Najdi forum

Pozdravljeni,
prosim vas za nasvet, kam se še obrniti. Stara sem 37 let.
Spomladi sem pri hoji v novih sandalih začutila, da me nekaj “vleče” v blazinici pod sklepom nožnega palca na desni nogi, najbolj pri hoji na stopnicah, kot bi kakšna kita vneta. Čevlje sem potem nehala nositi. Čez nekaj časa sem moteče vlečenje začutila tudi v japonkah in zaprtih čevljih pri hoji v hrib. Zdaj že tudi po hoji po ravnem dobim občutek, da se noga razboli, gre za top občutek napetosti v nogi, boleče pa je na pritisk točno na enem zelo omejen mestu, samo na levi strani tega sklepa, moram res fino pritisniti, ampak je.

Stanje se sicer slabša, zdaj ko hodim, prav čutim bolečino pod to blaznico v notranjosti (topa bolečina, ni močna, bolj moteča), ta del je blago zatečen, če res pozorno primerjam z drugo nogo, pri hoji, pa imam občutek, da mi zateče celo stopalo in gleženj, saj imam nekako bolj “poln čevelj”.
Ne gre za močne bolečine, bolj za občutek, da v nogi nekaj ni v redu, med in po aktivnosti se ta občutek preseli na celo stopalo, gleženj in spodnji del meč, kot neko zategovanje, da bi bilo vse skupaj treba dobro raztegniti. Sklepam, da je nekaj rahlo zatečeno.Tudi zjutraj ali po mirovanju, ko stopim na nogo, me zategne nekje ob strani gležnja in zadaj, spodnji del meč.

Bila sem pri ortopedu, ki je na oko videl rahlo oteklino pri sklepu, prav tako jo je videl na UZ. Opravila sem MR, kjer niso našli nič posebnega, razen “suspektivne fisure/poškodba medialne sezamoidne kosti palca kot varianta”. Ostalo nič posebnega, ni videl niti nikakršnih izlivov.

Ortoped je pogledal posnetke MR in prav tako videl nekaj na sezamoidni kosti, vendar meni, da na tem verjetno ni nič, saj gre za sezamoidno kost, ki meji na drugi prst (kazalec), mene pa ob prisitku boli bolj na drugi strani. CT po njegovem zaradi sevanja ni smiseln. Je pa ortoped s posnetkov MR videl nekaj čezmerne tekočine v sklepu med 1. stopalnico in začetnim členkom 1. prsta desne noge, kljub temu, da radiolog tega ni videl.
Hrustanec naj bi bil povsem ok. Zaključil je z diagnozo artitis neznanega vzroka.

Zaradi tega, ker imam očitno neko vnetje mišice tudi na podlahti leve roke, me je napotil k revmatologu, kjer je na podlagi UZ zaključila, da ne vidi nobene čezmerne tekočine oz. sklepnih izlivov in da nič ni suspektivno za kakšno revmatološko bolezen, tudi revmatesti so bili ok. Svetuje simptomatsko zdravljenje “bolečin” in raztegovanje. Bila je tudi začudena nad tem, da ortoped vidi sklepni izliv, če ga radiolog in ona ne.

Ortoped meni, da naj glede na negativne teste revme, poskusim z ortopedsko obutvijo in če ne bo ok, prejetjem ene od treh injekcij plazme, bogate s trombociti. Ali ni to za zdravljenje hrustanca?

Jaz sem v resnici malo zmedena. A je to zdaj artritis ali ne, glede na to, da je hrustanec ok in da po mnenju dveh strokovnjakov tudi sklepnega izliva ni? Osebna zdravnica samo zavija s očmi, češ, naj jem Nalgesine in počakam, da bo minilo.
Čakam še na pregled pri fizioterapvtu in na ortopedske vložke, ki pa ne bodo 100 % pomagali, saj začutim nelagodje tudi doma, ko hodim po stopnicah. S tem nelagodjem res težko živim, saj sem sicer zelo aktivna, rada hodim in tečem (oz. vsaj sem …) imam 2 mala otroka.

Sicer smučam in sem posumila, da bi morebiti vseeno lahko bilo kaj s sezamoidno kostjo, saj sem imela ponavadi v pancarjih po prvih nekaj vožnjah res močne bolečine v sprednjem delu stopala, saj so mi svetovali, da je treba smučarski čevelj močno zategniti in potrpeti, da mine.

Bi lahko bilo to tudi iz hrbetnice? Imam skoliozo in poudarjeno ledveno krivino, zaradi česar me včasih po sedenju boli križ.

Imate kak nasvet, kaj še poskusiti oz. kaj bi to sploh bilo?
Hvala.

Pozdravljeni,

hvala za zaupanje. Predlagam, da greste povprašati še kam drugam. V kolikor vas res bremeni ta težava na dnevni ravni menim, da poiščete še drugo/tretje mnenje. Vsekakor je potrebno nogo,stopalo in hrbtenico tudi stestirati ter videti ali je kriva fisura, tendinitis, odtisek, živec… Če čakate na fizioterapijo preko delovnega naloga, boste čakali še kar precej časa. Predlagam samoplačniško obravnavo, kjer si bo fizioterapevt za vas vzel tudi čas in pregledal dosedanjo medicinsko dokumentacijo. Ali ortoped, seveda.

Lep pozdrav,

Ajda Kolmančič, dipl. fiziot., trigger point terapevt, obravnava po metodi Cyriax in IASTM Fizioterapija z Ajdo - Fizioterapija Maribor Šentiljska cesta 37c, 2000 Maribor [email protected]

Hvala vam za mnenje in nasvet. Sicer že imam precej hiter termin preko naloga, upam, da bom dobila kakšne odgovore. Če ne, koga mi priporočate samoplačniško v Ljubljani?

Hvala.

nova
Uredništvo priporoča

Najbolje, da “pogooglate” kar po zasebni fizioterapiji v LJ. Vsak med njimi vam sigurno znal pomagati in se potrudil po najboljših močeh.

Lep pozdrav,

Ajda Kolmančič, dipl. fiziot., trigger point terapevt, obravnava po metodi Cyriax in IASTM Fizioterapija z Ajdo - Fizioterapija Maribor Šentiljska cesta 37c, 2000 Maribor [email protected]

New Report

Close