Spostovani, sprasujem za znanko: pred  cca letom in pol je bila na zdravljenju v psihiatricni bolnisnici zaradi hude depresije. Ko je prisla iz bolnisnice, se ji je stanje sprva super izboljsalo, sedaj pa se mi zdi, da se zopet slabsa, kljub zdravilom (omenila je lanzapil in alventa). Ima vse mozne stranske ucinke, ki so se ji pojavili bolj kot ne sele v zadnje pol leta ( suha usta, misice trzajo, tezave s kozo, pretirano tiscanje na wc,  zaprtje in konstantna utrujenost, prakticno prespi dneve, tudi noci, obcasno pa je nespecna) Je popolnoma brez volje. So to vse res stranski ucinki ali zdravilo ni vec ucinkovito? Ne vem, ali s phihiatrom sploh predelata tezave, ki jih ima ali samo podaljsata recept, saj se mi zdi nemogoce, da ne bi opazil slabsanja njenega stanja… zanima me  ali si lahko tudi sama kako pomaga, s kaksnimi prehr.dodatki mogoce ali kaj podobnega za dvig energije.. ve, da ima tezave, pa nima volje  da bi se se s kom mogoce pogovorila, kaj prebrala, karkoli… hvala lepa za mnenj

Nn

Pozdravljeni,

Težko je natančno oceniti stanje vaše znanke brez posveta, vendar vaš opis kaže na možne stranske učinke zdravil, ki jih jemlje (Lanzapil, ki je verjetno olanzapin, antipsihotik, in Alventa, ki je venlafaksin, antidepresiv). Suha usta, trzanje mišic, težave s kožo, prebavne težave in stalna utrujenost so lahko neželeni učinki teh zdravil. Če misli, da se njeno stanje poslabšuje, ali če ima občutek, da ima stranske učinke od zdravil, je pomembno, da to deli s svojim zdravnikom. Morda bodo lahko prilagodili odmerek njenih zdravil ali predlagali alternativne možnosti.

V zvezi s prehranskimi dopolnili ali spremembami življenjskega sloga, ki bi lahko pomagale, je vedno dobra ideja vključiti uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnost in dovolj spanca. Te stvari lahko vplivajo na splošno dobro počutje in razpoloženje. Vendar pa je pomembno, da se o kakršnih koli prehranskih dopolnilih, ki jih želi začeti jemati, najprej posvetuje z zdravnikom, saj lahko nekatera dopolnila vplivajo na učinkovitost njenih zdravil ali povzročijo neželene učinke.

Na žalost je tako, da v našem zdravstvenem sistemu ljudje zelo težko dobijo psihoterapevtsko podporo. Po mojem mnenju bi bilo nedvomno zelo priporočljivo, da bi vaša znanka obiskovala psihoterapevta vsaj enkrat tedensko. Tam bi imela priložnost predelovati svoja čustva, dogodke, notranje konflikte, travme itd. Seveda nikogar ne moremo prisiliti v nič. Večkrat kot ne je zelo težko priti in govoriti o sebi, saj navsezadnje, ker tlačimo čustva v sebi, tudi sčasoma začnemo doživljati moteče simptome. Tlačimo pa zato, ker so nam te vsebine preveč ogrožujoče. Simptomi se ponavadi sčasoma slabšajo in vodijo v cikel vrtenja okrog simptomatike, ki seveda niso zares težava, ampak bolj opozorilo, da nekaj v psihi ni tako kot bi moglo biti. Tablete skušajo zamaskirati simptome, ampak velikokrat povzročijo še dodatne težave (stranske učinke).

Se mi zdi pomembno, da vaša znanka ve, da ima podporo in ni sama v tem, bo pa morala sama narediti korak naprej in se odločiti ter poiskati primerno pomoč.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Ja tudi jaz bi rabila 1 tedensko psihoterapevta samo je vse plačljivo.Žalostno pa že 38 let plačujem za zdravstvo.

Uredništvo priporoča

Pozdravljeni!

Res je žalostno. Na žalost je tako, da psihoterapija ni dobro dostopna. Zdravstveni sistem žal psihoterapije ne priznava kot pomemben del zdravljenja, čeprav bi morala biti po mojem mnenju psihoterapija glavni del, psihofarmakološka podpora pa sekundarni.

Če iščete brezplačno ali cenejšo možnost psihoterapevtske pomoči, vam svetujem, da preverite naslednje možnosti:

Javne ustanove: V nekaterih državah ali regijah so na voljo brezplačne ali subvencionirane storitve psihoterapije v okviru javnega zdravstvenega sistema. Posvetujte se z lokalno zdravstveno ustanovo, da preverite, ali obstajajo takšni programi na voljo. Pred leti vem, da so brezplačne psihoterapije ponujali tudi v enem od ljubljanskih CSD-jev.

Izobraževalne ustanove: Nekatere univerze ali izobraževalne ustanove ponujajo psihoterapevtske storitve po znižanih cenah ali brezplačno. Študentje psihologije ali psihoterapije pridobivajo izkušnje pod nadzorom izkušenega terapevta. Na primer, SFU Ljubljana ima ambulanto, kjer delajo študentje pod supervizijo in je cena nižja kot običajni honorarji psihoterapevtov.

Neprofitne organizacije: Obstajajo organizacije, ki morda zagotavljajo brezplačno ali cenovno dostopno psihoterapijo. Poiščite lokalne neprofitne organizacije, ki se ukvarjajo z duševnim zdravjem in svetovanjem. Morda imajo odprte kakšne možnosti.

Podpora v skupnosti: Pogosto obstajajo skupine za samopomoč ali podporne skupine, kjer se lahko srečujete z ljudmi, ki imajo podobne izkušnje. Skupinsko delo tudi ponuja podporo in olajšanje.

Upam, da vam je moj zapis kaj pomagal in boste našli sebi ustrezno pomoč in podporo.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

za zolrix sem bral na internetu da ima stranske učinke in celo opozorilne znake,ali so po prenehanju jemanja zdravila reverzibilni

hvala

New Report

Close