Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost superfact+menopur – šp.aktivnosti

superfact+menopur – šp.aktivnosti

Pozdravljene!
Ker odhajam na drugi daljši postopek – s superfactom in menopurjem me zanima kako dolgo približno traja ta postopek. Vem, da je odvisno od rasti foliklov, zanimajo me vaše izkušnje – kako dolgo je potrebno špikanje, da so folikli dovolj veliki za “stopko” in nadaljnjo punkcijo?
Ker sem tudi zelo športno aktivna me zanima kako priporočljiva je intenzivna vadba med samim postopkom. Po punkciji in transferju bom počivala, kaj pa med inekcijami?

Jaz sem imela dolgi postopek, s suprefactom začela 26.8.(14 dni) in gonalom (10 dni), potem še 2x UZ, tako da sem imela punkcijo 25.9. in čez 5 dni še transfer. kar dolgo časa traja.

Jaz sem tudi precej športno aktivna, vsak dan tečem 10km in več, samo sem zdaj v postopku s tekom prenehala.. še vedno pa delam jogo in streching, se mi zdi tek preveč agresiven. Ne vem, če ima to kakšno vezo, jaz sem se pač tako odločila.

jaz bi ti šport odsvetovala; evo še odgovor dr. Pušenjaka, ki mi je lani odgovarjal na podobno vprašanje
http://med.over.net/forum5/read.php?19,4079795,4079795#msg-4079795

<http://tinta.moj-album.com/>

jaz sem tudi v postopku, danes je 8. dan jemanja menopurja (juhu, upam, da samo še jutri).
ko jemlješ suprefact, po mojem mnenju ni nobenih zadržkov glede športnih aktivnosti, ker s. jajčnike zavira, zdravnik je rekel “spravi na nulo”.
ko začneš z menopurjem, se pa sama odloči glede na počutje. Meni je začelo bit slabo včeraj, torej 7. dan, pa tudi bolečine v jajčnikih so se pričele. Danes in jutri bom definitivno prelenarila.

Pa še glede dolžine postopka – teoretično 14 dni suprefacta in 9 dni s.+ menopurja, naslednji dan stop injekcija, čez 2 (3?) dni punkcija.
Se pa ta postopek kar podaljša zaradi vikendov in praznikov, tako sem si s. dajala kar 18 dni – je bilo ravno čez novo leto. Je pa dolžina jemanja s. odvisna tudi od tvojega ciklusa, dokler ne dobiš M, ne pričneš z menopurjem. Menopur pa do uz jemlješ 9 dni, potem se pa odločijo, ali so jajčeca dovolj velika ali ne.

Jaz sem v iskalnik vtipkala “menopur” in pri eni je ves postopek trajal kar 54 dni, ampak nekako 25, 30 dni bi pa moralo biti zadosti.

V času postopka je pretirana telovadba odsvetovana edino in zgolj zato, ker se z zdravili stimulirani jajčniki povečajo tudi za nekaj krat in se pri nenadnih zasukih ali določenih položajih lahko zasukajo okoli svoje osi in se tako lahko “zadušijo” (odmrejo). Tega se ne da “preslišati”, saj boli ko vrag. Drugače telovadba v postopku niti ne pospešuje niti ne zavira uspešne vgnezditve in zaradi telovadbe nam nič ne bo “padlo ven” 🙂 Tudi po transferju ležanje ni potrebno, saj se kvaliteten zarodek, ki se odloči vgnezditi tudi z najhujšim potresom, skakanjem, … ne spravi ven. Kot je nekoč rekel Pušenjak; kot bi kovanec z višine spustil v mehko maslo, torej ni šans.
Sicer pa je vsaka posameznica primer zase in če se med postopkom dobro počutiš in ob vadbi nič ne boli, življenskih navad ne spreminjaj. Iz previdnosti pa je priporočljivo intenzivnejšo vadbo v času postopka malce “upočasniti” iz zgoraj omenjenega razloga. Telo bo pa najbrž itak samo opozorilo, ko in če bo kje šlo čez rob.

Pa srečno vsem!

Hvala za vaše nasvete, jih bom upoštevala in svoje šp. aktivnosti, ki so precej intenzivne zmanjšala, saj sem zaradi športa (borilnih veščin) že doživela torzijo jajčnikov in pristala v bolnišnici. Me je tako bolelo, da sploh s postelje nisem mogla vstat; v bolnišnici so mi dali močne analgetike in jajčniki so se nekako sami spravili v normalni položaj – če se ne bi bi morali to storiti operativno.

New Report

Close