Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza SWANK

SWANK

Prije 8 tjedana sam naručila knjigu The Multiple Sclerosis Diet Book od R. L. Swank i danas sam je konačno dobila. U knjizi je doktor Roy L. Swank opisao svoj način prehrane koji preporuča za oboljele od MS. Da li je netko od vas na tzv. Swankovoj dijeti?

Pozdrav
L.

Mi prosim malo bolj opišete to dieto.

lp, perla

Swankovu dijetu možete pronaći na stranici:

http://www.swankmsdiet.com

Pozdrav
L.

Tudi sama sem naročila knjigo in se strogo držala swankove diete cca pol leta..tudi sedaj se trudim da jem low fat maščobe, kuham na olivnem olju in jem v bistvu samo belo meso. Najhuje se je odpovedat sladkarijam, zato sem našla vse recepte za peciva ki se delajo z oljem oz. brez maščob in margarine.

Sama zelo dobro govorim angleško zato mi recepti niso delali težav. Upam da obvladaš dovolj da boš potegnila najboljše iz knjige.

tukaj pa imaš nekaj malega za pomoč:

Mere za kuhanje in recepti:
1 velika žlica = 3 žličke
½ šalice = 8 žlic (4 ounces)
1 šalica = 16 žlic (8 ounces)

Tabela za convert to oil:

1 žlica margarina = 1 žlica olja
2 žlici = 1in pol žlice olja
4 žlice = 3 žlice olja
1 šalica = ¾ šalice olja

NASIČENE MAŠČOBE: – FAT

MESO IN JAJCA

Zajec 90gramov = 1 žlička (5 gramov)
Svinjina pusta 60 gramov = 1 žlička (5 gramov)
Šunka pusta 60 gramov = 1 žlička (5 gramov)
Jetra piščančja 90 gramov = 1 žlička (5 gramov)

JAJCE 1 = 1 žlička (5 gramov)

PREPOVEDANO:
KLOBASE, HRENOVKE, SALAME, SLANINA, RACA, GOSKA., POHANO MESO

Palačinka 1 kom = 1 žlička (5 gramov)
Biskvit 1 kos = 1 žlička (5 gramov)

l.p. Majchika

Majčika pa se to knjigo dobi tudi kje drugje al jo samo prek njihove spletne strani naročiš? Jaz sem pri moji prehrani zaenkrat izključla samo rdeče meso. Pri tistih prepovedanih rečeh ki si jih naštela; a belo pohano meso je tudi prepovedano?
pozdravček

Zdravo!

Mislim, da o prehrani tu še ni bilo posebej govora. Pisali smo že o dodatkih, resno pa se prehrane (vsaj po mojem) še nismo lotili. Vsakdo zagovarja kaj svojega. Kakšna je vaša prehrana???
Nekateri znani zdravniki za MS priporočajo meso vsak dan (vsaj 10 dkg), ker je to prepotrebna hrana (proteini) za naše že tako prizadete mišice.
Sama moram priznati, da mi v poletni vročini res ne paše težka hrana, tudi ne meso, ker imam občutek, da se vsa energija namenjena mojemu gibanju preseli v želodec in je namenjena prebavi……..in potem še težje hodim.
Še bolj žalostno pa je to, da ko prideš v Topolšico nihče ne pomisli na poseben jedelnik za obolele z MS (meso po dolgem ni počez, jogurtov na tone…).
To je samo moje mnenje.

LP. P.

Pozdrav vsem!

Tisa nisem še zasledila knjige pri nas, jaz sem jo naročila preko Amzona po netu.

Menim, da mora vsak najti sebi primerno dieto, saj odtegovanje stvari ki jih ima človek rad vodi samo v stres. Stres pa je naš najhujši sovražnik, ane?

Res pa je da glede maščob pozabimo na mlečne izdelek, ki imajo skrite maščobe..siri, smetana..itd. Jaz kupujem vse low fat mlečene izdelke..torej z malo maščobami. Izogibam se čokoladi in mlečnim sladoledom – saj imajo zelo veliko maščob. Mleka ne pijem. Od mesnih proizvodov( klobas) jem izključno samo pusto šunko (varovano živilo) od Pomurke – je edina na tem področju z malo maščobami.

Pohanje in crtje odpade pri swankovi dieti Tisa!!! (nobenega pomfrija in dunajskih-hihihihih)

Težko se je strogo držati Swanka, če si navajen na drugačno hrano. Jaz že prej nisem jedla rdečega mesa in klobas. Tako da preskok je bil mali – torej opustitev sirov smetan,in sladkarij ( kar je zame najtežje – saj sem sladkosnednež).

L.p. Majchika

Majchika, hvala na pomoći.

Engleski razumijem dovoljno dobro tako da neću imati većih problema s prijevodom. Od kada sam saznala za dijagnozu (04/2004.) ne jedem crveno meso, salame, kobasice, konzerve, slatko i mliječne masti (mlijeko i jogurt) preko 1%. Nakon što pročitam Swanka ubacit ću još po neku zabranu na hranu.

Od sutra sam na godišnjem odmoru (3 tjedna) i toliko me neće biti na netu. Nesostajat će mi prelistavanje ovih stranica jer mi je prešlo u naviku da sam svakodnevno “s vama”.

Što manje poteškoća vam želim.
Lijep pozdrav
L.

Pika, glede hrane v zdravilišču. Bila sem v Laškem pa sem kar dobro komuniciralas šefico strežbe, ki je vsem naročila izpolnjevati moje želje. Res, da so bile enostavne, pa vseeno.

Zdravo m*!

Ja, v Laškem je zadeva precej drugačna, se strinjam in, poznam tudi sama. Škoda se mi pa zdi, da je v Topolšici Center MS pa nihče ne opozori na te zadeve. Verjemi v Mladiki tudi ti ne bi bila zadovljna s hrano. Res škoda. Menda je v hotelu malo boljše, ampak če si slab, potem nimaš druge možnosti.

Lp. P.

New Report

Close