Najdi forum

Sušenje in shranjevanje lovorja

Brala sem, da je lovor zelo dober za lase, ledvica, sečila. Videla sem, da ga piješ kot čaj. Zanima me, kako vročo vodo uporabiš in koliko časa pustiš stati? Je še kaj pomembnega, kar bi morala upoštevati.

Je tudi kakšna omejitev glede količine na dan ali pa obdobja pitja?

Kot drugo pa me zanima, kako shranjevati lovor – v škatli ali lahko v stekleni posodi – zaradi svetlobe?

Najlepša hvala!!!!

Pozdravljeni,

List lovorja je hranilno zelo bogat in sicer vsebuje folno kislino (B9), niacin (B3), pantotensko kislina (B5), piridoksin (B6), riboflavin (B2), vitamin A, vitamin C, natrij, kalij, baker, železo, magnezij, mangan, fosfor, selen in cink.

Zaradi vsebnosti vitaminov B-kompleksa je lovor zelo hranilen za živčni sistem.

Že samo zaradi tega, ga je koristno vključiti v naš vsakdan. Lahko v obliki blagega čaja (opisano spodaj), lahko pa ga posušimo in zmeljemo in ga uporabljamo kot začimbo v praktično vsaki jedi.

Medicinsko opisujejo lovor kot analgetičen (proti-bolečinam), anestetičen (prekinja prevajanje bolečinskih dražljajev), protibakterijski, protiglivično, proti-virusno, proti-vnetno, antiseptično, antispazmodično (sprošča krče), aromatično, astringentno, karminativno (ugodno na prebavo, sprošča napenjanje), deluje kot cirkulatorni stimulant (pospešuje krvni obtok), diaforetik (podpira potenje), diuretik (pospešuje uriniranje), emenagog (pospešuje menstruacijo), stimulira imunski sistem,…ker deluje stimulatorno, lahko pomaga tudi pri izkašljevanju (pri mokrem kašlju).

Lovor ima res celo paleto zdravilnih učinkov.

Uporabljajo se lahko listi, plodovi in eterično olje. Najbolj varno in najpogosteje se uporablja liste.

Pokazali so, da v kombinaciji z belim vratičem dobro deluje pri preprečevanju migren; odličen je za stimulacijo prebave in proti napenjanju – zato kuhamo lovorjev list skupaj s fižolom, drugimi stročnicami, ki rade napenjajo…; pomaga pri boljši absorbciji hranilnih snovi; ugodno vpliva na imunski sistem.

Skodelica čaja iz listov lovorja po težkem obroku, lahko pomaga telesu ustrezno prebaviti in podpira zdravo izločanje.

Blag poobedni čaj pripravimo tako, da v približno 1 liter vrele vode damo 4 velike liste lovorja. Če imamo sveže, jih narežemo (lahko damo kakšnega več); če imamo suhe, jih zdrobimo. Na nizkem ognju vremo 3 minute, odstavimo in pustimo pokrito 5 minut. Precedimo in pijemo po obroku. Pijemo 1-2 skodelici na dan.

Količine lovorja prilagajamo okusu, učinkom….saj imajo lahko lovorjevi listi zelo različno količino določenih snovi – glede na to, kje raste, kdaj ga naberemo, kako je sušen, kako shranjen, domač, kupljen…

Za spodbujanje rasti las uporabljajo eterično olje – pri čemer svetujem previdnost in vedno mešanje z nosilnim oljem (npr. oljčnim). Približno 5 kapljic EO v 15-20 ml nosilnega olja. S tem si masiramo lasišče.

Kot diuretik svetujem pitje blagega čaja (kot opisano zgoraj) in se po potrebi veča koncentracija lovorja v čaju do želenega učinka.

Lovor je precej stimulatoren, v večjih količinah lahko povzroča tudi bruhanje.

Jaz ga shranjujem kar v papirnati vrečki – je dobro ja – da je zaščiten pred svetlobo. Lahko se potem papirnato vrečko da še v kakšno kovinsko ali plastično škatlo (ne pa lovorja direkt), da preprečimo izhlapevanje eteričnih olj – čeprav če so listi intaktni bo to izhlapevanje minimalno. Lahko se ga shrani tudi v kartonski škatli – če ga imamo pa v steklenem kozarcu, pa naj bo v temi.

Lep pozdrav,

dr. Tina Mele
THEGREENWITCH.SI

 

New Report

Close