Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Sum na bakteriemijo

Sum na bakteriemijo

Pozdravljeni,
V četrket 7.1.09 smo se z bolno hčerko (2 leti in 9 mesecev) oglasile pri osebnem zdravniku – imela je vročino (37,5) in močan glavobol. Ni bilo posebnih znakov za karkoli, krvna slika pa je pokazala povišane levkocite na 35. Takoj sva bili napoteni na Inf. Kl., kjer so naju sprejeli in odvzeli vzorec krvi za hemokulturo ter jo dali na penicelin v žilo. Z naslednjim dnem ji je vročina padla in zdravnica je pri viziti rekla da to pomeni, da je antibiotik prijel. Vendar je popoldan dobila spet vročino, ki smo jo zbili z Voltarenom. V soboto so ji vzeli vzorec krvi iz prsta in ugotovili da so levkociti padli na 19,2. Odpustili so naju iz bolnice kljub temu da temperatura še niha, levkociti so bili nad normo in brez rezultatov hemokulture tako da nisem niti vedela ali so našli bakterijo ali ne. Sum na bakteriemijo ni bil ne potrjen ne ovržen. V ponedeljek greva na kontrolo k osebnem dr.

Nepravilno zdravljenje lahko pusti posledice, zato bi rada vedela, kdaj lahko z gotovostjo trdimo, da je bakteriemija ozdravljena.
Hvala za odgovor, Katina

Na izvide hemokulture se običajno čaka dlje časa, če je izvid pozitiven, je sicer lahko hitro, da pa se potrdi negativnega, se čaka nekaj dni. Pogosto pa ostane hemokultura negativna, bolezen pa po znakih in laboratorijskih izvidih najverjetneje res bakteriemija.
Zdravljenje je običajno 10 dni, ko vročina pade, je jasno, da je antibiotik deloval.

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46