Subsegmentalna atelektaza
Spoštovani, pred 12-imi dnevi sem dobila diagnozo atipična pljučnica. Zdravila sem jo s sumamedom. Takrat sem opravila tudi rtg, kjer je pisalo da so v desnem srednjem režnju vidne alveolarne zgostitve. Danes (12 dni po prvem rentgenu) pa sem opravila kontrolni rtg, kjer piše, da je vidna trakasta zgostitev v desnem srednjem pljučnem polju in da ima videz subsegmentalne atelektaze.
Vse ostalo je ok (srce, mediastinum).
Prosim za vaše mnenje, saj sem se diagnoze kar prestrašila. Kako si pomagati pri tej diagnozi (sprehod, globoko dihanje)?
Hvala za odgovor.
Spoštovani, hvala za odgovor. Ja, ponovni rentegen bi naj opravila čez 2 do 3 tedne. Sicer se dobro počutim; krvni tlak je ok, pulz pa je povišan (cca 90 v mirovanju; zame neznačilno).
Trenutno ostaja produktiven kašelj. Je OK če grem na kakšen sprehod in se “prediham” oz. kaj priporočate?
Hvala in LP
Lepo pozdravljeni, 13.1 sem ponovno opravila rtg pljuč. Izvid je malo boljši kot tisti iz 27.12. Subsegmentalna atelektaza pa ostaja. Od diagnoze pljučnica je minil en mesec. Sicer se dobro počutim, ne kašljam, ostaja pa bolečina pod desno lopatico.
Osebna zdravnica mi svetuje ponovni rtg čez 3 tedne. To bo že četrti rtg pljuč v dveh mesecih. Je to “varno” iz vidika sevanja?
Prosim za vaše mnenje.
Hvala in lep pozdrav.