Sum na uigr

Pozdravljeni,

sem v 27. tednu nosečnosti (2. nosečnost) in ginekologinja je na zadnjem pregledu ugotovila sum na uigr, saj naj bi trebušček zaostajal v rasti za 3 tedne.

Leta 2021 sem bila prvič noseča in so mi v 32. tednu tudi sumili na uigr (isto manjši trebušček). Od takrat naprej so me pogosto spremljali in sem bila veliko v bolnici. Rodila sem 1 teden pred rokom, porod je bil sprožen. Rekli so, da pri sumu na uigr nikoli ne čakajo do datuma poroda, ampak porod sprožijo prej (otrok je do takrat rasel po svoji krivulji).

Zanima me, ali je zdaj večja verjetnost, da bi otrok zaostajal v razvoju in bi bilo potrebno (hipotetično) prej sprožiti porod (ker sumijo na uigr 5 tednov prej kot pri prvi nosečnosti).

Zelo si želim poroda v vodi, a se bojim, da tudi v drugo tega ne bom doživela – v primeru sprožitve poroda.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani,

če gre res za IUGR (zastoj rasti), potem ni primerno razmišljati o alternativnih metodah poroda, saj je tako za kolikor toliko dobro oceno optimalnega časa poroda za otroka potrebno že dokaj veliko znanja in izkušenj, to pa prav gotovo ni v manjši porodnišnici, ki nudi alternativne oblike poroda.  Sicer pa počakajte, saj gre za enkrat šele za sum IUGR.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close