Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Sum na raka prostate!

Sum na raka prostate!

Sprašujem za očeta, pri katerem je urolog podal sum, da je možnost raka na prostati. Prostata je majhna, vendar grčasta, PSA je 9. Oče težav z uriniranjem nima, razen, da gre ponoči enkrat ali dvakrat lulat. Uz trebuha je imal v zadnje pol leta dvakrat in na UZ-ju ni nobenih vidnih patoloških sprememb in prostata je normalne velikosti (18) in ostro omejena. Rtg hrbtenice in medenice in nog je imel nazadnje lani, vse bp. Ali je verjetnost, da je rak kljub ostalim dobrim izvidom vseeno razširjen. Na biopsijo, ga je naročil komaj v začetku meseca junija.

Ker me za očeta hudo skrbi, prosim za kakšen vliv upanja.

P.S. Edina težava je, da ko lula stoje ima mravljince na zadnji strani stegen, kar je pa tudi verjetno za išijas, ki je pri očetu kronične narave, saj je bil leta 2004 operiran na hrbtenici.

Lp, mateja

Pozdravljeni.
Skoraj štiri leta po diagnosticiranju in zdravljenu raka prostate, bi bil zelo vesel takšnih znakov suma enakega obolenja, kot jih navajate. Posredno želim kot laik povedati, da je verjetnost tega obolenja ob očetovih znakih majhna, vsekakor pa je najbrž izločena možnost razširjenosti rakavosti izven žleze prostate.
Pri okrog šestdesetih letih starosti šteje PSA 10 še za normalno vrednost brez obolenja. Prav gotovo je zdravnik napotil vašega očeta na biopsijo v juniju predvsem iz preventivnih razlogov in ne zaradi potrditve suma.
Skupaj z očetom se veselita pomladnih lepih dni in zaupajta v ukrepanje zdravnika. Ob ugotovljenih znakih je prav gotovo modro hiteti počasi.
Srečno,
Grjanc

Hvala za vaš odgovor, kateri mi je malo olajšal te z strehom polne dni. Skrbelo me je zato, ker ga je k urologu napotil nevrokirurg, kateri spremlja stanje hrbtenice po operaciji od leta 2004. Pri urologu so mu vzeli kri, naredil rektalni pregled in opravili UZ trebuha. Izvid PSA je torej 9.0, UZ ni patološki je b.p., Bolj me pa skrbi dejstvo, da je pri rektalnem pregledu ugotovljeno, da je prostata majhna, grčasta in trda, zlasti v obeh apeksih. Torej sta dva pregleda suspektna za raka. Prebrala sem tudi, da ko je rak pri rektalnem pregledu tipen, gre že za napredovalega raka???… Upam, da seveda ne bo tako.

Hvala še enkrat in lep pozdrav.

Lp, mateja

Odgovor na objavo uporabnika
Grjanc, 24.04.2009. ob 12:29

Pozdravljeni.
Skoraj štiri leta po diagnosticiranju in zdravljenu raka prostate, bi bil zelo vesel takšnih znakov suma enakega obolenja, kot jih navajate. Posredno želim kot laik povedati, da je verjetnost tega obolenja ob očetovih znakih majhna, vsekakor pa je najbrž izločena možnost razširjenosti rakavosti izven žleze prostate.
Pri okrog šestdesetih letih starosti šteje PSA 10 še za normalno vrednost brez obolenja. Prav gotovo je zdravnik napotil vašega očeta na biopsijo v juniju predvsem iz preventivnih razlogov in ne zaradi potrditve suma.
Skupaj z očetom se veselita pomladnih lepih dni in zaupajta v ukrepanje zdravnika. Ob ugotovljenih znakih je prav gotovo modro hiteti počasi.
Srečno,
Grjanc

 

New Report

Close