Spoštovani,
na vas se obračam s prošnjo, za usmeritev kako postopati v trenutni situaciji, ki traja 14 dni, 13 dni jemljem Acipan 40mg 2xna dan, situacija pa se bistveno ni izboljšala. Stara sem 33 let in do lani težav z oteženim požiranjem nisem imela nikoli. Težava z oteženim požiranjem in močnim tiščanjem spodnje polovice vratu se mi je prvič pojavila v novembru, k temu bi lahko prispeval nezdrav način prehranjevanja (3 kave/dan, prvi obrok kosilo, kajenje). Ko se je težava prvič pojavila se je stopnjevala nekaj časa saj nisem vedela od kod izvira, na GERB je posumil dežurni zdravnik na urgenci, kamor sem se obrnila po hudi slabosti in tiščanju. Takrat sem jemala Acipan 14 dni in se je stanje umirilo. Zdaj se mi je ponovilo, kljub temu, da sem bistveno spremenila navade (vsak dan jem zajtrk, izogibam se mastni hrani, zmanjšala sem kajenje, kavo, ne jem sladkarij, čokolade, oreščkov, ne pijem gaziranih pijač).
Z želodcem v preteklosti nisem imela težav niti v nosečnosti. Tudi trenutno občutim oteženo požiranje, (občutek, da imam zožen sapnik) in spahovanje. Najhuje je zvečer, težko zaspim, kljub temu da imam dvignjeno vzglavje. Že dva dni me to tiščanje v vratu zbudi (po 3-4 urah spanja) in ne morem več zaspati. Nimam potrjene diagnoze, nisem še bila na gastroskopiji, imela sem samo UZ vratu, ker je bil najprej sum na povečano ščitnico, ki se je na koncu izkazal za sum na refluks. Skrbi me, ker se je stanje po 14 dneh poslabšalo, kljub jemanju zdravil in dieti in ne vem kakšen je običajen potek bolezni? Ali lahko sočasno z Acipanom jemljem tudi Rupurut, bi lahko imel kakšen pozitiven učinek? Bi bilo smiselno čim prej opraviti gastroskopijo ali se lahko počaka, da se trenutna situacija umiri?
Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav.