Najdi forum

Sem ena od tistih, ki imajo grozen strah pred zobozdravnikom.
Kot otroka, me niso nikoli silili umivati zobe, ko pa sem se sama zavedla pomembnosti umivanja zob, je bilo za moje zobe prepozno. Kar mi seže spomin nazaj, sem vedno trpela bolečine zaradi zobobola, k zobozdravniku pa so me v glavnem peljali samo na puljenje. Imam tudi zelo nizek prag bolečine, zato so vsi posegi zobozdravnika zame zelo boleči. Posledica tega je, da sem pri tridesetih in imam zelo slabe zobe. Zame bi bilo idealno, da me uspavajo za tri ure in mi potem popravijo zobe. En teden pred naročenim datumom, se mi že meša od strahu, da ne omenjam prebave. Zvije me do te mere, da ne zmorem poti. Mož gre po nov datum, stvar se zavleče za nekaj mesecev in kot bi mignil je leto naokoli, jaz pa še ne grem k zobarju. Ko se pojavijo bolečine, goltam tablete toliko časa dokler mi ni že do nezavesti slabo.
Zavedam se, da delam škodo sama sebi, da sem slab vzgled otrokom, čeprav sin pri trinajstih letih še nima plombe, ampak enostavno ne zmorem. Vedno sem tudi naletela na zobarja, ki ni imel razumevanja, (ah to boš pa že potrpela). Za samoplačništvo in za popravila z injekcijo, žal nimam denarja. Začaran krog, jaz pa bom kmalu brez zob.
Ali mi lahko svetujete kaj pametnega? Kam naj se obrnem po pomoč?

Hvala!

Spoštovana Reni,

kako boste premagali strah, vam ne znam svetovati.
Poskusite pri kakšnem otroškem zobozdravniku, ki bo mogoče z vami bolj potrpežljiv, ker je/smo navajeni na strah pri pacientih.
Anestezija ni pogojena s samoplačništvom. Tudi ZZZS vam za vsak poseg prizna anestezijo, tako da za to ne potrebujete denarja.
Lepo pozdravljeni!

Živjo Reni!
Moram ti priznati, da imam sama čisto iste probleme. Zdaj ko to pišem me kar trebuh boli. Sploh ne vem, kako se naj rešim strahu pred zobozdravnikom, čeprav vem da imam pravico do nebolečega posega. Me zanima če lahko dobiš anestezijo še preden, te karkoli kaj pregledajo.

Veliko sreče.

Mateja

Spoštovana Mateja,

ker sam pregled res ni boleč, vam anestezije kar tako ne morejo dati. Poleg tega moramo v ustih anestezirati različna področja različno, tako da to sploh ni izvedljivo. Strah pred pregledom boste premegali, ko boste odmislili vse strahotne predstave v glavi in razmišljali le o tem, da smo zobozdravniki na svetu zato, da vam pomagamo in ne zato, da vas trpinčimo in povzročamo neznanski strah. Kar pogumno!
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close