Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija supraventrikularna tahikardija

supraventrikularna tahikardija

Pozdravljeni !

Na urgentnem bloku sem po opravljenem ekg-ju dobi lizvid
Mnenje: po posvetu s kardiologom, gre za nenavadno aritmijo.kontrola pri kardiologu v primeru težav s srcem.
Diagnoza: supraventrikularna tahikardija. Zdravnik na urgenci je rekel, da je govoril z kardiologom in da to ni nič takega, ker tudi jaz dejansko nimam nekih težav. osebna zdravnica mi je vseeno dala napotnico za kardiologa, ker pa so čakalne dobe cca tri mesece in imam v kratkem namen opravljati izpit za motorno kolo (A kategorija), me zanima, če mi lahko zaradi diagnoze supraventrikularna tahikardija, ne izdajo zdravniškega spričevala, ali to ne bi smela biti ovira pri sposobnosti za vožnjo

hvala lp

Nimam pri sebi navodil o oceni sposobnosti za vozniško dovoljenje kat A. Mislim, da napadi paroksizmalne tahikardije niso ovira za odobritev takega vozniškega dovoljenja. Poklical sem Inštitut za medicino dela na Medicinski Fakulteti v Ljubljani. Odgovorili so, da, načelno, paroksizmalna tahikardija ni ovira za pridobitev vozniškega dovoljenja kat A, vendar o vsakem primeru odloča kardiolog na osnovi izvidov pregleda srca. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni

Hvala za odgovor. Prosil bi, če mi lahko samo še na kratko opišete, kaj pomeni bolezen sinusnega vozla, ali je to kaj resnega

Hvala lp

nova
Uredništvo priporoča

Zdravo srce se pri odraslih ljudeh, ko mirujejo,redno krči 50 – 90 krat na minuto. Pri telesnih in tudi pri duševnih obremenitvah se srčna frekvenca poveča.
V srcu je skupek celic, ki mu pravimo sinusni vozel, ki je na meji med desnim preddvorom in desnim prekatom, v katerem samoniklo nastajajo električne napetosti, ki se pri zdravih spraščajo 50 – 90 krat na minuto in sprožijo krčenje srca, da iztisne kri iz svojih votlin v žile. Naveden skupek celic (sinusni vozel) lahko zboli zaradi številnih vzrokov (gripa in druge virusne bolezni, ateroskleroza, itd). Ko zboli ne deluje več tako redno kot pri zdravju. To se kaže z nerednim bitjem srca, ki je lahko blago in ne potrebuje zdravljenja ali tako, da moti bolnikovo delazmožnost in je potrebna vstavitev vzpodbujevalnik Srečno.a.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close