Stres ali kaj hujšega?
Pozdravljeni!
Veliko sem prebiral po vašem forumu in nekje sem se našel, drugje spet ne.
Pri meni gre za specifično situacijo. Sem bil zelo aktiven športnik z zelo urejenim urnikom in malo prostega časa. nato sem se poškodoval in se nisem mogel več aktivno ukvarjati s športom. Pozneje sem naredil trenersko šolo in učil mlade. Vmes sem delal še faks in ga pred dvema letoma tudi končal. Po pripravništvu nisem imel možnosti za zaposlitev mojem poklicu, za to sem zaradi družine (otroci 1 in 3 leta) poiskal službo, ki je dokaj zahtevna, saj je delo na terenu in veliko vožnje. zelo malo sem tudi spal (6-7 ur). Opustil sem tudi trenersko službo, ki me je zelo veselila. Pred to službo sem imel rahle glavobole, ki niso bili zelo moteči. pozneje so glavoboli minevali, so pa se mi začele rahle bolečine na levi strani prsi. Najprej na sprednji strani, nato na zadnji in pozneje še prehod na vrat. Vse po levi strani, po desni nič.
To se mi je začelo, ko smo se preseli v novo hišo. V istem času pa se mi je zgodila tudi nezgoda na delovnem mestu, ki me je dokaj prestrašila (tresenje elektrike). Po teh dveh dogodkih se te bolečine na levi strani nisem več otresel. Spremljala me je povsod in me še sedaj. Bolečine trajajo cel dan in vsak dan. le kaka dva tedna sta bila brez teh bolečin. čez približno 3 mesece od začetka teh bolečin, smo ugotovili,da imam refluksno bolezen mišice zapiralke in želodčno bakterijo. Spremenil sem način prehranjevanja.
Pozneje so se mi občasno pojavili rahli glavoboli, v zadnjem času pa tudi piskanje v ušesu in rahle bolečine v nožnih mišicah. Trenutno zamenjujem delovno mesto in grem na poklic, za katerega sem učen. Pred približno tednom dni sem ob branju vaših forumov izvedel, da gre verjetno za psiho in je bilo po tem dejanju teden dni super počutje brez bolečin. ko pa sem izvedel za sprejetje na novem delovnem mestu, pa se mi je ponovno pojavila bolečina in nelagodje.
Naj povem da sem ob vsem tem še zelo nestrpen, vse bi rad na silo in na hitro in nikakor se ne sprostim, ko imam prosto.
Večkrat sem opravil EKG, ki je bil brez problema. Tudi pljuča in hrbtenico smo slikali in je v redu. drugih preiskav še nisem delal
V glavnem, v zadnjem letu je bilo kar nekaj stresnih situacij (nov življenjski slog, nova služba, nova hiša, rojstvo otrok,…)
Kolikor je možno, se še ukvarjam s športom – dvakrat na teden, več mi čas ne dopušča.
S spanjem nimam problemov, zaspim dobro in se ne zbujam.
Tudi v družbi ali v trgovinah ali kjer koli nimam problemov, me pa vsepovsod spremlja ta občutek, kod običajno (rahle bolečine na levi strani prsi in vratu, nestrpnost, )
Predvsem se mi zdi, da me najbolj do tega privede strah (strah pred nevarnostjo, strah pred neuspehom, strah za zdravje,…)
Zato me zanima, ali gre predvsem za stresne situacije, ki bodo sedaj ob novem poklicu in sčasoma počasi ponehale, ali gre za kaj težjega (anksioznost ali depresija)?
lp
Pozdravljeni,
anksioznost je čustvo ki se pojavi takrat, ko nismo prepričani ali bomo kos situaciji ki je pred nami (nova služba, nova hiša, nova družinica itp…) Torej, vi ste resnično imel kar nekaj stresnih dogodkov ki so pri vas sprožili anksioznost. Ker ste verjetno precej ambiciozen in usmerjen v dosego vaših ciljev, ste si primerno lastni oceni svojih sposobnosti zastavili precej visoke cilje. Hkrati ste ambivalenten do svojega telesa, v smislu da, z ene strani ga vidite kot orodje za dosego svojih ciljev, z druge pa ga ne poslušate in ne prepoznate sporočila katera vam pošilja, dokler niso podobna infarktu. Ne vem, ali me razumete kaj mislim povedati.
Stresni dogodki so pri vas verjetno sprožili težavo, ampak je stres del življenja in se mi zdi simpatično vaše pričakovanje, da bo zdaj boljše. Zakaj pa? Mislite, da ne boste več imel stresnih dogodkov?
Torej, stres je tu, izognit se ga ne moremo, zdaj je samo vprašanje kako ga vi vidite, kako ga dojemate in koliko ste v stiku s svojimi čustvi in signali iz telesa. Se vam zdi moja razlaga blizu?
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Hvala za odgovor.
Sen priblizno razumel razlago. Razumem mojo miselnost. Od kdaj pomnim sem taksen po naravi, da vse zelim popolno. Predvsem pa sem nestrpen in zelim vse takoj in hitro.
Stres bo ostal, tega se zavedam. Tudi nova sluzba je dokaj stresna ampk ni toliko utrajujoca kot sedanj. Sedaj sem bil odsoten 14 ur na dan, od tega 3-4 ure voznje. Se mi zdi, da me je to najbolj unicilo.
Se nekaj, vceraj sem gledal simptome za bolezni scitnice in sam se v njih skoraj v 90% nasel: Utrujenost, tesnoba, sprememba apetita, zivcnost, razbijanje srca, nepredvidljiva prebava, bolece misice, obcasna mrzlica, hripavost, pozabljivost,….
Vaso razlago razumem, se vedno pa nevem na cem sem. Ali je to bolezen, ki jo je potrebno zdraviti z zdravili, terapijami? Kako naprej? Lahko sam vecina pripomorem?
Lp
Pozdravljeni,
če se vam zdi, da bi simptomi lahko bili zaradi motenega delovanja ščitnice, se oglasite pri izbranem zdravniku, to se da z lahkoto ugotoviti.
Na čem ste? Kako je točno v vašem primeru težko rečem, na osnovi vaših zapisov bi zelo nenatančno ocenila, da zaenkrat zdravil ne potrebujete. Psihoterapijo pa itak teoretično potrebuje vsak. Z njo boste lažje in hitrejše dosegel svoje cilje. Neprijetni simptomi se včasih tudi sami od sebe umirijo, to je težko predvideti, je pa verjetno, da boste na podoben način odreagiral na vsako prihodnjo stresno situacijo. Jaz osebno, bi se odločila za psihoterapijo, ampak ni nujna. Pač tukaj ne gre za življenjsko ogrožajoče stanje ampak za stanje ki vam provzroča neprijetnost in zmanjšuje kvaliteto življenja. Vi boste ocenili ali boste to prenašal, ali boste nekaj ukrenil. To ne morem jaz oceniti, je odvisno od vase ocene koliko so težave moteče.
Lep pozdrav,