stroški gradnje hiše

živjo, mene pa zanima koliko znaša gradnja hiša od začetka (brez parcele) do faze, ko manjka samo še oprema – velikost cirka 160m2. hvala za informaicje.

Od 150.000 eur naprej

Se strinjam z oceno.

No, mislim, da malo pretiravate. Za tako ceno so se kolegi vselili v dvojčka – na ključ.
Midva sva začela v mesecu aprilu – do sedaj sva porabila nekje 70 tisoč (dokumentacija, gradnja -porotherm, streha – creaton, okna, zunanja vrata (plastična, rolete – aluminijaste, komarniki), ometi, talno ogrevanje, vodovod in elektro inštalacije, estrihi, …
Za streho, omete, vodovod, estrihe sva imela mojstre – sama izbirala, ostalo delali v lastni režiji.
Čaka naju še mansarda – material že kupljen (izolacije 25 cm), podi, notranja vrata in oprema (že naročava kuhinjo …)
Aha – hiša je nekoliko večja, cca 200 kvadratnih metrov in na štajerskem koncu.
Lp

Pri nas – dolenjska, 160m2, bo res okoli 150.000 pred opremljanjem.

Velja eno splošno gradbeno pravilo. Bruto kvadratni meter (zunanje mere) od minimalno 500€ dalje.

Ravno sem delala kalkulacijo koliko je nas vse skupaj koštalo doslej in ugotovila, da smo že skoraj na 300.000 €, od tega parcela 85.000 € (150€/m2), vključeni vsi stroški od načrta, do vseh prispevkov, izvedbe, tudi že fasada, ograje, sončni kolektorji, bojler, umivalniki, pipe, talno ogrevanje, zunanja ureditev in že nekaj opreme – kuhinja, predsoba. Sama fizično nisva delala nič, tudi znanci in sorodniki ne, sva pa izbirala sama materiale in vsakega izvajalca posebej. Hiša ima pa nekaj čez 200 m2 (P+M).
Najbrž bi bilo lahko tudi kaj ceneje, ampak kadarkoli sva kaj zbirala, sva vedno izbrala tisto, kar nama je bilo res všeč, seveda je to ponavadi pomenilo višjo ceno…

Do katere gradbene faze ?

Do vselitve. Se pravi pobeljene stene, položene talne obloge, ploščice, vtičnice in stikala, keramika v kopalnici (vključno s školjko, umivalnikom in kadjo brez pohištva), fasada, izolirano podstrešje. Brez pohištva. Brez lestencev, samo žarnica na nitki. V bistvu isto, kot če kupiš stanovanje v bloku.

Mi smo imeli 2005 ceno cca 500€ na bruto kvadrat napisano že v popisu del. Moji kolegi so dobili projekt lansko leto, jim je pisalo že 650€na kvadrat. To je meja, ko se začne. Kvalitetni materiali, vendar ne prestiž. Če pa posežete visoko nad povprečni standard, pride številka zelo hitro na 800 in več.

Za nas lahko rečem, da bomo dosegli res nekje 510 do 530. Še ni fasade, ene kopalnice….

Te številke sem jaz tudi našal na internetu, mislim da forum podsvojostreho.

Obstaja še ena kalkulacija, kjer je postavljena cena za kubični meter stavbe oz. hiše. Pa po gradbenih fazah.

To so ene take kalkulacije, ki ti dajo osnovno orientacijo. In to uporabljajo tudi gradbeniki.

Mene najbolj vedno moti, ko običajno napišejo da je stala hiša tolk pa tolk, drugi napiše tolk pa tolk, večinoma pa pozabijo na površino. Samo tako lahko primerjaš.

Mi smo v fazi gradnje. Bi nam posredovali kak kontakt od majstrov s katerimi ste bili zadovoljni? LP

Mi smo v fazi gradnje. Bi nam posredovali kak kontakt od majstrov s katerimi ste bili zadovoljni? LP

Se ne strinjam z odgovori. Midva imava hišo veliko 8,50m x 10,50m K+P+M parcelo sva že imela, je nisva rabila kupovati. Izbirala nisva najdražje materiale, kakor tudi ne najcenejše. Gledala sva na kakovost ter tudi na ceno. Zelo veliko so nama naredili znanci ki se glede področij spoznajo ter ukvarjajo. Tudi glede zidanja hiše sva imela znance zidarje ter tudi sami smo pristopili k temu. Rezultat: skupaj naju je prišlo brez notranje opreme cca. 46000€, notranjo opremo nisva kupovala najdražjo, ker se mi ne zdi smiselno. Zato sem malo pogledala po netu in z malo denarja zelo lepo in moderno opremila hišo. Želim povedati, da je treba postoriti nekaj klicev in hitro si prihraniš kar nekaj denarja.. Ni potrebno 100.000€..
LP

končna cena, zgoraj je že omenjeno je 150.000 eur

jaz bi raje prej rekel 250-300k €ur.

Hja, tudi naša izkušnja je podobna, cena za hišo cca. 150m2 + 45 m2 kleti + velika terasa, je prišla nekje 185.000 eur. Brez parcele. Vračunani so vsi materiali, delo, fasada, priprava terena, okna, vrata -zunanja in notranja, tlaki, povsod talno gretje, toplotna črpalka, kamin, delno urejena okolica, sanitarna oprema za dve kopalnici – brez pohištva, elektrika, vodovodar, keramika, parket, prepleskano 2 x z belo barvo. Vsi vgrajeni materiali so prvovrstni.
Pohištvo, kuhinja, svetila, ipd., v ceno niso vračunani. Sami nismo nič delali, niti nismo vključevali prijateljev in znancev.
Seveda se lahko zdaj pregovarjamo za koliko ceneje bi lahko prišli skozi, če bi glavnino dela opravili sami oz. s pomočjo znancev, pa če bi izbrali cenejše materiale. Gotovo bi bila razlika.
Žal pa so, vsaj v Lj, taki časi, da so službe postale celodnevni projekt, tako za nas, kot za naše prijatelje in enostavno ne znese poleg redne službe z lastnimi rokami še hišo zidat. Verjetno je na podeželju (zaenkrat še) drugače.

Ah, tudi na podeželju ni nič drugače.Še posebno, če si za vse sam, če nimaš babi servisa in skuhanih kosil pri tašči. Kuhamo, pospravljamo, se ukvyarjamo z otroci vse sami, zato tudi pretirano veliko časa za delanje hiše ni. Edina sreča je, da ima moj izmensko delo in je dva dni v tednu cel dan doma. Zato smo par zadev pri hiši naredili sami (beljenje, polaganje laminata…), glavnino pa ravno tako obrtniki. Tudi najini kolegi so v gradbeni fazi, pa še v bolj zoprnem delovnem času, zato vsi skupaj delamo samo na svojem, kar uspemo. Pa tudi uživati je še kaj treba, zato nas za par tisoč evrov ne bo pobralo. Kakšno leto kasneje bo ravno tako vse končano, pa še otroci bodo imeli kaj od staršev.

Je pa sedaj, ko že stanujemo not, bistveno lažje. Pa tudi otroci so starejši, in se najraje igrajo s sosedovimi skupaj, midva pa na hitro kaj postoriva. Vsako popoldne kakšno malenkost, pa se do konca tedna nabere.

gradnja hiše lahko postane jama brez dna,saj se na trgu ponuja marsikaj in včasih nenormalno poceni,včasih pa tako drago ,da ne moreš verjeti.Zelo je priporočljivo da se poslužujete znancev ali sorodnikov ,ki so običajno ugodni po ceni,da čimveč naredite sami ,seveda če znate.Vsega se pa ne da ,zato rabite obrtnike.Pozanimajte se za vsako zadevo posebej okrog poznanih ali pa tistih ,ki so nedavno gradili in tako izberite najprimernejše za Vas.Včeraj sem bil pri eni gradnji in mi gospod razlaga za soseda da je dal 28.000€za centralni ogrevalni sistem na olje.Enodružinska hiša,nekje 10,12 prostorov.Osebno z najbolšo Buderusovo pečjo in gorilcem me ne more priti več kot 10.000€.Tako da biti resnično previden in včasih malo tečen do izvajalcev in pa izbirčen.Bistveno se mi tudi zdi čas ki ga imete na voljo,saj se običajno nasankajo tisti katerim se mudi in potem ne preverijo vsega,seveda so potem rada draga presenečenja.Tudi sama precena situacije kaj mora biti dejansko kvalitetno in kaj ne ,kakšen objekt realno potrebujete(atrijska -5nadstropna) , je pri končnem strošku gradnje lahko zelo opazno,še posebno kasneje pri vzdrževanju.Vsekakor pa svetujem da delate objekt tako kot je Vam všeč ,ne tako kot pravijo drugi,saj se boste z družino počutili vredu le tam kjer Vam odgovarja.

Ponujamo vse vrste gradbenih del od malih do velikih.
Delamo po sloveniji smo ugodni in kvalitetni ponujamo tudi tipske načrte hiš?

Lp

Najina hiša- do sedaj s streho vred: in papirji 70 000 EUR, od tega parcela 25 000 (1000 m2), okrog 5000 papiri z arhitektom v red (no ja, imamo nekaj poznanih). Se pravi 240 m2 hiše (bruto) oziroma okrog 200 NETO, je prišlo do sedaj 40 000 EUR, pa še treba je bilo izravnat in prekopat cel hrib… Kritina je Creaton in tu še ni oken not.

Bom rekla tako – imam sicer očeta zidarja, ampak moje parcele še od daleč videl ni, sploh ne ve kje je. Imam vso žlahto zaposleno v gradbenih firmah, sama delam pa čist v drugem sektorju. Edino moj recimo da dela na sorodnem področju, ampak čist vsi do sedaj ki so delali, v bistvu nihče ni bil kakšen kolega ali znanec, to so delali obrtniki. Hočem rečt, čist noben nama ni zrihtal čisto nič!!! Vse sama – vse sva se sama pogajala, iskala delavce. Vsi ko bi lahko pomagali, so se samo nekaj hvalili in nič od tega.

Najvel sva privarčevala, ne boste verjeli, na ta način – pred nama je gradil še en najin kolega in marsikateri nasvet je prav prišel. Je pa pozidano, vsi pravijo, profesionalno.Popolnoma ravno in brez napak.

Zidala sva v Savinjski – aja, edina sreča, ki je bila res sreča, je bila pa s poceni parcelo, ki sva jo tudi sama našla in pa da je v tem kraju bil smešno nizek komunalc 🙂))

Če koga zanimajo številke ali priporočila kakih obrnikov – mi lahko pusti kontakt, pa mu jih posredujem ali dam kak nasvet – trenutno od temeljev do vključno z vgradnjo oken. Npr. trenutno smo delali streho 🙂) Barva, ki smo jo gor dali je bila najcenejša v trgovini 500 EUR, midva sva jo dobila za 120 EUR… In takih stvari je še kar nekaj. Povprečno sva pri vsaki stvari privarčevala 30% pa tudi kje veliko več. Materiale sva dala kar se da dobre, nisva šparala na železu v plati in temeljih.

Edino, kar pa ne prišparaš pri tem 🙂) ŽIVCI 🙂)

New Report

Close