večjih stresom. Ta pa lahko povzroči še večjo občutljivost (tudi za strahove in panične napade). Kako je vam v tem obdobju – kaj doživljate?

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Pozdravljeni,

glede stranskih učinkov zdravil vam priporočam, da povprašate zdravnika oz. psihiatra, ki vam je zdravilo predpisal. Si pa predstavljam, da so v navodilih za uporabo napisani vsi MOŽNI stranski učinki, kar pa ne pomeni, da jih boste vi imeli. Tudi če bi do njih prišlo, bi lahko takrat opustili oz. zamenjali zdravilo. Ne verjamem pa, da se vam lahko zaradi AD zmeša ali, da bi komu škodovali.

Glede na vašo trenutno situacijo imate verjetno težko obdobje? Z 6-mesečnim dojenčkom ni lahko in normalno je, da ste tudi pod večjih stresom. Ta pa lahko povzroči še večjo občutljivost (tudi za strahove in panične napade). Kako je vam v tem obdobju – kaj doživljate?

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Pozdravljeni.

Zaradi napadov aritmij (tahikardije), sem dobila Asentro. Osebna zdravnica namreč meni, da so to tesnobni napadi.

Ob jemanju Asentre, mi je še slabše. Prva 2 tedna za umret. Nenehna vrtoglavica, vročinski oblivi, močno tiščanje v prsih, tresavica in seveda aritmije. Sem šla nazaj do osebne. Povedala mi je, da se moram navaditi. Sedaj jih jem že 6 tednov in še imam vedno te simptome. Očitno mi res ne ustrezajo. Kaj naj zahtevam od osebne, da mi jih menja? Jemljem pa tricetrt tabletke od 50mg, ker ne upam it na celo.

Hvala…

Pozdravljeni!

Možno je, da gre za neželene učinke Asentre. Verjetno bi bilo smiselno, da se pogovorite v tej smeri in skušate najti druga zdravila, ki vam bodo bolj ustrezala. Morda bi bilo bolje, da se obrnete na psihiatra, ki ima več izkušenj kot osebni zdravnik.

Glede na to, da gre verjetno za tesnobne napade in psihične težave, bi vam toplo svetoval, da pričnete z redno poglobljeno obliko psihoterapije. Namreč, ti simptomi so zgolj indikator, opozorilo, da gre za neke nepredelane psihične vsebine, ki so vsidrane v nezavednem. Zdravila vam lahko zmanjšajo simptome, v nekaterih primerih pa ne delujejo ali pa učinek ne odtehta neželenih učinkov. V nobenem primeru pa vam ne morejo predelati vzrokov zaradi katerih je prišlo do vaše stiske. Za to je potrebna psihološka predelava preko čutenja in pogovora. P

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

En teden jemljem Asentro zaradi anksiozno depresivne motnje zdravnik mi je rekel da se lahko pojavi povišana anksioznost kot stranski učinek ki naj bi bil znak da bo zdravilo učinkovalo.imela sem povišano anksioznost 2 dni ne vem a je dober znak da sem imela samo dva dni ali bi morala imeti vec dni

Hvala Vam za odgovor.

Zdravnica mi je sedaj predpisala Cipralex. 5 dni jemljem polovico Asentre in nato 5 dni polovico Cipralex, nato celo tabletko. Odkar sem zmanjšala Asentro, je počutje malo boljše. Ni vrtoglavic in slabosti.

V življenju sem imela nekaj močno stresnih situacij…mislila sem, da sem jih sama pri sebi “predelala”. Najbrž bi se res morala pogovoriti s psihoterapevtom…

Hvala vam…

Lep pozdrav.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno1286, 12.09.2021. ob 16:44

En teden jemljem Asentro zaradi anksiozno depresivne motnje zdravnik mi je rekel da se lahko pojavi povišana anksioznost kot stranski učinek ki naj bi bil znak da bo zdravilo učinkovalo.imela sem povišano anksioznost 2 dni ne vem a je dober znak da sem imela samo dva dni ali bi morala imeti vec dni

Pozdravljeni!

Najbolje bo, da o tem povprašate psihiatra. Moje mnenje je, da je to samo dobro, če imate manj neželenih učinkov in ni razloga za strah. Prej nasprotno, ste lahko zadovoljni, da se počutite bolje!

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close