Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Subduralni vs subarahnoidni hematom

Subduralni vs subarahnoidni hematom

Lep pozdrav! Mene zgolj informativno zanima kakšna je razlika med subduralno in subarahnoidno intrakranialno krvavitvijo in ali se poškodbe možganskega tkiva pri posamezni krvavitvi razlikujejo, ktera je bolj nevarna in kako ju prepoznamo/zdravimo?
Hvala!

Pozdravljeni, subduralni hematom je krvavitev med možgansko ovojnico (dura mater) in možgani in je napogosteje posledica poškodbe, subarahnoidna krvavitev pa je marsikdaj tudi spontana, kot posledica počene možganske anevrizme, nastane pa v subarahnoidalnem prostoru (med ovojnicama pia mater in arahnoidea), najbolj prominenten znak je hud nenaden glavobol, pa bruhanje, motnje zavesti….. Pri subduralnem hematomu je nastop težav počasnejši, pojavi se t.i. lucidni interval pred (ponovno) izgubo zavesti, naraščajoč glavobol in cel spekter simptomov, povezanih s porastom tlaka znotraj lobanje. Diagnostika je večinoma slikovna (CT, MR).
lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdrav! Bi se kar navezala na to temo. Oce je imel po prometni nesreci diganosticiran sah 1cm. Na travmi so rekli, da je to mali hematom, da ne predvidevajo nobenih tezav oz.zapletov in da bo v 4-6tednih sam razpadel.
Zanima me, ali to drzi, oz.ali je to primerno, da je bil narejen le ct ob prihodu na urgenco, pozneje pa ne vec? Lp

Pozdravljeni, sicer nimam prav nikakršnega vpogleda v očetovo zdravstveno stanje, če pa odgovorim povsem na splošno, se mi z njegovo obravnavo ne zdi nič avtomatsko spornega in drži, da se hematom resorbira.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.