Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Strah,pomoč,želja

Strah,pomoč,želja

Spoštovana ga. Alenka!

Potrebujem Vašo pomoč, potrebujem pomoč kateregakoli zobozdravnika, ki bo znal ali vsaj poskušal razumeti, potrebujem razumevanje, prosim, povejte, kaj naj naredim, kam naj se obrnem?
Pri 36 letih, imam dva otroka, imam porazne zobe. Razlog? Strah.
Bila pri večih zobozdravnikih, kateri so me sicer vzeli, a me dejansko odgnali, češ, kako imam porazne zobe. Vem. Moja želja jih je popraviti. A potrebujem potrpežljivega zobozdravnika, ki me ne bo nazijal, vem, da sem zanemarjena, vem, a potrebujem potrpljenje dobrega zobozdravnika, ki razume strah. Naj povem, kako je z strahom. Ko vidim belo haljo, odrevenim od strahu, vse mi odpove, tako se bojim, da se psihično prepričam, da mi tudi injekcija ne prime, večkrat so mi že ruvali zob na živo, ker mi po pet, prisežem, pet injekcij ni prijelo. Potem seveda spet nisem šla, dokler ni bilo tako hudo, da sem morala na urgenco, spet ruvanje itd…Med nosečnostjo sem še hodila, tudi do pred pol leta sem še hodila, v zdr. dom Vič, kjer sem, žal, naletela na neprijazno zobozdravnico,pa še ta me je naročala na tri mesece, vsakič mi je zruvala en zob, želela sem popraviti druge, pa je rekla, da je to sistem dela, da prvo zruva, kar je za ven… No, zdaj imam še tri za ven, potem je treba popravljati zobe, kar je še od njih ostalo, a ne tako, da sem na vrsti ( ker se me izogibajo, a saj razumem!), 1x na 4 mesece. Zdaj se moram zopet naročiti, naročena bom itak šele čez 3/4 mesece, potem me bo dala slikati, ko bom prišla, ker bo vmes minil čas,me spet naročila šele čez en mesec, res, tako dela. Vsaj z menoj.
Moja želja je, zdaj, ne glede na strah, moram dva otroka imam, sram me je, da se smejim, nimam normalne prehrane, zobje po malem ves čas bolijo, moram, moram popraviti svoje zobe, hoditi redno, vsak drugi dan, če je potrebno, le, če me kje kdo želi vzeti, da bo imel potrpljenje, ker, kot pravim, ni nalašč, da me je tako strah, da izgubim vso moč samokontrole. Sem vprašala mojo zobozdravnico, če je možno popravilo pod injekcijami, pa je rekla, da je, za otroke ali, ker nisem otrok, če ji prinesem potrdilo, da sem neprištevna.
Kam naj se obrnem, iskreno prosim za pomoč, za nasvet, tudi privat grem, čeprav je to zopet finančni problem, sem mati samohranilka, z dvema šoloobveznima otroka, sicer imam v “igri”, po končanem postopku denacionalizacije veliko denarja, vendar, kdo bi mi verjel, vsi želijo plačijo, vsaj privat takoj. Pa konec koncev denar ni bistven, tudi sposodim si, če me kdo od privatnikov želi vzeti, bistveno je moje zdravje, da bom lep vzgled otrokoma, katerima sem zdaj najverjetneje v sramoto…lepo prosim, svetujete mi, kaj naj se obrnem, kdo me bo kot takega zajca vzel, kaj naj naredim, da bom lahko popravljala zobe?
Na kraju samo še toliko, žalostno, čeprav pozitivno, a…prijateljica pokojne mami dela na Stomatološki kliniki v Ljubljani, ja, gospa mi je zrihtala zobozdravnika pod takoj na Stomatološki Kliniki, vse super, koj sem bila na vrsti in večkrat, ampak..se oproščam , pet študentov pri mojih zobeh, po tri, resnično, ure sem sedela na stolu, ne, ne, to ni bilo zame, trajalo je neskončno, ne, ne morem nazaj, na Stomatološko, ne pod takimi pogoji. Ko sem ji rekla, da se že tako bojim zobozdravnikov, kaj šele, če jih je več okrog in če vse skupaj traja več ur ( razumem, ljudje se morajo učiti, samo ne na meni, ne v tem primeru, ko sem tak zajec ), je bil odgovor : Moraš se prisiliti. Ko bi se le lahko, bi že imela popravljene zobe. In seveda, na Stomatološko nisem šla več. Ker sem veela, da mi nekaj uric dela ne uide.

Nekako zmedeno delujem, se oproščam, a dejansko si le želim urediti svoje grde zobe, moram in prosim za pomoč, kakršnokoli.

Iskrena hvala za razumevanje, za morebitni nasvet ali za pomoč, prosim, pošljite moje pisanje naokrog, svojim kolegom ali kolegicam morda se mi vsaj tokrat nasmehne sreča in se me kje kdo usmili ter mi, ” z roko v roki”, z iskrenim nasmehom pomaga dvigniti mojo pohojeno samozavest.

Renata

Spoštovana Renata,

očitno je vaš strah tako velik, da ste v strahu tudi pred mano – drugače si ne znam razlagati vašega pisma, ki je na trenutke kar malo nerazumljivo.
Skratka, vi potrebujete zobozdravnika, ki bo razumel vaš strah, hkrati pa vas ne bo okregal zaradi stanja vašega zobovja. Kako najti takega terapevta? Ne vem. Če je stanje res tako grozno kot ga opisujete, potem verjetno lahko povsod pričakujete vsaj majhen odziv pri zobozdravniku. Glede prijaznosti in potpežljivosti pa boste največ izvedeli pri prijateljih in znancih. Prav gotovo nekdo pozna takega zdravnika.
Zobe vam bodo popravili z uporabo lokalne anestezije, splošna pa je res rezervirana za prizadete otroke.
Mogoče bi vam strah pred zobozdravnikom poskušal premagati psiholog, tako da bi potem lažje zaupali lokalnemu anestetiku.

Pozdravljena Renata!!!No tudi jas sem recimo zajček do pretkratkim se bila takšna kot ti .Samo moja zgodba je malo drugačna .Nekaj let nazaj sem imela poraznega zobarja joj ,še inekci ni dal vse je šlo na živo.Prosila sem ga za inekcijo pa nič……In od teh bolečin sem nehala hoditi k zobarju ker sem si pač dala v glavo da so vsi isti.Seveda zobje pa so se slapšali.Pretkratkim pa sem zjutraj vstala in bila sem v obraz prava bunka .Kaj narediti ?Priznam strah me je bilo uf !Nakar me mož prjavi k nekemu zobarju ta me da slikat in prepiše antibijotik.Stem da sem ga prisila če me vzame kot samoplačnik.Vzel me je in povem ti res je dober prijazen vse dela z inekcijo .Res od sedaj imam drug mnene o zobarjih .Vedno mi reče da imamo ta strah v podzavesti in da iz njegove ordinacije negre nihče v boličinah in razočaran ….Res je!Moj zobozdravnik je Tomaž Rotar Je iz Radovljice Ljudje se grebejo zan…Želim ti da bi ta strah premagala lep dan Renata 🙂

New Report

Close