Pozdravljeni!
V prejšnjih pogovorih sem že zasledila problem strahu pred temo.
Kaj pa lahko vse vpliva name, ker se bojim biti sama v stanovanju tudi podnevi?
Nasloh je moj strah najmočnejši, ko sem pod tušem, ker imam občutek, da me bo zdaj zdaj nekdo zagrabil, zadavil največkrat pa kar razrezal. Kot v filmu.
Ne gledam rada takšnih filmov, ker sem zelo občutljiva na to.
preden grem spat pregledam vse prostore tudi hladilnik (!) da se prepričam, da ni nikogar. Noge moram imeti pokrite in včasih le stežka zaspim. Sanje pa imam normalne in spim zelo dobro. Če je nekdo v stanovanju (je zelo malo in živim s fantom) in grem jaz v kopalnico morajo biti vrata odprta in včasih zaprem vodo in se prepričam, da je fant še vedno v stanovanju.
Imam očeta alkoholika (ne živim z njim že 10 let – stara sem 26) in on je včasih prihajal pijan ponoči domov in sem ga slišala še preden se je pokazal za vogalom več sto metrov stran. Mene je imal najrajši, mamo in sestro pa je tepel, včasih zelo močno – kar sem seveda videla. Zdaj ko sem jaz starejša zelo rada pijem pivo -njegovo najboljšo pijačo. Nisem agresivna ampak čisto nasprotje.
Kaj mislite da je vzrok? Ne predstavljam si iti psihiatru, saj se mi zdi, da imajo dovolj dela že brez mene. Najlepša hvala za vaš trud!

Spoštovana Mojca
fobije,kamor prištevamo vaš strah imajo le redko za osnovo neko konktetno neprijetno doživetje,pogosteje gre za asociacijski odziv na strah, ki ima stvarno podlago.Primer.Strah pred zamenjavo službe ali selitvijo v drug kraj ali kontinent se pokaže v strahu pred nočno veščo ipd.Vedno je treba iskati bojazen o dejanski ogroženosti.V vašem primeru bi bil lahko to strah, da vas fant ne bi zapustil.Tega seveda ne trdim, navajam pa ga le kot možnost.Najenostavnejša metoda zoper nerealen strah je ta, da ga poimenujete /s kakšnim človeškim imenom/ in mu določite intenzivnost na primer od ena do deset.V tem trenutku se spremenite v objektivno ocenjevalko in vsaj delno izgubite lastnost ustrahovanke.Druga varianta so zdravila,predvsem antidepresivi, ki ne zasvajajo in ki vam jih lahko predpiše tudi vaš splošni zdravnik, izogibljite se le pomirjaval, saj lahko povzročijom odvisnost.

New Report

Close