strah
Imam štiri leta staro hčerko, ki sem ji od samega začetka skrbno čistila zobke, dojena je bila 15 mesecev. Pri sist.pregledu pri treh letih je zobozdravnica odkrila majhne luknjice in svetovala, naj se prijaviva na pregled pri otr.zobozdravnici v OŠ v našem kraju.
Že prvič se nam je zdela zobozdravnica malo neprijazna, ko pa smo prišli drugič na “delo” in je hotela s svedrom narediti luknjico, se je Nina tako ustrašila zvoka, da je kar odskočila. Zobozdravnica se je razhudila, kaj je zdaj to, saj sem ti že zadnjič pokazala inštrumente, pa jih ni. Predlagala sem, da se mi usede v naročje. To je zdravnica sprejela z negodovanjem. Dvakrat je bilo potem boljše, zadnjič pa smo jo 40 minut prepričevali, a ni hotela sodelovati. Tri smo jo držale, da ji je lahko popravila zob. Ima že dve plombici, dve pa še potrebuje. Kaj se lahko zgodi, če je ne peljemo?
Kako priti do dobre zobozdravnice? Kolegica je rekla, da imajo zobozdravnice razdeljene po kraju bivanja in da moraš tja, kjer živiš.
Zdravnica se ji posmehuje in jo zafrkava, jaz pa bi rada hčerki pomagala, saj se mi zdi pomembno, da rada hodi na preglede, da bi imela čimmanj težav.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovana metka,
način dela vaše zobozdravnice mi ni všeč, kar pa ne pomeni, da je slaba. Sama se fizičnega “oprijema” poslužim le takrat, ko je otrok močno otečen in ima visoko temperaturo, zato je poseg res nujen. Vsak tak “nasilen” poseg pušča na otroku posledice, ki mu lahko ostanejo vse življenje.
Kaj se bo zgodilo z nesaniranim kariesom je nemogoče napovedovati. Če je karies napredujoč, potem bodo luknjice vedno večje in sčasoma bo prišlo do prizadetosti živca. Če pa karies miruje in je higiena res na visokem nivoju, lahko luknjice ostanejo nespremenjene več mesecev ali celo let.
Včasih so /smo bili zobozdravniki res razdeljeni za posamezna področja in je vsak hodil v neko določeno ambulanto. Z novimi zakoni pa ima vsak pacient pravico do svobodne izbire zobozdravnika in tudi vi lahko peljete vašo hčerkico kamorkoli želite (tudi na drug konec Slovenije, če vam to ustreza). Večini ljudi sicer še vedno ustreza krajevna pripadnost, ki pa, kot rečeno, ni obvezna. Če vam znanci lahko priporočijo kakšno bolj “prijazno” zobozdravnico, potem jo lahko mirne duše zamenjate.
Lepo pozdravljeni!