Strojno čiščenje zoba
Spoštovani!
Imela bi eno vprašanje za vas. Namreč, ker me je zob zelo bolel, ga je včeraj zobozdravnik odprl in ugotovil, da je živec že odmrl in, da je zob v zelo slabem stanju. Kot edini dve varianti za rešitev situacije mi je omenil ekstrakcijo zoba ali pa tako imenovano strojno zdravljenje zoba. Pravi, da druga varianta ne pride v poštev.
Ta isti zob pa mi je on sam zapolnil pred približno pol leta in vse od tistega časa je bil zob občutljiv na mrzlo, kar sem mu tudi nekajkrat povedala, pa mi je vedno rekel, da se bo že umirilo in, da bo zob z nečim premazal, če ne bo bolje. Zdaj, ko me je zob začel nenadoma tudi boleti, pa je že kar zrel za odpis. Zato se mi zi malo čudno, da ni že ob polnjenju opazil, da je zob potreben zdravljenja.
Poleg tega to strojno čiščenje zoba stane 25.000 SIT in ga bi morala v celoti plačati jaz sama, kar mi tudi povzroča določen problem.
Prosila bi vas, da mi napišete kaj več o tem strojnem čiščenju. Ali je sploh učinkovito? Naj si raje pridobim (če bo to sploh možno) še drugo mnenje?
Najlepša hvala za odgovor.
Spoštovana Sisley,
ko zobu odmre zobna pulpa (živec), moramo le-to odstraniti, da preprečimo vnetja v koreninskem predelu zaradi infekcije z mikroorganizmi v mrtvini. Ponavadi to delamo ročno s posebnimi iglicami in pilicami. Nekateri zobozdravniki uporabljajo tudi strojne instrumente za širjenje kanalov.
Zakaj pri vas širjenje kanalov ne pride v poštev, težko odgovorim brez dodatnih informacij in ogleda rentgenskega posnetka zoba (mogoče so korenine zelo zvite,…). Tudi o ceni storitve ne morem razpravljati – je zobozdravnik zasebnik ali koncesionar???? Pri koncesionarju je večina storitev plačana iz sredstev ZZZS-ja in endodontsko zdravljenje zoba je med temi storitvami.
Če imate možnost, pokažite rtg slikico še kakšnemu zobozdravniku – če bo tudi ta menil, da je zob za ekstrakcijo, potem bo verjetno prvotna diagnoza prava.
p.s.
Zadostuje že en vpis (navodila), vaše vprašanje je vidno šele, ko ga moderator potrdi.