strahovi
Spoštovani,
imam težavo. Že dalj časa se ubadam z anksioznostjo (strah pred boleznimi) in tudi imam občasne zagone depresivnega stanja, to predvsem zadnjih deset let, odkar imam migrene z avro. Skratka, paničar sem, nevrotik. Občasno imam tudi hitro bitje srca in ekstrasistole. Sem pa trenutno noseča. Do nekje 34.tedna je bilo vse super, počutje ok, razn pač občasne omotice, nizek tlak, v dopoldanskem času večkrat hitro bitje srca za par minut do pol ure, okrog 110, vedno ko sem se hitro najedla ali se razburila. Sem rekla to ginekologinji in je rekla, da pač srce več dela v nosečnosti. Mene pa skrbi, da bi bilo kaj s ščitnico in bi se to poznalo na razvoju otroka. Pred nosečnostjo sem bila večkrat na urgenci, ekg vedno v mejah normale, le v tistem živčnem stanju je srce nabijalo okrog 130 na minuto, sinusna tahikardija, se je pa takoj umirilo, ko sem videla, da ni nevarnosti. Zdaj pa sem v nosečnosti na lastno pest šla opraviti ekg holter 24urni in je pokazal 4 sves in sinusno tahikardijo najvišje izmerjeno 170 ampak to je bilo ob namešćanju elektrod, ko sem bila nenormalno razburjena 🙁 itak sem vedela, da ni zaj to bav bav ampak sem že te pričakovala ne vem kaj da bo narobe. Zaradi vsega tega me zelo skrbi porod, da mi srce odpove. Porod pa bo kmalu, saj sem že v 40.tednu … vsak dan molim, da bom prestala tako hudo bolečino in silo, da bo z otrokom vse vredu in da mu bom lahko dobra mama … težko verjamem, da bi me psiha tako zdelala zdaj proti koncu … ne vem .. kaj menite? kaj naj? Res me skrbi za to srce.
Pozdravljeni,
za srce vas ni treba skbeti, ker zaenkrat ni nobenih dokazov, da bi s srcem bilo karkoli narobe. Verjetno so vam razložili, da so 4 SVES v 24 urah enako kot nič… torej, vaš ekg je normalen, seveda če upoštevamo dejstvo, da ste noseča in da je vaše srce pod dodatnim naporom. Porod nas skoraj vse skrbi, predvsem prvič, ko niti ne vemo točno kaj se bo dogajalo. Skrbi nas tudi drugič, tretjič, ker je porod itak nepredvidljiv in se lahko zaplete. Zato imamo zdravstveno osebje, ki bo poskrbelo za nas in za otroka. Za to so tam, če jim zaupamo, bo vse veliko lažje.
Odmislite srce, ker vi nimate problem s srcem, strah vas je poroda in vaše nove življenjske uloge. Ali imate s kom se o tem pogovoriti?
Lep pozdrav,
Hvala za odgovor. Ja, mogoče se bi lahko pogovorila z mamo ali s partnerjem, samo to nič kaj ne zaleže se mi zdi, ker nekako čudno jemljeta, rečeta “eh, saj bo vse vredu” in to je to …
Te 4 sves so bile nekako v salvah, torej salva štirih sves, torej nimam kaj skrbeti? Mi lahko mogoče poveste ali je to možno, da imaš utrip med 130 in 135 v zelo razburjenem stanju in ko NISI noseč, ko pa si noseč pa potem nekje 170, sej to je logično, če dela srce za 30 do 40% več ne… pa je lahko to od psihe? Vedn, ko se napsihiram mi noro hitro pulz naraste.
Imam drugače še odprto ovalno okno v srcu ampak to so rekli, da se ne rabim bati, da lahko normalno rodim,
živim, saj nisme imela zaradi tega kapi. Na srce pa baje ne vpliva. Težko pa to vse skupaj seveda odmislim.
Rada bi, da bi bilo vse ok med porodom in po porodu. Kaj pa če bi imela problem s ščitnico, sicer pred nosečnostjo je bila v mejah normale, a lahko to na otroku kake posledice pusti, če ni zdravljeno v nosečnosti in je slučajno iztirila v nosečnosti?
HVALA!
Pozdravljeni,
kaj naj še rečem. Že celo vašo nosečnost spremljam vaše strahove, spraševala ste na različnih forumih, od kardiologije do ginekologije, in vam vsakič odgovorimo manj ali več isto. Vaše skrbi nimajo osnov, vaše preiskave ne kažejo, da bi karkoli bilo narobe z vašim srcem. Vprašanje je, zakaj se toliko s tem ukvarjate in kaj je tisto kar je v resnici vaš problem (srce ni, pa tudi ščitnica verjetno ni).
Veste, lahko greste organ po organ izključevati, da ne bi slučajno bilo kaj narobe, ampak vaš porod se bliža, čaka vas pomembna sprememba v življenju. Kaj vas v resnici skrbi, ali ste pripravljena za svojo novo vlogo?
Z vašim načinom razmišljanja imate visoko tveganje za poporodno depresijo. To sem vam že na začetku nosečnosti povedala in vam svetovala naj si poiščete psihološko podporo. Morda za začetek, pišite moderatorkama foruma obporodne stiske, so zelo izkušene za podobne težave.
Lep pozdrav,
Lep pozdrav. Tu še mene nekaj zanima, da ne odpiram nove teme… Midva z mojim partnerjem delava na otročičku, ampak se borim z anksioznostjo in nočem antidepresivov ravno zaradi zanositve… Sama delam avtogene treninge, obiskujem psihologinjo in o tem veliko govorim. Zanima pa me, če je lahko, v primeru ne jemanja tablet, še hujše, sploh med nosečnostjo. Lahko pride do poporodne psihoze ?? Tega se namreč najbolj bojim, da se možganom popolnoma ,,zmeša”
Lp
Pozdravljeni,
kaj naj vam rečem, seveda lahko pride do poporodne psihoze, če je depresija zdravljena ali ne, vnaprej ne moremo ugibati kaj bo in kako bo. Zato priporočam rizičnim nosečnicam (torej tistim ki že pred nosečnostjo imajo depresivno ali anksiozno motnjo) vodenje pri psihiatru ali psihoterapevtu ki se na možne komplikacije spozna in bo, če bo potrebno, pripravljen ukrepati.
Lep pozdrav,
Najlepša hvala za odgovor. Pa lahko prav do psihoze privede ali poporodne depresije ? Ker moj psihiater je rekel, da je psihoza pogojena z drugimi stvarmi in hormoni, kot anksioznost in depresija. Ker med psihozo spada tudi szhizofrenija. Jemljem tudi šentjanževko, ki pa se mi zfi, da je dosti pomagala pri paničnih napadih. Jaz si otroka zelo želim in me je res strah ,� včasih sploh nevem, če bom dobra mamica in tega se res bojim. Rada bi samo bila ,,normalna”
Pozdravljeni,
psihoza je sindrom, skupek simptomov ki se lahko pojavi pri različnih bolezni, ena od njih je shizofrenija, ampak tudi depresija, manija, zastrupitev, odtegnitveni sindrom, različne nevrološke bolezni, kot posledica določenih zdravil, da ne štejem naprej…
Torej, psihoza se lahko pojavi tudi v sklopu depresije, ali druge bolezni, je pa poporodna psihoza izredno redek pojav in ni razloga da se z njim obremenjujete, saj s tem nič ne morete spremeniti.
Mi je pa hecno, da ne želite jemati antidepresive, mirno pa jemljete šentjanževko ki ima verjetno popolnoma enak mehanizem učinkovanja kot antidepresivi in se prav tako v nosečnosti odsvetuje.
Glede na celotno situacijo, bi vam svetovala psihoterapijo, in to že preden zanosite.
Lep pozdrav,
Hvala. Saj vem, preveč se obremenjujem in enostavno sem v začaranem krogu. Hodim redno k psihologinji in psihiatru, ki si vzame res 1 uro samo zame, pa še psihoterapevtske delavnice v sklopu psiholoških delavnic moč… Upam res da mi uspe, sem res žalostna zaradi tega. Za šentjanževko pa mi je svetoval sam psihiater, ker gre za naravno zadevo, brez odtegnitvenih simptomov. Saj se tablet ne izogibam, samo zaradi zanositve se gre, nebi rada kemije, če le gre. Če ne, bom morala pač tudi to .
Pozdravljeni,
saj jaz razumem logiko, če je naravno, ne more škoditi… Ampak to je enostavno logična napaka, najmočnejši strupi so naravni, prav tako vsaka zdravilna učinkovina ima tudi neželjene stranske učinke, ne glede na to ali je naravna ali “kemična” (že to je umetna razdelitev). Če vam nekdo ponuja nekaj, kar nima nobenih stranskih učinkov, pomeni enostavno da nima NOBENIH UČINKOV. 😉
Lep pozdrav,
🙂
Saj je konec konec, najbolj pomembno da pomaga.
Lep vikend vam želim!