Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija supraventrikularna tahikardija

supraventrikularna tahikardija

Spoštovani, 19 letna hči ima veliko zdravstvenih težav zadnjih 5 let – po vseh preiskavah ( TSH, krvne preiskave, EMG, magnetna resonanca glave – večkrat, UZ vratu, lumbalna punkcija, revmatoloških faktorjev ), ki so bile vse v mejah normale, ji je revmatologinja postavila diagnozo fibromialgija.

Težave, s katerimi se sooča so:

– slabo spanje ( zbudi se nespočita, tudi če dolgo spi )
– utrujenost
– bolečine ( začelo se je z bolečino v zatilju – na levi strani glave na vstopu živca v glavo, letos spomladi jo je močno bolela desna roka, zmanjšana je bila tudi moč v tej roki,tako, da niti svinčnika ni mogla prijeti z njo – po fizioterapiji, ki ji jo je predpisala fiziatrinja so se stvari precej iboljšale..)
– Raynaudom sindrom – v hladnejših mesecih
– slabša zmožnost koncentracije…

Ima stalno precej nizek tlak – okrog 90/60, posledično večkrat vtroglavice, nekajkrat je tudi izgubila zavest, tudi s tresavico kot pri epilepsiji. Ob tem pa ima previsoko frekvenco bitja srca – okrog 100.
Zaradi palpitacij je bila tudi na urgenci, kjer so ji svetovali obisk kardiologa.

Opravila je UZ srca, ki je v mejah normale, 24 urni Holter, ki je pokazal Wencelbachovo periodiko, ob čemer pride do pavz ob izpadu utripa do največ 2,7 sekund. V 24 urah sta zabeleženi 2 pavzi, ena v dnevnem času.
Kardiologinja ji je predpisala tablete Concor Cor 1,25mg in kontrolni Holter konec oktobra.

Njen fant, ki je večkrat ob njej tudi ponoči je povedal, da večkrat za krajši čas preneha dihat ( spalna apneja ? ) in sicer je to vedno opazil, kadar je ležala na levem boku, drugače ne.

Včeraj pa se je zgodilo nekaj, kar me je res zaskrbelo, namreč ko sta legla k počitku in je že skoraj zaspala, je izgubila zavest. Do sedaj se ji je to zgodilo samo, ko je stala – navadila se je vstajati počasi, če je začutila kakšne znake, da bi lahko padla skupaj, se je ulegla in dvignila noge in se je ponavadi umirilo ), tokrat pa se je zgodilo skoraj v spanju, v leže…Tokrat jo je fant obrnil na bok, da ji ne bi jezik zdrsnil in bi se zadušila, ampak skrbi me, ker vedno ni nekdo ob njej…

Naj omenim še, da je v družini bilo kar nekaj srčnih bolezni – njen star oče ( in njegov oče ) sta mlada (49 let ) umrla zaradi infarkta, stara mama je umrla pri 33 letih ( kolikor vemo, ji je voda zalila srce in je imela probleme s srcem, ni pa nobene dokumentacije več, jaz pa sem bila premajhna, da bi vedela kaj več ).

V zadnji dneh je čutila tudi, kot bi ji elektrika šla skozi živec v zatilju ( tam kjer so bile že prej omenjene bolečine ), včeraj pa je podobno začutila tudi na sprednjem delu glave – od očesa proti sencam.

Ker me vse bolj skrbi, da se ji ne bi kaj zgodilo, vas res lepo prosim za vaše mnenje – kaj bi bilo potrebno storiti. Res vam bom zelo hvaležna za vsako pomoč!!

mama Mojca Krašovec