stranska vrata hiše

Pozdravljeni!

Prosila bi vas za pomoč in sicer problem je sledeč:
Z možem sva v dilemi ali ohraniti stranski vhod v hišo ali ne. Gre za novogradnjo K+P+M. Zraven glavnega vhoda, ki vodi v pritličje (pozicioniran na sredini celotne stranice hiše) sva naredila tudi stranski vhod, ki je na isti strani kot glavni vhod, le da skozi njega prideš v kletne prostore (najprej v eno tako sobo za goste in ozimnico, od tam pa v ostale dele kleti). Dejansko če greš skozi ta stranska vrata po stopnicah ven prideš k zadnjemu delu hiše, reicmo tam kjer bo vrt, igrala ipd. Poleg teh stranskih vrat je pa tudi okno. Sedaj sma pa v dilemi, koliko so ta vrata sploh smiselna in če ni bolje vrata zazidat in ohranit le okno, pa še to zmanjšat, tako da lahko od zunaj tudi višje zasuješ in se izogneš dodatni škarpi in stopnicam (ki jih imamo tudi že na drugi strani, saj hiša ni na ravnini). Poleg tega bi ta stranska vrata bila bolj skrita (s škarpo), kar je po eni strani tudi raj za vlamljanje:-). Razmišljala sva tudi, če rabiš kaj iz garaže, je tako vseeno ali greš po zunanji strani ali po notranji, prehodiš približno enako, pa še sezut se ni potrebno. Sobo za goste pa prezračiš tudi skozi okno in za to ne rabiš vrat, v njo pa lahko gostje pridejo tudi skozi garažo. Tako da dejansko bi bil ta stranski vhod bolj za domače, je pa res vprašanje koliko je smiseln…da ni samo ena skrb več in nič drugega?
Ima kdo mogoče kakšne praktične izkušnje glede smiselnosti uporabe stranskega vhoda, kaj svetujete?Upam, da je napisano dovolj natančno za kakršenkoli komentar.
Hvala že vnaprej.

mikimiska

mikimiska ,
daj prilimaj tloris in morda še prerez.

LP

Če ti hočejo vlomit, ti bodo tud čez najmanjše okno in nihče ne bo niti videl… Pri nas so pri dveh sosedih, čez okenček… Midva imava vsa vrata steklena in do tal in tudi nekaj skritih, pa niso – sam že študiram nabavit psa, alarm, kamero… V bistvu če ti hočejo, ti lahko pa če imaš še ne vem kakega grizlija doma, najdražji alarm ipd.. ti bodo. Za ostalo ne vem, kakor je tebi boljše…

Evo, sedaj še pa slika, da bodo odgovori lažji…upam vsaj:-)..

lp, mikimiska

Hm… Men so ful zanimive te škarpe, ki jih imaš, sam bo tudi ful stalo pa zgleda dokaj nevarno za past dol, npr. kaki otroci. Če ne bi bilo vrat, verjetno bi tam bilo bolj zasuto.

Ne vem, to ti bo kak strokovnjak bolj lahko povedal, je pa res da smo imeli mi podobno situacijo pri stari mami, kjer je bila polklet, ki je gledala na vrt, pa se mi zdi, da so kar manjkala vrata. Ampak je bilo v isti ravnini. Podobno smo potem imeli v novi hiši pri starših, sam ni bilo tako visoko od gor do dol skopano, pa je bilo kar nevarno mesto, tako da če misliš to naredit, bi mene bolj skrbela varnost kot praktičnost. 🙂

mikimiska,
kot pišeš imaš ker veliko stroškov in dela s samimi škarpami.
Ja, bo kar naneslo tole za izdelat; manjkajo ti še ograje.
Vizualizacija je res lepo narejena in tudi lepo izgleda, a finance to dopuščajo?;…………

Bi se bolj nagnil k varianti, da izdelaš okno in svetlobni jašek in preko njega zračiš sobo.
Kako pa imaš z dostopom iz garaže v te dve sobi?

Ja, no, tako kot je grezilo rekel, sem si mislila 🙂

Za finance sicer veš sama, midva sva dala delat eno škarpo, je prišlo precej, pa ker je hiša v takem zravnanem hribčku, bi potrebovala še kakšno, pa sva mogla zaenrkat bolj anravno naredit, ker to stane, da kar malo razmisši v teh časih. Že tako je prišel izkop in vse skupaj preej dražje kto pri kaki parceli v ravnini, na srečo nama je to plačal tast, sicer pa če seštejemo stroške, že mogoče da je bila parcela pol manj kot v ravnini, vse skupaj si ap na koncu na istem. No, sam nama je bila tu lokacija všeč in sva imela dejasnko namen kupit tako parcelo in na taki lokaciji.

Osebno tam in na tak način vrat Ne bi delala!

veleya…res je ja, kar strmo dol z tiste strani kot je škarpa in glede na to, da so otroci že pri hiši, tudi mene skrbi iz tega vidika. In kot ugotavljaš, bi bilo res višje zasuto in okno pol manjše, če vrat ne bi bilo, posledično bi bil tudi en problem manj:-) in lepše speljan teren.
Finance so pa itak večni problem:-). Načeloma so meni škarpe tudi kar zanimive, samo se mi zdi, da jih je v našem primeru že dovolj brez te še ene, plus tega se bi tudi težko kosila trava.

grezilo..Dostop v to sobo, kjer so zdaj predvidena stranska vrata in zraven v ozimnico gre komot iz garaže, saj ravno zato je vprašanje kolko so ta vrata res smiselna, ker skozi njih greš ven itak samo, če si že v kletnih prostorih pa še to zgolj, če ne rabiš nest kakega večjega orodja.Za prezračit sobo pa je tudi okno dovolj veliko oziroma tako kot si sam napisal za rešitev.

Javim kakšna bo končna odločitev, gre pa tak vse bolj v smeri brez vrat:-)
V kolikor pa še ima kdo kaki komentar, pa kar na dan z njim.

lp
mikimiska

Ne vidim nekega smisla v teh vrati, jaz bi naredila okno in jašek.

S tem poenostaviš urejanje prostora pred hišo ( tiste škarpe so komplicirane, drage in nevarne).
Predvidevam, da imate tudi vrata na teraso na zadnji strani hiše, pa greš iz kuhinje skozi njih na vrtiček.

New Report

Close