Strah pred boleznijo
Spoštovani!
Stara sem 28 let in že tri mesece me muči grozen strah pred tem, da bom hudo zbolela. Takrat mi je namreč zbolela in v mesecu dni umrla teta. Nato pa se je začelo, vnetje mehurja, pa maternice, pa spet mehurja,… Veliko noči se potim. Zdravnik fizičnega vzroka ne najde. Kri imam zdravo kot dren. Nato me je začel boleti želodec, pa se je tudi to pozdravilo, a sem spet očitno nekje pobrala neko virozo, saj me je 14 dni zeblo, a tudi to se izboljšuje. Bolijo me kar vse mišice. Pred dnevi pa me je začel boleti vrat v zatilju in čutila sem mravljince v desni roki. Zdaj pa se ti mravljinci širijo po vsem telesu, a so so čisto blagi (kot bi bila le živčna) in trajajo le minuto in jih čutim skoraj povsod. To se mi dogaja večkrat na dan. Neprestano brskam po knjigah in iščem znake. Ne znam si pomagati. Ponoči se prebudim in ne morem spati. Enkrat me je strah, da imam limfom, drugič da imam multiplo sklerozo, pa raka…
Ne vem kaj naj storim. Nikoli nisem bila živčna, zdaj pa ne vem kaj se mi dogaja. Sumim, da so vse moje težave psihičnega izvora, saj me ne more boleti enkrat želodec, drugič brada, pa ko berem o multipli sklerozi me naenkrat začne mravljinčiti…
Lepo prosim za nasvet. Menite, da je možno, da so znaki čisto psihičnega izvora?
Spoštovana Natalija,
na vse druge bolezni ste resno pomislili in ker so somatski izvidi v redu, se bova morala odločiti za eno izmed somatoformnih motenj, ki pa se odzivajo na čustveno doživljanje. V ozadju vedno najdemo realno zaskrbljenost na nekem področju, ki je pomembno za skladno funkcioniranje med ljudmi (delo, medosebni odnosi, zadovoljstvo s poklicem ipd.) Zdravila, ki bi samo po sebi odpravljalo te motnje, preprosto ni mogoče opredeliti, ker vse antidepresivi in anksiolitiki odpravljajo le del simptomov, kompleksno zdravljenje pa brez psihoterapevtskega tretmana preprosto ne gre. Stopite torej k psihiatru, s katerim bosta glede na vašo možno občutljivost izbrala začasno (ali za daljše obdobje) zdravilo, ki vam bo odprlo možnost nadaljnjega psihoterapevtskega tretmaja.