STREPTOKOK B

Zanima me kakšna je možnost komplikacij pri porodu ali že med nosečnostjo, če je potrjena prisotnost streptokoka B na materničnem vratu? Ali se je morebitnim komplikacijam s CR mogoče izogniti?
Ali se je v takem primeru (prisotnost streptokoka B) smiselno odločiti za nosečnost, glede na rizičnost?

Spoštovani,

ocenjujemo (ker nimamo zanesljivih poodatkov) da ima omenjeni streptokok stalno v noižnici proibližno med 20 in 30% žensk. Res je tudi, da je med tistimi 1 – 2% žensk, ki doživijo prezgodnji porod skoraj v polovici primerov prisoten tudi streptokok skupine B. Iz razmerja prisotnosti str. B in pojavnosti prezgodnjega poroda torej lahko sklepamo, da ta bakterija ni nepomembna (v relstivnem smislu torej za faktor 2 poveča tveganje za prezgodnji porod), hkrati pa v obratnem smislu lahko trdimo, da pri veliki večini (97%) koloniziranih ženskah zaradi te bakterije ne pride do nobenega zapleta. Ukrepamo običajno tako, da v MK na vidnem mestu zabeležimo prisotnost te bakterije, ter nosečnico zdravimo z antibiotikom takoj po zaključeni prvi tretjini nosečnosti, kasneje pa ne več oziroma le, če se pokažejo resni znaki prezgodnjega poroda oziroma zdravimo tudi ob pravočasnem porodu ves čas trajanja poroda.


Pred dobrima dvema mesecema se je namreč “tisto najhujše” zgodilo meni. Rodila sem v 40 tednu. Štiri dni pred porodom sem bila zaradi suma razpoka poslana z napotnico v porodnišnico na pregled.
Plodovnica se mi je pocejala po intervalih, ko so mi naredili test na plodovnico je bil negativen. Vendar sem bila takrat že nekaj ur brez polivanja. Kljub temu da sem zdravnici, ki me je pregledovala to povedala me je brez pojasnil poslala domov.
Po štirih dneh so se pričeli popadki, pojavila se je rahla krvavitev zato so sumili na odstop posteljice, končalo se je s CR, hčerkica mi je po nekaj urah umrla. Obdukcija je pokazala na prisotnost streptokoka B, posledica je bila sepsa.
Kot vidite sem brez problemov donosila, hčerkica je tehtala 3.350 kg, velika 54 cm, normalno razvita, pa ji kljub temu ni uspelo preživeti. Antibiotike je dobila pol ure po porodu.
Zato sprašujem, kako naprej? Drugače sem zdrava in je bila to moja druga nosečnost. Ali obstaja objektivna možnost da se mi , če se odločim za naslednjo nosečnost situacija ponovi. Prosim povejte realno, ker je bolečina neznosna in ne bi šla rada še enkrat skozi to.
Se zahvaljujem in vas lepo pozdravljam
T.

Spoštovani,

ponovi se lahko le infekcija s streptokokom B, ker je zdaj znano, da ste kolonizirani s to bakterijo, pa boste dobili penicillin ob vsakem znaku morebitnega prezgodnjega ali pravočasnega poroda še pred rojstvom otroka. To v 99,99% primerih prepreči slab izid, v 0,01 % pa ne. Žal ni nikoli zagotovila, da se naslednja nosečnost po naključju ne more končati enako kot prejšnja.


Se zahvaljujem za izčrpen odgovor. Zanima me še: koliko časa je priporočljivo počakati po CR z naslednjo zanositvijo? Ali je pri naslednjem porodu nujen CR, ali je priporočljiv (manjša možnost infekcije?) oz. bi lahko rodila po naravni poti? Prvič sem rodila brez kakršnihkoli zapletov.

Spoštovani,

po CR priporočamo najmanj 12 mesecev premora, v drugo omogočimo ponovni CR ali naravni porod, glede na pričakovanja in konkretno situacijo ob koncu nosečnosti, s CR pa nimamo nič boljših izidov nosečnosti pri koloniziranih nosečnicah s str. B, ker je povsem enakovredna alternativa porod pod antibiotičnim kritjem.


New Report

Close