Spoštovani dr. rejec pozdravljeni

Imam strašen strah pred spanjem sama v temi. Kadar sostanovalke odidejo domov med vikendom je zame ponoči zelo naporno. ne boste verjeli,ampak gledam v kljuko od vrat v strahu da se ne bo premaknila, saj se bojim kaj če bo kdo vdrl čez glavna vrata in potem še do mene v sobo. VEM, DA JE STRAH IRACIONALEN, VENDAR ME PODZAVEST TAKO MOčNO POVLEčE V STANJE TESNOBNOSTI ZARADI TEGA STRAHU, DA POZABIM DA JE STVAR IRACIONALNA.Torej enostavno se prepustim temu strahu…..BOJIM SE IN TA STRAH NARAščA.
MI LAHKO RAZLOžITE KAJ BI LAHKO BIL RAZLOG OZIROMA ZAKAJ JE PRISOTEN STRAH PRED TEMO PRI SICER NORMALNEM čLOVEKU.
TA STRAH PRI MENI NARAščA.NISEM VEč V DEPRESIJI, KI JE BILA TRENUTNI IN NORMALNI ODZIV NA STVARI KI SEM JIH DALA čEZ.
RES BI RADA REšILA TA SVOJ STRAH KI JE SICER NAJBRž SMEšEN IN NEUMEN.
DRUGAčE DELAM VELIKO NA SEBI DA RAZREšIM SVOJE TRAVME IZ OTROšTVA. VRAčA SE MI POGUM ZA šTUDIJ,SPOSOBNOST MEMORIRANJA.
čUTIM DA IMA MOJ STRAH MORDA NEKAJ OPRAVITI Z MOJIM OčETOM PA TUDI Z MAMO.KOT SEM VAM žE POVEDALA STA BILA ZELO AGRESIVNA čLOVEKA DO NAS OTROK IN DO OKOLICE.Ta strah pred spanjem sama v temi je mOJ RESEN PROBLEM SAJ SI NE UPAM VEč SPATI SAMA čE NI LUčI. A SEM SPLOH NORMALNA? VEM DA OBSTAJA REšITEV ZA TA MOJ PROBLEM.MI LAHKO POMAGATE PROSIM?
HVALA VAM ZA VAš CENJENI ODGOVOR DR. REJEC

S SPOšTOVANJEM
MIRJANA M.(iz vaše skupine ob četrtkih)

Spoštovana Mirjana,

psihodinamska teorija anksioznosti razlaga, da je tesnobnost ali še natačneje, irealni strah, samo simbolični odsev realnega strahu pred neko konkretno situacijo, obveznostjo ali odnosov, ki pa je zaradi mehanizmov odrinjanja, razvestnemu dostopu nedosegljiv. Prav obravnavanje tovrstnih bojazni sodijo v skupinsko psihoterapijo, zato vam predlagam, da z njo nadaljujete.